Gartnerindens dagbog

                     2007

                                                                                                                                                                                Til forsiden

 

Seneste nyhedsbrev

 

 

 

 

16. december

Det er frosty derude og solen kigger endelig frem.

Der er stadig friske rødbeder – til dagens ret ovnbagte.

De små juleroser fra Gartnerskolen har vokset sig store og gartnerinden har taget potten ind i udestuen for at drive dem frem.

Gartnerinden slutter sin dagbog af for i år og glæder sig til den næste havesæson – der skal bl.a. anlægges en ny krydderurtehave.

 

 

 

8. december

Gartnerinden er gået i vinterhi, men kommer der en solskinsfridag bliver der kørt lidt møg til kompostbeholderne og de sidste bede.

Grønkålen står flot.

Der vokser to slags svampe i den gamle mirabellestub.

I vindueskarmen spirer det i potten med Fritillaria (vibeæg) hjembragt fra gartneriet.

Der er to cherrytomater af egen avl tilbage i en anden vindueskarm.

 

 

 

1. december

Det er koldt, vådt og blæsende derude – gartnerinden holder sig inden døre i varmen med en god bog om den engelske køkkenhaves historie og kun en fyldt kompostspand kan få hende til at hoppe i røjserne og besøge spirehaven.

Men man er også godt med – kun det store kartoffelstykke mangler lugning og vinterdække.

I gartneriet er gartnerinden i gang med nye opgaver: klipning og stikning af stedsegrønne Hebe-sorter. Et helt væksthus dufter af blomstrende primula :-)

 

 

 

25. november

Rødbeder og knoldselleri klarer sig stadig under vinterdækket.

Gartnerinden har høstet de første rosenkål – som i år er rødlilla.

I den lille have sætter julerosen knopper.

Haven tjekkes i weekenden, da gartnerinden er af sted i de lyse timer. På arbejdet er slutspurten sat ind i chili-klipningen i det gamle væksthus. Hele medarbejderstaben har været på eftermiddagskursus i besværlige, små skadedyr.

 

 

 

18. november

Gartnerinden trimmer løs: tomatplanterne er kørt væk, tulipanpotten dækket med mos, græsplænen slået en sidste gang, udestuen gjort vinterklar, sommerporrerne høstet og sat i en spand jord godt i læ for frosten, udsatte rodurter dækket med gran og artiskokbedet fjernet – næsten alle planterne var begyndt at sætte små nye grønne rodskud!

De sidste tomater og chilifrugter ligger til eftermodning i udestuen og der er stadig en kurv fyldt med skalotteløg.

På arbejdet er gartnerinden i gang med at potte tulipanløg.

 

 

 

11. november

Efterårshaven:

Katten ligger på havebænken i solen; rabarberen får vinterdække af halm fra møgbunken og artiskokbladene lægges på komposten, mens det levende hegn dækker den nu vinterdækkede ”gamle” have yderligere med blade. Muldvarpen synes vist, at græsset er grønnere inde hos havenaboerne :-)

En af artiskokkerne har fået lov at prøve at overvintre under en fletklokke med dække af fiberdug, hestemøg og grangrene.

I udestuen blomstrer den høstede artiskokblomst i selvlysende lilla.

Bryllupsrosen er blevet pakket godt ind i ”Winterschutz”.

 

 

 

10. november

Kulden er på vej - gartnerinden har nu også vinterdækket på terrassen med fiberdugposer.

Og der gøres status på haveåret:

Alle tiders mest vellykkede artiskokbed – der er høstet mange både små og store artiskokker, alle fremspiret fra frø i udestuen :-) Planterne har stået og hygget sig i et tykt lag hestemøg, som har holdt ukrudtet stangen.

Masser af insekter i krydderurterne og honningurt-bedet.

Og en vellykket start på egen-komposterings-projektet.

Havrerødderne var ikke nogen succes, så det er tilbage til skorzonner’erne. Og næste år skal der altså også dyrkes gulerødder igen…

 

 

 

4. november

Endnu en weekend-arbejds-eftermiddag i haven (dvs. 3 timer). Vidunderligt vejr – skyfri himmel og vindstille, så der var stadig mange insekter i luften og en brombasse i de sidste asters.

Gartnerinden – og medhjælper – fik vinterdækket aspargesbedet, klippet hindbær ned og overdækket den fritliggende kompost med sort plastik.

De to ”gamle” pæretræer blev gravet op og afsat til to nabohaver.

En ny kat, sølvgrå, dukkede op og den luskede rundt i haven uden at tage megen notits af gartnerinden.

Den sidste rucolasalat blev plukket – frisk grøn og med skarp duft :-)

Dahlia og gladiolus har fået vinteropbevaringsplads i kælderen.

 

 

 

27. oktober

Lørdag eftermiddag i haven – dagens opgaver (3 timer): tre læs nedfaldsblade og fire læs hestemøg til vinterdække af fire bede, lugning, optagning af gladiolusløg, bunddække med barkflis ved sommerfuglebusken, vanding af nye frugttræer og kompostbeholdere, og pauser på den røde bænk i efterårssolen.

Den fritliggende kompostbunke skal snart dækkes af med hestemøg og sort plastik – næste sæson kan squashplanterne så vokse direkte i den :-)

I udestuen ligger blomsterknolde til tørring og gartnerinden deler ud af sine pyntegræskar.

 

 

  

 

25. oktober

Gartnerinden har sat næste forårs tulipanløg i en krukke på terrassen.

Og i eftermiddagshaven nød gartnerinden en flot solnedgang – i skumringen blev Dahlia-knoldene gravet op. Der er sat gang i en ny beholder kompost, med en skovlfuld fra bunden af den fyldte beholder. Her er der lavet det fineste sorte muld, som er fyldt med kompostorme :-) Gartnermedhjælperen er ved at sætte støttepæle op til de nye frugttræer.

På gartneriet er gartnerinden i gang med at potte tusindvis af små Ornithogalum, Fuglemælk. Lerpotterne med jord strækker sig så langt øjet rækker i drivhus nr. 3…

 

 

 

21. oktober

Nye tider i Spirehaven: på opfordring fra gartnerindens medhjælper er beholdningen af æble- og pæretræer blevet udskiftet. De gamle æbletræer er blevet for store og skygger for grøntsagsbedene, og de to Clara Frijs får ikke flere tildelt flere chancer. Så man var i havecenteret for at hente nye sorter – æble: Aroma og Ingrid Marie; pære: Conference og Clapps Favorite. Den nye frugtlund har fået plads mellem skuret og hindbærbedet.

Det går fremad med efterårsarbejdet – lugning og vinterdække. Gartnerinden slæber trillebørelæs med dampende hestemøg til bedene. Der plukkes stadig rucola.

 

 

 

20. oktober

Gartnerinden var spændt på om Dahlia-bedet havde overlevet den første nattefrost… de sidste artiskokker og hvidkålene var for en sikkerheds skyld blevet høstet og knoldsellerierne dækket med nedfaldsblade og halm fra den nyleverede hestemøgsbunke, men det var ikke helt så galt. Frosten havde kun fået rigtig fat i den mørkegule Dahlia, som stod yderst. Den blev gravet op og lagt til tørring i udestuen.

Der blev kørt trillebørelæs med blade og møg fra bunken til tre bede, og gartnerinden fik sat en håndfuld Nøgne Jomfruer hjembragt fra gartneriet i blomsterbedet ved skuret.

I udestuen står et fad fyldt med de sidste klaser af cherrytomat.

 

 

 

14. oktober

Det er næsten indian summer i haven: asters og dahlia lyser op i solskinnet og der er stadig bier, insekter og en enkelt sommerfugl, der besøger blomsterne. Gartnerinden var i haven for at fortsætte oprydningen, dvs. luge i bedene og gøre klar til vinterdække. Rødkløveren er nu lige ved at blomstre, så den fik for en sikkerheds skyld frostdække sammen med den sidste rucolasalat.

Fra affaldspladsen er der hentet endnu en kompostbeholder – så kan sommerens fabrikation, som ser rigtig god ud i bunden, snart få lov at stå uberørt indtil foråret og den nye fyldes op.

Artiskokbedet sætter stadig nye små blomster og gartnerinden tog en af de store hoveder med tilbage. Den får lov at springe ud i udestuen.

 

 

 

8. oktober

Godt nyt fra spirehaven: der er ikke snegleæg under plastikdækket (eller at se andre steder) og da gartnerinden – endelig – fik gravet sommerens muldvarpefælde op, var der spor af et forhenværende pelsdyr.

Hr. og Fru Gartnerinde var i haven en oktobereftermiddag – stille, sol og summende bier i astersblomsterne, næsten som en sommerdag. Der blev høstet savoykål og havrerødder til menuen og en god lommefuld lilla bønnefrø til næste års bed. Gartnerinden fjernede solsikkemarken og ryddede bedet med honningurt.

Pindgrisen har fået et vinterhi – gartnerinden har sat et flettet bo inde i det levende hegn bag skuret, camoufleret med blade.

 

 

 

6. oktober

Gartnerinden var en tur i haven en stille og solrig efterårseftermiddag. Med i kurven tilbage var artiskokker, store flotte porrer, rucolasalat og en humlekvist. Resten af humleplanten har indtaget naboens hasselnøddetræ ;-)

Der er ved at være godt med nedfaldsblade og bestilling af hestemøg er undervejs, så gartnerinden kan komme rigtig i gang med vinterdækket. Foreløbig har gartneren været i gang med buskrydderen.

På arbejde er gartnerinden ved at være inde i jargon’en: ”Festival/Calypso/Tango” (chilisorter), ”naboen” (gamlefars drivhuse) og ”hulen” (pottehallen). Hun er også ved at være ret gode venner med gartnerhunden Zacho.

 

 

 

1. oktober

På den sidste septemberdag kom gartnerinden endelig i haven. Der var vådt efter gårsdagens skybrud, men der skulle klargøres et bed til næste års hvidløg. Så gartnerinden lugede, satte løgene og dækkede med nedfaldsblade og et tyndt lag kompost.

Ellers oprydning og her var gartneren også med. Der blev høstet en kurv med pyntegræskarene og også de to ”skræmme-græskar” kom i hus (mørkegrønne og rynkede). Alle græskarplanterne blev kørt bort sammen med to læs ukrudt. Med i kurven tilbage var også en klase frilandstomater, de sidste James Grieve æbler, bladbede, et solsikkehoved til tørring og en flot Dahlia.

 

Til toppen

 

 

28. september

Efter den første uge på gartneriet er gartnerinden ved at optimere sin chili-klippeteknik. Der blev fyldt kasse efter kasse, så gamlefar måtte i gang ved chilikværnen iført fuldt åndedrætsværn. Gartnerinden, som var i det tilstødende drivhus, måtte fortrække pga. den stærke capsaicin, som også hedder N-Vanillyl-8-methyl-6-E-noneamid. Host og snøft…

Spirehaven er lidt langt væk – gartnerinden har ikke haft tid, men der ligger sætte-hvidløg klar og de skal snart i jorden.

Til grønt drys er spinat og brøndkarse spiret frem i udestuen.

 

 

 

23. september

Gartnerinden er kommet i gang med praktikken – ude i det virkelige liv :-) Først et gartneri ved Solbjerg Sø og derefter havecentret i Ørting. De første arbejdsdage er der pottet blomsterløg og klippet Capsicum, pyntechili.

Og gartnerinden har fået sin egen scooter, så turen på arbejde tager ca. 25 min.

Der er ikke megen tid i øjeblikket til at få ordnet egen have, men gartnerinden melder igen, når hun har været ovre at bese ukrudtsbestanden…

 

 

 

20. september

På skolen har gartnerinden været ude med grønthøsteren og der er endnu engang høstet 100+ porrer til kantinekøkkenet. Med hjem havde gartnerinden en dag en brun papirspose m/ sætte-hvidløg fra skolens egen produktion og en flot klase blå vindruer fra det gamle drivhus :-)

I udestuen har gartnerinden forsøgt sig med at så en omgang sensommer-brøndkarse, som allerede er begyndt at spire.

Hvad der sker i spirehaven lige nu ved gartnerinden ikke helt, for det er noget tid siden hun har været der. Men ukrudtet løber vel ingen vegne…

Der er stadig mange små tomater på terrassen.

 

 

    

 

15. september

Gartnerinden har fyldt de første frøposer af egen avl: pastinak og løvstikke. Og årets første ”helle” (en nydelig plet blandt alt ukrudtet) er staudebedet under valnøddetræet, hvor der er blevet luget i bund – her er kokardeblomsten endelig ved at få farver og julerosen har nye underjordiske skud på vej.

Fra gartnerskolens væksthus er der indkøbt en chili-plante til udestuen og en sukkulent til den hængende have. Gartnerinden har også sået en omgang indendørs-sensommerspinat til grønt drys. Og så er der taget beslutning om at flytte krydderurtehaven over i den lille have i et højbed – måske kan man hyre en håndværker til at lave en træramme engang i det tidlige forår?

 

 

 

10. september

Nu gik den ikke længere – de sidste syltede rødbeder er blevet spist, så gartnerinden måtte i gang med en ny omgang til lageret. Det blev til 3 fyldige glas. Til årets syltebeholdning er der også lavet et stort glas henkogte tomater.

Gartnerinden er så småt begyndt efterårsoprydningen i haverne – den gamle timian er kørt bort og der passes godt på de små nye skud. Også lavendelen i potte har sået sig selv. Rosmarinen måtte udskiftes.

Høsttid – Hr. og Fru Gartnerinde gik i haven sammen i sensommervejret og fyldte en kurv og en spand med gode sager: to slags æbler, blommer, bønner, artiskokker, brændenældeskud, brombær, hindbær og knoldselleri.

Den eneste Clara Frijs-pære blev ramt af en svampesygdom :-/

 

 

 

7. september

Nyt fra spirehaven:

Der er stadig mange bønner, nu XL; de sidste kartofler, Sieglinde, er endelig kommet op af jorden; der høstes små artiskokker – de største får lov til at sætte blomster; sommerfuglebusken blomstrer endnu; der er nyspiret rucola og et bugnende blommetræ.

Den lille have:

Den nye hybenrose blomstrer, der er masser af små tomater og timianen kan nu skiftes ud – den har selvsået to nye skud.

Gartnerskolen:

I det dejlige sensommervejr har gartnerinden gået og tusset rundt for sig selv. Det er stadig hårdt for fysikken, så der blev også tid til at klippe-klistre nogle kreative grøntsags-skilte til reklame for butikken.

 

 

 

4. september

Det er æbletid i haven. Gartnerinden prøver at indsamle de nedfaldne Discovery før andet får sat tænderne i dem. Der er masser af blommer og bønner, og store flotte sommerporrer. Årets græskar ligner ufo’er og pyntegræskarnene er på vej op i mirabellen. Der er lagt solsikkefrø til tørring i haveskuret.

En flot sensommereftermiddag havde gartnerinden sin medhjælper med i haven, så hun nøjedes med at høste hindbær, mens der blev luget.

Gartnerinden synes hun er begyndt lidt at tabe gartnerbukserne – og det viser sig, at en måneds arbejde på DCJ har ”kostet” et par kilo :-)

 

 

 

29. august

Gartnerinden var i morgenhaven i solskin for at hente et æble til madpakken – og for at se hvordan det går derovre, idet der ikke er blevet lavet noget som helst i over en uge… Men bortset fra at der godt kunne bruges en buskryddermand, var det ikke så slemt :-)

Humlen er ved at sætte blomster, der er stadig frilandstomater og mange flotte artiskokker!

Solsikkemarken er overladt til fuglene, men Dahlia-bedet står stadig flot.

Gartnerinden pønser på en plan om at omstrukturere den lille have og flytte næsten alle krydderurterne nærmere på hjemmet. Timianen trænger også til at blive skiftet ud.

Og nu er det tid til at svinge græsslåmaskinen.

 

 

    

 

19. august

Løghøsten ligger i kurvene og kartoffelhøsten er på køl :-)

Gartnerinden er midlertidigt sat ud af kraft, da ryggen kræver en pause, så gartnermedhjælperen har været sendt i haven for at forsøge at gøre en indsats mod ukrudtet.

Dog måtte gartnerinden en lille tur ud i det gode vejr for at se til sine Dahliaer. Den sortrøde kaktus- dahlia hjemtaget fra Frankrig er som den sidste sprunget ud.

Den ferskenfarvede rose kommer igen efter det dårlige sommervejr.

Discovery-æblehøsten går så småt i gang.

Der er stadig én Clara Frijs-pære.

 

 

 

14. august

Gartnerinden måtte slæbe sig over i haven efter en hård arbejdsdag sammen med anlægsgartnerne. Her blev der høstet en kurv med tre store artiskokker, hindbær, bønner, frilandstomater og et æble. Og op af den stenhårde jord kom 2/3 af kartoffelhøsten – gartnerinden knoklede med greben for at få knoldene i hus inden regnvejret. Ukrudtet er ved alvorligt at få overtaget i hele haven…

Gartnerinden havde en dejlig morgen – tøffede afsted i en traktor med ladvogn ud i marken før kl. 8 og gik i solen og hyggede sig med at høste grøntsager til salg i butikken :-)

 

 

 

11. august

Så er der bønner til alle måltider…

Blomsterhaven står flot: alle Dahlia er ved at springe ud, bierne summer i solsikker og honningurt, og sommerfuglene har fundet ”deres busk”.

Der er stadig mange kartofler – dernede under det grønne ukrudtsdække…

Kålplanterne er flotte; der holdes øje med skadedyrene.

Der er spiret små kimplanter af pastinak frem – til næste års blomsterrække.

På pæretræet holder den sidste frugt stand.

Pyntegræskarene vokser op ad trådhegnet, som planlagt.

 

 

 

7. august

Nyt fra gartnerinden:

Der forsøges at gøre klar til Åben Have-arrangementet - arbejdet på gartnerskolen er hårdt i sommervejret, så gartnerinden er meget træt efter fyraften. Foreløbig er der påbegyndt en oprydning i haveskuret, da et containerfund (dvs. gratis!) resulterede i tre nye opbevaringskasser – hvidt rustikt genbrugslook med fransk tekst :-)

Gartnerinden gik i aftenhaven; der var 25°C kl. 21. Solsikkemarken er snart på sit højeste, den gule kæmpe-Dahlia er sprunget ud og honningurt blomstrer. Og så er der pludselig bønner, mange bønner… og de første store hindbær.

Det nedklippede figentræ spirer lystigt og der er endelig en grøn squash på vej i potten.

 

 

 

4. august

Tidseltid i haven – den grøn/hvide kæmpetidsel, som gartnerinden har ladet vokse fordi bierne godt kan lide den, har nu sat den første blomst, og artiskokstykket står flot med snart spiseklare grønne hoveder. Det forlyder, at de flotte hjemme-fremspirede artiskokplanter er blevet beundret af andre havelejere.

Efter de tre første dage med 7 timers gartnerarbejde var gartnerinden glad for at få weekend. Sommeren er kommet og det var hårdt at arbejde ude i solen. Man var bl.a. i marken for at høste til butikken: kasser med spidskål og flotte persillebuketter. Og gartnerinden fik fundet ud af, at hun endnu ikke helt mestrer baglæns traktorkørsel om et hjørne med anhænger.

 

 

 

1. august

Gartnerinden er startet som skolepraktikant på gartnerskolen i sommervejr. Det var sjovt at være tilbage og se afgrøderne i marken, som nu er en kæmpestor køkken- og rosenhave. Og man blev præsenteret for et nyt spændende projekt: man skal være med til at tilplante en vinmark med mange forskellige sorter til vinfremstilling, som skolen vil afholde kurser i.

Det var hårdt arbejde fra starten – oprydning, lugning og sortering af tunge anlægssten. Og så måtte gartnerinden hanke op i diverse poser med den indkøbte ekvipering – på skolens regning: et par sikkerhedsrøjsere, et par gartnerbukser, en gartnerjakke (med logo), en vandtæt fleece (med logo) og et grønt sæt regntøj.

 

 

 

30. juli

Gartnerindens solsikkemark står, forholdsvis, flot – nogle af blomsterstænglerne har haft det svært med den blæsende sommer. Fire af Dahlia’erne er endnu ved at sætte knopper, så gartnerinden glæder sig til blomsterne springer ud. I de andre blomsterbede var det tid til oprydning: de mørke valmuer stod med kun frøstande og visne blade, så de kom i trillebøren sammen med frøstande fra morgenfruerne og rucola’en, og visne roser. De afblomsterede solsikkerhoveder får fuglene.

Der er stadig ærter og kålplanterne er ikke blevet spist alt for meget. Gartnerinden spulede larver og æg væk fra de spæde kålhoveder. Og så skal der snart syltes rødbeder…

I den lille have spirer figentræet igen :-) og der er stadig mange tomater undervejs.

 

 

    

 

28. juli

På 30-graders-dagen udnyttede gartnerinden en eftermiddagsskybræmme til at klare bærhøsten – solbær, røde stikkelsbær og en lille kurv ribs. Det mørke blomsterbed springer ud: dyb mørklilla sommerfuglebusk, spraglet mørkerøde gladiolus og store sortrøde valmuer :-)

Og med jordbærbedene gødet, kompostbeholderne omstrøet med Ferramol (her er set et par snegle), græsgangene kørt igennem med plæneklipperen og lugning i knoldsellerierne, var man klar til at tage på ferie.

Hjemme igen var der kommet blomster i squashplanten og i spirehaven var de første solsikker i marken sprunget ud, der var lyslilla bønneblomster, små lilla blomster og masser af insekter i anis isop’en, og de første hindbær, artiskokker og spraglede ærteblomster. Og så en masse ukrudt…

 

 

 

15. juli

Skalotteløgshøsten er i hus og den er god – jorddækket har effektivt holdt det meste af ukrudtet væk. Den ferskenfarvede rose blomstrer flot nu og det er en duftrose :-) De mørke valmuers store knopper er ved at folde sig ud. Nede i artiskokkerne er blomsterne også på vej.

Og så kom hele løghøsten i hus – de store rødløg ligger ude og tørrer i det gode vejr. Gartnerinden har renset bedet og gjort klar til efterafgrøde; der skal sås blodkløver. Bærhøsten skal også klares – der er mange solbær og stikkelsbær. Hindbær får man foreløbigt fra en nærliggende brakhave :-)

Til grillmiddagen skal der plukkes spæde kålblade til en coleslaw.

 

 

 

10. juli

Spirenhaven:

Der spises ærter naturel og plukkes solbær til smoothies, bierne flokkes om den første gule solsikke, humlen er ustyrlig og snart springer de mørke valmuer ud. Pastinakblomsterne er blevet klippet ned, nu inden frøene tørrer helt ind – imens lå havekatten på sin faste plads og sov.

Gartnerinden så en stor flot petroleumsblå guldsmed i estragonen :-)

Den lille have:

Blæsten er hård ved planterne, der er ved at være tegn på squashblomster og moradshjørnet under paryktræet er ved at blive gjort i stand.

Gartnerinden har været ”i marken” efter grøntsager – i Hammel Gårdbutik var der flg. at få: hindbær, gulerødder, agurk og et dusin æg. Der blev straks bagt en tærte med de røde bær.

 

 

 

7. juli

Årets hvidløgshøst ligger nu til tørring i udestuen – ellers har gartnerinden været indisponibel pga. helbredet, så der er ikke sket så meget i haven udover høst af kartofler og ærter. Kørvel, anden- omgangs-spinat og fennikel spirer frem og der er små frugter på græskarplanterne. Artiskokkerne ser ud til at have det godt, men den lille hasselspiregren klarede ikke skærene. Det er snart tid til at kigge på solbærene, men det er ikke helt rigtigt at finde skammel og stråhat frem, når det blæser og regner.

Den gode nyhed er at gartnerinden ikke har set en dræbersnegl i haven siden…?

 

 

 

3. juli

Gartnerinden har svunget plæneklipperen for at holde græsgangene nede – buskryddermanden kunne ikke klare det hele på én opladning.

:-) der plukkes ærter, honningurt er spiret frem, en af de selvsåede solsikker er ved at blive gul, anden omgang dild spirer, gladiolus er ved at sætte blomster og i udestuen har peanutplanten sat to gule blomster, helt nede ved starten af stænglerne så den kan stikke sin frugt ned i mulden = jordnødder.

:-( frilandstomaten blev også ramt af kartoffelskimmel, mynten er syg, der er stadig en muldvarp i bærhaven, hvidløgene har rustsvamp og ribsbuskene har et dårligt år.

 

 

 

1. juli

Det har været efterårsvejr i sommerhaven :-/

Vinden var hård ved planterne, især solsikkemarken og den omstammede stikkelsbær, som var tynget ned af sine egne store bær. Mens gartnerinden var i haven for at inspicere og udbedre skaderne, lå den sorte kat og fik sig en lur på morgensolsbænken. Den nye rose er ved at springe ud med flotte lyse ferskenfarvede knopper og der er én dahliablomst, mørkerød.

Der er høstet de første ærter, skalotteløg, solbær og Sieglinde-kartofler, som stadig er små. Gartnerinden måtte i al hast få klippet alle tre kartoffelbede ned, da de var blevet ramt af skimmel.

I udestuen er figentræet blevet klippet ned, da det var skadedyrsramt. Det får chancen udenfor med de to små nye skud, det har sat.

 

Til toppen

 

 

26. juni

Gartnerinden melder fra den våde midsommerhave:

Aspargesbedet er blevet luget og har fået et et dække af kompost; valnøddetræet er blevet trimmet; der er stadig jordbær – Dybdahlbedet er ”givet fri” og har fået fjernet ukrudt og udløbere; Sieglinde- kartoflerne har flotte hvide blomster; pyntegræskarplanterne er begyndt at klatre op af stativet og morgenfruerne er ved at sætte blomster.

Den lille have/terrassen/udestuen: der høstes cherrytomater; der er sået en ny omgang dild og paryktræet er blevet ”stammet op” for at give mere lys.

Gartnerinden har smagt de første små ærter.

 

 

 

23. juni

Der står nu også en cherrytomatplante på terrassen - fra plantemanden :-)

Gartnerinden var i haven for at så en ny omgang spinat – og desværre fandt hun de små grønne valnødder på jorden under træet :-/

Der er høstet til Skt. Hans menu: røde kartofler, rødløg, salat og krydderurter, de sidste hyldeblomster og de første grønne stikkelsbær :-)

Muldvarpen er stadig på spil :-/

Slyngrosen ved morgenbænken er sprunget ud med små lyserøde blomster :-)

 

 

  

 

20. juni

Gartnerinden har arbejdet i den lille have: først hæk- og buksbomklipning efter anvist teknik fra gartnerskolen, så vækkørsel af afklip, luget ukrudt og den gamle fuglerede; dernæst græs- og kantklipning. Pæonen blomster med store tunge hoveder. Årets tomatplante er blevet leveret: flasketomater.

I spirehaven har gartnerinden høstet det første friske hvidløg. Der er indkøbt en ferskenfarvet, engelsk rose til blomsterbedet ved skuret. Spinatmarken er gravet op og næste projekt er et forsøgsbed med grøngødning – honningurt.

Med tilbage i kurven var nogle af de sidste grønne asparges, dagens jordbær og en god håndfuld kirsebær.

 

 

 

18. juni

Så kom den længe ønskede regn til de tørre bede – lige til haveforeningens jubilæumsarrangement…

Da det klarede op var gartnerinden i morgenhaven for at hente en skål jordbær. Det blev også til skadedyrsbekæmpelse: en ny muldvarp :-/ havde indfundet sig, der var aspargesbiller og den ubestemmelige grønne larve i mynten. Bierne har stadig travlt i pastinakblomsterne – gartnerinden husker at fjerne blomsterstandene, når frøene er sat. Der hopper bittesmå frøer rundt i havebedene.

Da solen kom frem var det varmt på morgenbænken, den sorte kat luskede rundt og gartnerinden smagte de første kirsebær.

I posten var et par nye havehandsker med lange skafter – til roser, brombær og tjørnehæk.

 

 

 

15. juni

De første blomster er sprunget ud på hjulkrone, tallerkensmækker, lavendel og brombær. Også i hindbærbuskadset er der efterhånden humlebier at se. Gartnerinden fortsætter lugningsarbejdet, bl.a. er den røde stikkelsbærbusk blevet befriet for ukrudt. Desuden blev høgenæbet fundet frem for at skabe mere lys i det levende hegn, specielt til hyldetræerne.

Haven ser fin ud, men der er nok at gå i gang med: de lugede bede skal have jorddække kørt ned fra møgbunken, grenafklip skal samles og på affaldspladsen, og kompostbunkerne skal passes. Og så er der bærhaven, hvor skovjordbærene kæmper mod græsukrudt.
De første små ærtebælge er at se :-)

 

 

    

 

12. juni

Gartnerinden har haft travlt med vandkanden i haverne – hedebølgen får nu ukrudtet til at tørste. De lugede bede får snarest muligt jorddække fra møgbunken, men det er hårdt arbejde i varmen. Der er høstet den første omgang Rosada-kartofler, der er små grønne frugter på frilandstomaten og den røde valmue er sprunget ud. Gartnerinden har sået kørvel og fennikel og snart er der plads til en ny omgang spinat i en del af kartoffelbedet. Der bor en tudse inde under haveskuret.

Observationer i den lille have: en gærdesmutte og pæoner, der er lige ved at springe ud :-)

Gartnerinden har afsluttet grundforløbet ved at bestå den sidste praktiske prøve i sprøjtecertifikat.

 

 

 

10. juni

Sommervejr! Uden parasol går gartnerinden først i gang med havearbejdet efter kl. 16. Og det er tid til at slæbe vandkander. Varmen har sat gang i bønnerne: den ene dag bar jord, den næste 5 cm’s bønnespirer. Solsikkemarken har fået jorddække. Der er investeret i 4 m2 bassinfolie til at få styr på en del af brakstykket.

Den lille have bliver også passet – gartnerinden har ryddet op i visne forårsblomster og sået en ny omgang blandet salat. Det viser sig at paryktræet er en god biplante – fyldt med blomster. Indenfor et eksperiment: gartneren har fået foræret (af gartnerinden) en peanutplante :-) Nyhed til krydder-urtehaven: frugtsalvie (duftplante).

Der høstes: jordbær, Hamlet-kartofler, rucolasalat og asparges.

 

 

 

6. juni

Så er det jordbærtid, både Dybdahl og Senga Sengana. Hylden blomstrer, slyngrosen har sat masser af knopper og snart blomstrer løvstikken og skorzonnerroden. Gartnerinden har arbejdet (dvs. luget) i blomsterbedene – det var et pillearbejde at få renset i de små valmuespirer (det var dér hun forstrak skulderen…); dahlia’erne er spiret frem og har fået et lag jordække; og de fire solsikkerækker står flot.

De første hjemmeavlede brøndkarseskud er plukket - skarpe i smagen :-)

Den lille grønne løvfrø holder igen i år til i hindbærbedet.

I en potte i den lille have spirer 2. omgangs-squash, da de forspirede kunne ikke klare sig ude i det fri.

 

 

  

 

5. juni

Her på falderebet af grundforløbet har gartnerinden knoklet en hel weekend med opgaveskrivning og læsning til to prøver… Der var dog (der skulle være) også tid til at komme i haven i det gode vejr. Her blev der luget videre i artiskok- og porrebed og gartnerinden hentede halm fra møgbunken til jorddække. Der er ukrudt alle vegne og nok at gå i gang med – lugning i græskar, kartofler og rødløg. Til aftensmad høstede man spinat og bredbladet persille.

Agurkesæsonen er startet – dvs. der er forsyninger fra en af de faste leverandører (plantemanden).

Og så er der de første nyopgravede kartofler til Grundlovsdag. Til menuen skal der også plukkes stikkelsbær og høstes af de 20 forskellige krydderurter.

 

 

 

1. juni

Den første sommerdag – gartnerinden måtte have parasollen frem til lugningen i artiskokbedet. Der blev sået bønner og vandet Hamlet-kartofler og jordbærbede. Gartneren var også med i haven og stod for buskrydning og bortkørsel af ukrudtsbunke.

Gartnerinden satte gang i skadedyrsbekæmpelsen - indsamling af mariehøns til afsætning på slyngrosen, som har fået bladlus; tilintetgørelse af orange aspargesbiller (dette stod gartnerinden selv for) og vanding af kompostbunken, da der var flyttet myrer ind.

Og så en nyhed! Valnøddetræet blomster :-) Og gartnerinden har set en ny slags sommerfugl, en blodplet (rød/sort). Den er ny i Danmark som følge af klimaændringerne.

I det gode vejr er gartnerinden ikke til at drive hjem fra haven…

 

 

 

31. maj

Årets pærehøst ser ud til at blive tre stk. – i hvert fald håber gartnerinden at de tre små frugter på det ene træ bliver spiseklare :-)

Staudebedet er blevet udvidet - med fund fra brakhaver: akelejer og en hvid skovtulipan; og med et udvalg fra gartnerskolen: bl.a. katteurt, hjertegræs og bakkenellike – en krybende plante med små skarlagensrøde blomster. Den første Dahlia spirer under fiberdugen.

I grøntsagshaven er der kommet nyt: hvidkål og savoykål. Der er stadig asparges og det er svært at se forskel i spinatbedet, selvom man lige har fyldt en kurv.

I den lille have venter gartnerinden spændt på, at de 6-7 store pæonknopper skal springe ud. Det summer af bier i timianen, som snart er et helt tæppe.

 

 

 

27. maj

Hr. og Fru Gartnerinde har smagt de første hjemmeavlede nye kartofler! En god håndfuld dyrket i urtepotte på terrassen blev serveret til pinsemenuen, vendt med urter: purløg, estragon, syre og persille.

I spirehaven har gartnerinden gjort det sidste bed klar og sat bambuspinde op til bønnerne. Jordtem-peraturen er 18 gr., så de skal snart sås. Der er blevet hakket ukrudt i bl.a. kartofler og solsikkemark  – gartnerinden lader det grønne ligge (ny stil) til jordens dyreliv.

Pastinakkerne har sat blomsterskud, der er én blomst på frilandstomaten ved skuret og engblommen står og lyser op i bærhaven. Årets pillearbejde: luge i de små brøndkarseplanter.

 

 

 

24. maj

Så er der masser af spinat fra haven – og masser af ukrudt. Gartnerinden har været væk fra havearbejdet i en lille uges tid, så der er nok at tage fat på i bede og græsgange. Den første række ærter har fået taget fiberdugen af, gladiolus spirer og der er mange skikkelsbær i år :-)

På gartnerskolen har man i det lille planteskoleteam knoklet i to dage i forbindelse med Åbent Hus. Det var sjovt at få butikken indrettet med stauder, roser og frugttræer, men da gartnerinden gik hjem kl. 20:30 efter lukketid var det med meget trætte ben.

Måske er det snart tid til at se til kartoflerne i potten på terrassen?

 

 

 

16. maj

Gartnerindens slyngplanter har det godt: humlen har fuld fart på, kaprifolien er sprunget ud og de små ærteblomstspirer strækker hals mod støttestativet. Dahlia-knoldene er kommet i jorden – nu venter gartnerinden på en leverance med en lyslilla til samlingen ”Lilac Time”.

Vinden har lagt sig lidt, så der er sat flere udplantningsplanter ud i bedene: to store købeartiskokker, en fransk skovsyre, kepaløg og tre artiskokker af egen produktion.

Det spirer i rækkerne med havrerod, rucola (allerede!) og solsikker.

Observationer i og uden for udestuen: der er små figner, andenårs-kørvel blomstrer og bryllupsrosen er ved at springe ud.

Dagens lære fra gartnerskolen: det er ikke sjovt at sætte små kålplanter i silende regnvejr…

 

 

 

12. maj

Gartnerinden har stadig travlt i haven – der bliver luget bede og sat/sået: morgenfruer ved ærterne (gratis pose fra webbutik), rødbeder, rucola og indkøbte knoldselleri. Skalotteløgene har fået jorddække fra halmbunken, kompostbunkerne passes med vand og udluftning, spinaten er blevet luget og gødet – og gartnerinden har stadig en lang liste med gøremål…

Halmet-kartoflerne er langt fremme og er blevet hyppet. De andre sorter kigger frem. De små artiskokker har haft det hårdt efter udplantningen – porrerne klarer sig flot.

Kompost-status: der dufter godt af muldjord og der er ikke meget at se af det gamle køkkenaffald.

I udestuen er der ved at være godt med salatblade og dild.

Timian blomstrer.

 

 

 

6. maj

I spirehaven er der blevet luget i jordbær- og krydderurtebedene og jorddækket med halm fra hestemøgsbunken. Gartnerinden har også luget det store bed ved morgensolsbænken og sået årets solsikkemark.

Dyrelivet: to nye slags sommerfugl er observeret, en Aurora - hvid med orange vingespidser – og en Lille Ildflue; og ved døren på redskabsskuret myldrede det frem med 20-25 helt små gule edderkop-per, på vej ud i verden for første gang :-) I den lille have, lige uden for udestuevinduet i hækken, har solsorten sin rede, med fem æg.

Gartnerinden har hentet dahliaknoldene frem fra kælderen. Der var som altid nogle, som ikke havde klaret den, men der er også indkøbt nye sorter.

Der er blevet knoklet i det gode vejr: plantet artiskokker, porrer, gladiolus og hjemmespirede løg; og sået valmue og bladbede.

 

 

  

 

3. maj

Gartnerinden er klar til at afprøve endnu en af jordforbedringsmetoderne beskrevet i hendes egen biologirapport – grøngødning. Der er indkøbt blodkløver og honningurt, som også tiltrækker mange nyttige insekter. De små ærteblomstspirer er plantet ud under stativet ved skuret og der bliver stadig gået med vandkander, specielt til jordbærbedene.

Planteskoleholdet har været på to ekskursionsdage i skolens minivan – bl.a. med besøg hos havecentret Lundhede, en af gartnerindens haveudstyrsinternetleverandører. Her var ligeså stort udvalg som på websiden og meget inspirerende, så gartnerinden kom hjem med et pindsvinebo og to nye krydderurter, vintersar og bronzefennikel. Så nu tæller samlingen i haverne i alt 17 forskellige urter.

 

 

 

2. maj

Spirehaven:

Der er sået havrerod og den første række ærter, udplantet små hjemmespirede kålplanter under fiberdug, fjernet endnu flere mælkebøtter og slæbt vandkander.

Den lille have:

Kristtjørnen har sat en masse små blomster, der er pæonknopper på vej og selvspirede solsikker under fuglefoderbrættet. Græsplænen har det godt efter kalkning og gødning.

Gartnerskolen:

Grøn periode er startet – gartnerinden er nu studerende planteskole/produktionsgartner. Misteltén-bærret er begyndt at spire og sætte sig fast på æbletræet! :-)

 

 

 

30. april

Så har gartnerinden for første gang rigtig prøvet at arbejde som produktionsgartner med salg: På en dag med varmt sommervejr var det tid til at få klargjort gartnerskolens planteskolebutik – et hyggeligt indhegnet areal, næsten som en ”gårdhave” med bede til salgsplanter og grønne områder. Man fik kørt stauder og alskens frugttræer frem, renset bede og lavet planteskilte.

Til haven købte gartnerinden en af skolens japanske dværgsyréner – den gamle kunne ikke klare at stå i bærhaven, den druknede :-(

I spirehaven er de sidste kartofler, Sieglinde, kommet i jorden og gartnerinden har været i gang med vandkanden. Med tilbage i kurven flotte grønne asparges.

De første hjemmespirede planter er sat ud i haven: pyntegræskar og årets grå græskarsort. Sommervejret fortsætter :-)

 

 

 

25. april

Garnerinden har samlet de gamle billeder fra spirehaven i et sødt fotoalbum. Der er sket meget på de 12 år - både med haveejerne og med haven, især det levende hegn er vokset meget til! Man er gået fra en leret brakhave (hårdt arbejde) over ukrudtsfri pysse-nysse-have (for hårdt arbejde) til en møggødet muldjordshave med fast ejendom (den nemme have :-)

Flere af årets gøremål, som nu er kommet på ”er-gjort-listen”: den røde salatkartoffel Rosada er kommet i jorden, den første omgang mælkebøtter er fjernet, der er sået brøndkarse og forspiret ærteblomster.

En morgen måtte gartnerinden i haven for at rette op på frostskader og muldvarpen er der stadig :-/

 

 

 

20. april

Spirehaven - de første løg er ved at vokse frem; det har endelig været regnvejr; under fiberdugen spirer Hamlet-kartoflerne; det ser ud til at pæretræerne sætter blomster i år :-)

Spireriet – der er sået knoldselleri og en nyhed, lilla rosenkål; i en stor potte har gartnerinden plantet en rosmarin fra en medstuderendes have; der kan snart høstes spæde salatblade og dild.

Gartnerskolen – det er hårdt arbejde i planteskolen: plante 100 tuyaer i marken (efter at have boret huller med et jordbor på traktoren), hakke ukrudt i de podede roser, potte stauder i forskellige størrelser og læse om podningsmetoder i den udlånte lærebog.

 

 

 

16. april

Gartnerinden har knoklet i sommervejret: opsætning af muldvarpefælde, nyt bassinfolie rundt om aspargesbedet, en sommerfuglebusk i det gamle solbærbed og klargøring af brøndkarsebed i bærhaven, hvor fuglene har fået et nyt stort vandfad. Der var dog også tid til en fransk limonade og en havebog i skyggen af haveparasollen.

Der er blevet høstet til menu: aspargeshoveder, små rabarberstængler, purløg, mynte og sidste års bladbede. Og der er nye brakhavefund til krydderurtebedet: salvie og løvstikke.

I den lille have er græsset blevet slået, tulipanerne springer ud og Hamlet-kartoflen i potten kigger frem :-) I hækken er der i år en hel koloni af lyslilla martsvioler. Garterinden er gået i gang med at forspire græskarsorterne.

 

 

 

14. april

Gartnerinden er blevet interesseret i at lave haven så dyrevenlig som muligt.

Fauna:

Der er allerede spottet flere forskellige sommerfuglearter – gartnerinden har sat et sommerfuglehus op bag på haveskuret, hvor der er ly for vind og vejr.

Der er mange mariehøns - gartnerinden overværede et par i gang med at sikre arten i citrontimianen.

Jorden er fyldt af store og små regnorme. Så er både gartnerinden og fuglene glade.

Under den gamle træstub er der to frøer, som er vågnet op efter vinterdvalen – her er der også store biller, bænkebidere og andet småkryb.

På det nyopsatte læhegn ved kompostbeholderen holder sneglene til – dem med hus, som er velkomne.

Og så håber gartnerinden jo med sin kvasbunke i hækken at tiltrække et pindsvin.

Måske bor der en stor humlebi i den lille kompostkasse – ellers var den bare nysgerrig og fløj ind af ventilationshullet.

Flora:

Alle mikroberne er også velkomne. De har nu i et par sæsoner hjulpet gartnerinden så godt på vej, at der er begyndt at vokse brændenælder i bedene – et godt tegn, da de foretrækker en god muldjord. Og det er blevet tid til at omlægge dækkematerialet ved aspargesbedet. Mikrolivet har omsat den nederste del af dækkebarken (som har ligget ovenpå plastik!) så godt, at ukrudtet er begyndt at kunne klare sig – og luger man det op, kan man se at den muld, der er dannet, har den helt rigtige krummestruktur :-)

 

 

  

 

12. april

Gartnerinden og hendes kolleger i planteskolen har flyttet planter rundt på det udendørs areal – containerpladsen. Blandt stauder og små piletræer spottede gartnerinden én japansk kvæde med små røde blomster og hun forespurgte straks om hun måtte købe den. Det fik hun lov til :-)

Hjemme gik gartnerinden i haven – der er sommervejr under opsejling og pludselig er alle frugttræer ved at springe ud, spinaten spirer og så er der aspargeshoveder et se.

Gartnerinden stod med hovedet nede i sin kompostbeholder – der dufter godt og muldet, og der blev luftet igennem og vandet. Masser af smådyr: store og små biller, skolopendere, bænkebidere og kompostorme er i gang med arbejdet.

En humlebi fandt frem til de røde blomster i den nyplantede kvæde.

 

 

 

11. april

Gartnerinden har holdt fødselsdag og har fået foræret mange gode ting til havebrug: regnsæt, lille beskærersaks, lyserøde havehandsker, om bog med et sjovt kig på fænomenet ”Gardening” og et sødt jernsæt med snoretræk (rækkemarkør). Til gengæld har gartnerinden selv begavet haven med en ”varmestue” til sommerfuglene og et håndskuffejern.

Og så har gartnerinden taget en beslutning…: hun vil læse til planteskolegartner, med salg som speciale, dvs. kundevejledning i et havecenter. Det har været overvejet som en mulighed længe, men der var ingen tvivl efter dagens møde med en vejleder og det afgørende argument fra en af underviserne på projekt blå: ”Vi planteskolegartnere kan det hele – det eneste vi ikke kan er stenlægning". Derfor vil en planteskolegartner også uden større problemer kunne arbejde som grøn anlægsgartner (vedligeholdelse) og har desuden et rigtig godt plantekendskab.

 

 

 

9. april

Det er godt gang i ”Spireriet” i udestuen – gartnerinden har sået to slags artiskokker, grønkål, savoykål, kepaløg og røde skalotter. Udenfor i den lille have er roserne blevet beskåret og pæonernes røde skud er på vej op.

Sidste år skrev gartnerinden i september: ”De sidste knolde af den flotte Hamlet-høst er gravet op og bedet står som en nyluget helle midt i kaos.” Dette bed var derfor det første til at få et godt lag vinterdække af visne blade og møg, som nu er så meget nedbrudt, at noget spredt ukrudt er kommet op. Gartnerinden gik bedet igennem med sit nye effektive lugejern – og jorden er dejlig let og muldet. En god krummestruktur, som det hedder i fagsproget :-)

Til påskeplatten hentede gartnerinden friske urter: purløg, citrontimian og anden-års-persille.

 

 

  

 

6. april

Så er de første kartofler (Hamlet) i jorden :-) Gartnerinden har dækket bedet med fiberdug i tilfælde af frost. Også skalotteløg og rødløg er sat. Hr. og Fru Gartnerinde satte sammen ind mod den gamle solbærbusk – den kæmpede imod, men måtte give op til sidst.

Der er blevet bestilt en pakke blandet havegrej fra Lundhede – hvis gartnerinden er heldig, er der levering på hendes fødselsdag: bl.a. et sommerfuglehus og en pose brøndkarsefrø (man har jo en våd have…)

Nyt i haven: en kaprifolie og en humulus lupulus – slyngplanter til det nye hyggehjørne ved morgensolsbænken.

Men det er også tid til indendørs gartnerinde-sysler: biologirapporten skal snart afleveres.

 

 

 

1. april

Gartnerinden startede den tiltrængte påskeferie på besøg i to havecentre og kom hjem godt belæsset: udover tre poser dækkebark (den nemme have :-) og endnu en pose såjord til de mange forspirings-potter, også nye indslag: citrontimian, en klatrerose til hegnet ved kompostbeholderen og til den lille have en vinteradonis. Havegarderoben blev udvidet med en gartnerinde-sommerkjole med ”frugt-plukker-lommer”.

I spirehaven har gartnerinden indhegnet kompostbeholder nr. 2 med et trådhegn, op ad hvilket der vil blive sået pyntegræskar (set andetsteds – planterne hægter sig fast og vokser op ad hegnet). Havens eneste moradsstykke – den gamle solsikkemark – er blevet luget :-) og gartnerinden gik hårdt til værks med høgenæb og sav i hækken for at skabe lys og plads.

 

Til toppen

 

 

29. marts

Der er gang i gartnerindens udestue-drivhus, hvor der dyrkes grønt i sneglesikker position. Salat og basilikum spirer og der er to små flotte squashplanter. Snart dild på vej. Og fra gartnerskolen, hvor der blev sået grøntsager i lange baner, faldt der lidt frø af til forkultivering på hjemmefronten: kepaløg, knoldselleri, grønkål og savoykål.

I det flotte forårsvejr er der fuld fart på spirehaven – engblomme og anissiop er på vej, stikkelsbær sætter blade og solbærbusken åbner så småt knopperne. Gartnerinden har sået et stort bed spinat og anskaffet haven endnu en kompostbeholder (fra en brakhave).

På terassen har garnerinden sat én Hamlet-kartoffel i en krukke. Så kan man glæde sig til de allerførste, meget tidlige, godbidder.

 

 

 

28. marts

Udsigt til forår – masser af dage med sol. Gartnerinden har startet havesæsonen:

Fredag: grave gamle pastinakker op og lade en række stå som kan gå i blomst, lave gemmested af de gamle brombærgrene til dyrelivet i hækken; gøre det af med de første tre dræbersnegle.

Lørdag: så dild og basilikum i udestuen, købe sætteløg og ærtefrø, kalke græsplæne og aspargesbed, klippe lavendel ned, stikke komposten om og gøre såbed klar til spinat.

Søndag: fridag

Mandag: så baby leaves-salat i krukke, gøde roser og græsplæne, tjekke jordtemperaturen i de tørre bede (høj), fjerne mere vinterdække, svuppe gamle solsikkestængler op af pløret og hente mere materiale til den åbne kompostbunke.

Tirsdag: fridag – bare nyde solen.

Onsdag: potte de små squashplanter om – og hvile ud efter en hård skoledag som ”landkone”, hvor gartnerinden fik både fræset og harvet i marken.

Køkkenet har brugt de sidste kartofler, porrer og jordskokker fra sidste års høst.

 

 

 

22. marts

Den studerende gartnerinde er startet på fem ugers planteskole-projekt - med såning af staudefrø. Klassen (man er kun seks elever) fik lov til at pode nogle af skolens æbletræer med misteltenbær. Så kan man prøve at se om der er en kysse-gren på vej, når man til sin tid afslutter uddannelsen – mistelten vokser meget langsomt.

Og så var det tid til at lære at navigere i en traktor – med ladvogn. Så efter en hel dag ude i den friske forårssol og –vind, hvor man også klippede grene i alenlange rækker med podede roser og æbler, var gartnerinden godt brugt.

 

 

 

20. marts

Det spirer alle vegne – i de små spirepotter: squash og artiskok, i trådkasserne med læggekartofler og 2. hold forårsblomster i den lille have. Også gartnerinden er forårskåd og har anskaffet en sommergarderobe: en grøn/blå arbejdsfleece og en kasket.

Gartnerindens komposteringsprojekt (det i haven) går foreløbigt godt – man synes at have ramt det rigtige miks af kulstof- og kvælstofholdige materialer, som giver en god aerob nedbrydning (læs: en luftig blanding af have- og køkkenaffald). Der er således ingen lugtgener eller fluer – gode tegn :-)

Haven er stadig meget våd, men de faste forårstegn er der: små rabarberblade og purløgsspirer.

Der er bestilt nye Dahlia til samlingen.

 

 

 

15. marts

Gartnerinden har tømt områdets biblioteker for bøger om kompost – emnet for biologirapporten. Der er således dømt arbejds-weekend indendøre. Meget passende, da foråret trækker sig lidt tilbage i nogle dage.

Vedr. kompost i egen have skal der anskaffes nye rafter til at sætte læhegnet fra den lille have op som skyggeskærm til kompostbeholderen.

I udestuen er der nyspirede blade på figentræet, laurbær’en og oliventræet. Udenfor er der fart på påskeliljerne og mini-udgaven er lige ved at springe ud :-)

Gartnerinden har investeret i nyt til udekøkken og –stue: store bakker med fluenet til middagene i det fri og indendørs små runde fransk-inspirerede jernhylder til blomster.

 

 

 

13. marts

Den første arbejdseftermiddag i haven – gartnerinden gik i gang med at fjerne det meste af vinterdækket, luge i jordbærbedene og hvidløgene. Der blev anlagt et nyt rundt bed til jordskokkerne ved siden af skuret. Det gamle bed var ved at brede sig for meget og gartnerinden har tænkt sig at der måske kunne stå en lille kvædebusk der i stedet – den hun ønsker sig i fødselsdagsgave.

Der var et fantastisk lys i solnedgangen på de små røde hasselblomster i naboens have og på de høje rødelletræer, som gartnerinden har fundet ud af står i læhegnet – de trives godt i vådområder og kan stå i vand…

Der er purløg på vej :-) og med tilbage i spanden var jordskokker og en håndfuld porrer.

 

 

  

 

11. marts

Gartnerinden er gået i gang med sit ”garden nursery” og har i den forbindelse været på sæsonens første besøg i havecentret. Der er sået squash og den ene sort artiskokker, og der er lagt kartofler til spiring – Hamlet (det faste indslag), Sieglinde (smag af aspargeskartoffel :-) og Rosara (rød salat-kartoffel). Også gartnerindens hjemmepodede hængepil er kommet i en krukke jord.

En solskinseftermiddag i haven fik gartnerinden brugt sin nyerhvervede viden om beskæring til at få klippet brombærbusken ned. Rabarber, purløg og aspargesbed blev pakket ud af grandækket og ellers måtte gartnerinden bare stå og glæde sig til at komme i gang – det er alt for vådt.

I mellemtiden er foråret på vej med udsigt til en uge med solskinsdage, så Hr. og Fru Gartnerinde kastede sig over udestuen med kost og spand.

 

 

 

4. marts

Så er der igen åbent i de lokale havecentre. Gartnerinden må snarest afsted for at købe så- og priklejord, da der er kommet frø fra Camilla Plum, bl.a. artiskokker. Måske er det også tid til at se sig om efter et nyt citrontræ - det gamle ser ikke spireklart ud.

Og skulle man i år ikke prøve at få nogle rigtig tidlige kartofler i jorden?

Gartnerinden har lukket forårsblomsterne og tulipanerne i den lille have ud af deres grandække. Timianen var lidt flad efter snestormen. Der er vådt og gartnerinden tør næsten ikke gå over og se i spirehaven – den står sikker under alt for meget vand. Men der er forår i luften i dag :-)

 

 

 

18. februar

Gartnerinden har taget en beslutning – i år vil hun indrette ”den nemme have”, dvs. hovedvægten lægges på kartofler, løg og bær, og derudover vil der blive dyrket ærter, artiskokker og den ny slags græskar. Resten af haven bliver blomsterinspireret og nogle områder lagt ud til græs. Mere plads til urterne og mindre arbejde til gartnerinden.

Med hvad så med rodurter til fondkogning? Gartnerinden har forespurgt om muligheden for at få andel i Fælleshaven, hvor man jo kan høste ad libitum for et par timers arbejde om ugen. Der er plads.

Fornyelse skal der til (læs: gartnerinden får ikke længere tid til at holde haven som tidligere).

I udestuen er figen og laurbær ved at springe ud :-)

 

 

 

16. februar

I skolen er gartnerinden i gang med et yndlingsfag: plantekendskab. Der skal læres kendetegn, danske / botaniske navne og anvendelsesmuligheder. I biologi har man dissekeret ærtefrø og gartnerinden tog et med hjem, som nu er sået i en potte jord. Spiringen vil herefter blive nøje studeret.

Projektdage: iført sin arbejdsoverall (med de smarte gule lommer :-) mødte gartnerinden op til nye udfordringer – tegning af et rækkehus-haveprojekt.

I haven er kompostproduktionen startet op – en stor pose grøn køkkenaffald, blandet med møg og halm, tørre kviste i små stykker og tre skovlfulde kompost fra sidste års bunke, fyldt med gode kompostorm.

 

 

 

12. februar

Gartnerinden har igen været på udkig på affaldspladsen og denne gang anskaffet haven en gratis kompostbeholder. Faktisk havde hun lige overvejet at gå i gang med producere hjemmelavet muld, så det passede meget godt :-)

På gartnerskolen har man haft et sjovt projekt som en introduktion til faget plantekendskab: at indsamle prøver af forskellige planter og ved hjælp af alle 5 sanser beskrive dem. Udpluk af fundne resultater: Buksboms blade dufter af karse, men smager bedsk og stilken dufter af Sauvignon Blanc-vin (dvs. kattetis). En kvæde, som allerede havde sat røde blomster, havde mandelduft og silkebløde blomsterblade. Et blad fra kristtjørn smager friskt af ært.

Hvidløget i potten spirer.

 

 

 

8. februar

Gartnerinden har nu også prøvet at arbejde i et væksthus: afskæring og pakning af tulipaner samt pasning af tomatplanter – i selskab med fire vagtler, som er skadedyrsbekæmpere sammen med de snyltehvepse, man satte ud på tomatbladene efter opbinding og afknibning af sideskud.

Dermed er rød periode på grundforløbet slut – de næste 5 uger er gule. Her har gartnerinden valgt ”Projekt Anlæg” til de praktiske skoledage, hvor man arbejder med anlægopgaver, som kan forekomme i en park.

Det er blevet vinterligt igen, men fuglene er allerede forårskåde – også gartnerinden, som har plantet et hvidløg i en lille potte for at få lidt grønt drys til maden. Den sidste rødbede er også kommet i en potte jord, så kommer der måske spæde rødbedeblade. Der er blevet ryddet op i frøkassen og uden for vinduet blomstrer julerosen.

 

 

 

1. februar

Gartnerinden har kontaktet de første anlægsgartnerfirmaer for at finde en læreplads. Og nu er den første ansøgning sendt afsted…

I udestuen står den podningspind, som gartnerinden havde med hjem fra planteskolekurset, dvs. en pilegren, hvorpå hun selv har okuleret et skud af hængepil. På et lidt senere tidspunkt skal pilegrenen sættes i en potte med jord og vil så, om gartnerinden har gjort et godt stykke arbejde, begynde at spire.

Her til morgen på vej til skole kom gartnerinden forbi et vinterbart træ, men ved hjælp af det netop tillærte plantekendskab kunne hun let ved at se på knoppernes placering og barkens mønster bestemme arten til prunus avium (kirsebær).

 

 

 

31. januar

Projekt Planteskole er i gang – et af grundforløbets valgfag, for at prøve nogle af de andre uddan-nelsesretninger. Da dagen var omme var gartnerinden flad – først en gåtur langt ”ud i marken” og i regnvejr, så det var godt, man lige havde fået anskaffet sig et regnsæt :-), så podning- og potnings- arbejde, hvorefter holdet de sidste to lektioner blev sendt ud på en ”stroppetur”, fra skolen gennem skov og krat helt ned til kilden for at se på træsorter. Det var godt at den nye fodbadsbajle var kommet med pakkeposten derhjemme.

I haven er der ved at være lavvande igen. Gartnerinden var ovre at kigge og fik ordnet et par af årets første opgaver: tjekke solbærbusken for galmider og fjerne frugtmumier fra blommetræet. Med tilbage var en håndfuld rosenkål.

Der er igen i år bestilt spændende frø fra Camilla Plum: to slags artiskok, havrerod og et ”smukt og sært (…) elefantfarvet” græskar…

 

 

24. januar

Det blev vintervejr og koldt – gartnerinden fandt det varme undertøj frem til 2. del af stenlægnings- opgaven. Som del af et nybegynderteam fik gartnerinden en spændende udfordring og det viste sig ved evalueringen af projektet at der var startproblemer på det tekniske område, hvorimod der var høje karakterer for det kunstneriske indtryk :-)

De nye frøkataloger er ude, så gartnerinden har bestilt de første to poser: Babyleaves salat og en mørk valmue ”Black Peony”. Og der er en fodbadsbalje på vej til de trætte gartnerindefødder.

Og forhåbentlig kan kuldegraderne gøre det surt for den gnaver, som gartnerinden har spottet i den lille have… af samme grund er fuglefodringen indstillet.

 

 

 

21. januar

Tid til en rapport fra Spirehaven: først lyden: ”svup, svup…” Gartnerinden gik på inspektion, også for at hente fra lageret af dækkegrangrene, da der meldes om nætter med frost. Selv den øverste nabohave står delvist under vand og flere små snegle (m/hus) var kravlet op på resterne af solsikke-stænglerne, som står i vand. Det samme gør vinterporrerne.

Under vinterdækket er rabarberen begyndt at røre på sig og purløget har sat tre små grønne stængler.

I den lille have fandt gartnerinden fiberdugpose og halmmåtte frem til bryllupsrosen.     

Man er nu ikke længere så øm i kroppen efter stenlægningsarbejdet som for nogle dage siden…

 

 

 

18. januar

Gartnerinden har for første gang været i ”sandkassen”, dvs man ifører sig arbejdstøj, sikkerhedssko og arbejdshandsker, hvorefter man tager fat på en praktisk stenlægningsopgave. Her var det 3 m² brosten og piksten, man kastede sig ud i sammen med en makker. Hårdt arbejde, men sjovt :-)

I spirehaven er der ikke så meget at tage sig til, med mindre man vil dyrke ris, opdrætte ænder eller sætte vandplanter…

Det myldrer frem med forårsblomster i den lille have. Og der er mange knopper på julerosen.

 

 

8. januar

Gartnerinden har sat sig på skolebænken :-) Og der er allerede afprøvet og bestilt sikkerhedsfodtøj (støvletter). I morgen går det løs med det første anlægsprojekt.

I spirehaven er det vådt. Gartnerinden hentede forskellige urter til en gryderet – i kirsebærtræet sad en rødhals.

Der er blevet ryddet op på terrassen – væk med gamle potter og kasser, og da gartnerinden alligevel var på affaldspladsen, fandt hun nogle store gode grangrene fra gamle juletræer til dække i haven. Hvis ikke mod frost, så når forårssolen kommer.

Måske er der en musvit der viser interesse for det udsalgs-fuglehus med zinktag, som gartnerinden har hængt op i paryktræet i den lille have?

 

 

 

 

1. januar

Ærteblomst, tallerkensmækker, skorzonnerrod, græskar, solsikke, bønner og hjulkrone – gartnerindens beholdning af egne frø, som ligger køligt på lager klar til den nye havesæson. Forrådskammeret indeholder stadig det sidste af kartoffelhøsten, tre græskar, en kurv med rødløg, små skalotter og et par æbler – til fuglene.

I krukken på terrassen er der noget, der rører på sig og er på vej op gennem mosset … også forårsblomsterne ved hækken er ved at skyde.

På gartnerindens bord står Gardening Lilly :-)

 

 
 

Til toppen

Til forsiden