Havedagbog

                     Spiren 2004

                                                                                                                                                                                Til forsiden

 

 

1. februar

Der er forår i luften – selvom kæresten stikker hovedet ud af havedøren og rynker på næsen. Sneen er pludselig væk – for to dage siden frostsne og kulde – og fuglene er glade for solskinnet. I spirehaven er det det sædvanlige ”sørgelige syn” med visne planter, men der er forårskåde vækster – blomsterløgene, rabarberen under sit grandække, og purløg og hvidløg, som havde forsøgt sig lidt for tidligt.

Desværre ser det ikke så godt ud for artiskokkerne – den forårskåde i hjørnet har fået frost. Men spinaten tror jeg har overlevet vinteren. Jeg havde julerosen med over i kurven og satte den i et solbeskinnet hjørne med et gran-tag – så kan den komme sig lidt, for jorden er alt for våd lige nu.

I den lille have kan vi igen se Gubbe’s erantis – det var godt jeg fik luget dem fri, mens de var små.

Jeg fik også lyst til at kigge indenfor hos Isabellas efter frøposer…

 

 

5. februar

Jeg begyndte at pusle i udestuen – udenfor 11 grader og sol, inde 18 grader – men selve forårsrengøringen må vente lidt, i stedet satte jeg mig i solstriben med en solbærcider. Citrontræet står også lige, hvor solen i øjeblikket kommer ind og varmer, så det er først i år med nye små citronblomsterspirer – det plejer at være figentræet. Lavendelbusken er flot lysegrøn og har haft godt af at overvintre indendøre.

Udenfor er vintergækkerne kommet op i løbet af få dage og springer snart ud. Lyskæden er taget ned for denne sæson, det lysner lidt mere hver eftermiddag.

Jeg glæder mig til at komme i haven, måske om et par uger. Første arbejdsopgave bliver at få luget det sidste af kvikgræsset – og så snitte det allerførste friske bundt purløg, tror jeg.

 

 

21. februar

Udestuesæsonen er nu officielt åbnet – der er støvsuget og ryddet op, og lavendelen er blevet forårstrimmet. Temperaturen er målt til 18 gr., de timer solen varmer om eftermiddagen. De små primulaer har fået en fælles urtepotte udenfor, hvor der også stadig er liv i jordbærkrukken. I potterne med de lilla tulipanløg er spirerne på vej op gennem mosset og nu blomstrer de gule krokus. Den forårskåde haveejer har også sået en potte kørvel.

I spirehaven er det stadig vådt, men nu er alle hvidløgene godt på vej. Vinterens kompostbunke er ved at være omsat, så man venter på at kunne komme i jorden og starte lugningen. Isabellas forårskatalog er kommet, så der skal snart laves haveplan.

 

 

6. marts

Så kom forårsmåneden, men det er stadig bidende koldt ind imellem. Om morgenen sidder fuglen i haven og venter på et æble – en dag så vi to sjaggere. I udestuen har husfaren endelig fået den blomsterbænk, han har ledt efter i årevis – en stor træbænk med plads til alle krydderurterne, så de kan få mere sol. Figentræet springer snart ud.

I spirehaven er det stadig for vådt til at gå i gang. Vi kan høste små nye spinatblade på de planter, der har overlevet vinteren.

Frø er bestilt hjem fra Isabella – solsikke, squash, rødbede, dild, ært, artiskok og romainesalat. Resten finder vi i havecenteret, som nu har åbnet op for sæsonen.

 

 

15. marts

Så er foråret kommet ;-) bare i lørdags var det nærmest snestorm, men nu er luften lun. I udestuen er der små kørvelspirer, figenen er ved at folde sig ud og citrontræet skyder lystigt. Udestueejeren har også forårsfornemmelser og har ryddet op i de gamle urtepotteskjulere. Man får helt lyst til at tage en stol og sætte sig udenfor, men det blæser lidt rigeligt.

I spirehaven har rabarberen fået lettet lidt på sit grandække og der er stadig sprøde porrer. Det går fint med hvidløgsspirerne, de fleste overlevede den sidste frost. Kompostbunken har næsten opløst sig selv – vi skal nok afsætte et hjørne til at kompostere, nu da Spirens fælles kompostplads er lukket. Og haveforeningen har fået egen hjemmeside med undertegnede som webmasterinde.

 

 

28. marts

Det er forår! I spirehaven har jeg lukket rabarberskudene ud i det fri og der er nu lagt planer for de første opgaver i haven: fjerne visne stauder, luge i bærbedene, forsigtig lugning i aspargesbedet samt diverse ukrudt der allerede er på vej. Og så er der små, friske purløgsspirer ;-)

Årets kartoffelmark kommer til at bestå af King Edward, Hamlet og Asparges – og der er købt muldjord, gødning, friske havehandsker. I udestuen er der håb om en stor citronhøst, der er 6-7 små figner på vej og basilikum spirer også. Haveejerne glæder sig til sæsonen.

 

 Til toppen

 

4. april

Haveejeren sidder og kigger ud – det er gråt, blæser og der er regndråber på ruden. Det ser ikke for godt ud for alle påskesyslerne i haven, men der var et par gode dage i sidste uge, hvor der blev ryddet lidt op i spirehaven – gamle solsikker og vissen rucola, beskæring af brombærkrat, lugning – meget forsigtigt – af aspargesbed. De første ’smørblomster’ og påskeliljer er sprunget ud, og den gamle solbærbusk er kommet godt igen efter trimningen, den ser ud til at ville give godt i år.

I udestuen dufter den første citronblomst og det lille oliventræ spirer lystigt.

Og forleden morgen i den lille have – syv stære gik og pirkede i græsplænen.

 

 

10. april

Høj sol og ingen vind – gartnerinden havde strandstol og ugeblad med i haven og med lukkede øjne var det næsten som en sommerdag med kun lyden af fuglene og summende insekter. Men… havearbejdet ventede – der er blevet luget i de første bede, hvor løg/gulerødder og salat/spinat snart skal i jorden. Begge bede var sidste års kartoffelstykker, så jorden er god med meget lidt kvikgræs. Den første lille prøverække rucola er sået – jorden må næsten være varm nok.

I udestuen er kartofler sat til spiring og der er en enkelt blomst i rosmarinen. Temperaturen har her været oppe på 25ºC ;-)

 

 

15. april

Gartnerinden har knoklet i haven. Der er sat skalotteløg – med plads til gulerødder – og rødløg, sået salat og spinat, og fjernet gamle kompostbunker. En tur i havecenteret resulterede i indkøb af flere forskellige slags Dahlia, som i år får sit eget bed i spirehaven. Alting er ved at springe ud, også æbletræet, og der er alligevel liv i sidste års artiskokker ;-)

I den lille have er der plantet bonderoser og trimmet græsplæne og bede, gødet og puslet, så man er klar til sæsonen. Frøposerne ligger klar – sommergulerødder og dild er næste projekt, sammen med kartoflerne.

 

 

20. april

Man er væk i to dage og haven har ændret sig! Æbletræerne er sprunget ud, kirsebærtræet godt på vej og rucola spirer. Der kom en god regnvejrsdag, så jorden var lige klar til greben, specielt i moradsbedet, hvor der skal være kartofler. Men først skal kvikgræs og udgået syrén væk – i små bidder for ryggens skyld. Der klippes purløg til alle måltider. Dagens arbejde inkluderede også såning af dild, pastinakker og sommergulerødder.

I udestuen er der en duft af citronblomster og man er ved at gøre klar til tomater og agurker. Der er snart tulipaner i krukkerne og solsorten bruger vinterens neg til redebygning.

 

 

26. april

En god indsats i haven inden regnen kom – besejring af moradsbedet ;-) Spirehaverne var fyldt med dufte efter forårsregnen og det var godt arbejdsvejr. Skjult under den udgåede syren dukkede to små frøer frem af deres forårssøvn og en snegl – en godkendt af slagsen med hus. Nu er de tre bede til årets kartofler endelig klar – næste projekt. Dahlia i mange forskellige farver har fået sit eget bed og der er bestilt blåsorte gladiolus hos Isabella. Der er asparges til aftensmaden.

 

 

5. maj

Haveejeren må holde sig indendøre – det er gråt og vådt derude – men man er godt med. Der er sået rødbeder, ærter og solsikker, kartoflerne er i jorden og man har succes med at holde mælkebøtterne væk. Til gengæld skal der holdes øje med dræbersneglene – de er der, selvom de endnu er meget små. Der er masser af blomster i kirsebær- og blommetræ og bærbuskene har det også godt. Og de grønne asparges smager dejligt…

I udestuen fremspires der for første gang egne tomater ”Black Russian” – en bøftomat, som netop i dag dukkede frem i spirekrukken. Der er mange flotte tulipaner i den lille have og én af dem – den røde papagøjetulipan – står på gartnerindens skrivebord og lyser op i gråvejret.

 

 

17. maj

Status i haven: der er kun to grave-bede tilbage :-) til bønner og squash, som må vente lidt endnu. Kartoflerne pipler frem, der er små sommergulerodsspirer (og der skal snart håndluges…), rødbeder på vej og dild. Gartnerinden har sat knoldselleri, persille og porrer. Det ligner et rigtig godt jordbærår (og man er ikke i et telt langt væk…), de første spæde grønne blade er serveret til salat og der er stadig grønne asparges.

Men blommetræet ser igen ikke godt ud – der var mange blomster, men nu visne grenspidser – skal det skiftes ud? Nu får bærhaven dog mere lys for man har været i gang med sav og høgenæb i hækken og tyndet godt ud i den skyggende bevoksning – så kommer der mere morgensol ind.

 

 

27. maj

Endelig sommertemperaturer – men det er varmt for gartnerinden. Så er det godt med havens forskellige skyggesteder, ved tuyaen og under frugt- og bærtræerne (på fliser fundet i brakhave) – og bærhaven er nu luget!. Der er sået bladbede i pastinakbedet… dvs. de enkelte pastinakker der var spiret blev forsigtigt flyttet andensteds for at gøre plads. Der er solsikker på vej op og de mørke gladiolus. Der er også ukrudt på vej – 2. omgang lugning er i gang :-/

Det går ikke så godt med ærterne, så der er spædet op med de sidste fra posen, men vi må have fat i nogle flere frø. Og så er sommerkålen kommet i jorden ved siden af krudderurtebedet. Alle Dahlia er nu spiret frem ;-)

 

 

9. juni

Gartnerinden har tilbragt en hel del tid i haven – der er efterhånden ved at være et ”hjulspor” fra vandhanen ned til haven efter de mange slæbte kander vand. Det var tid til at få de sidste ting i jorden, squash og bønner blev sået efter et hårdt arbejde med at luge den knastørre jord. De små vintergulerødder er nu også luget fri – og de få ærter, som er spiret. Snart er der skovjordbær og Dybdahl er også ved at rødme ;-) Bærhaven er nu helt trimmet (næsten) og vores nye syrén har fået plads mellem bærbuskene. Den første lilla artiskok er sat – og bladbeden spirer.

Projekt øl-fælde er igangsat – med succes. Det er sneglene, som lader sig lokke af humlen og dermed indfange. Der er ti fælder strategisk placeret langs brakhaven, hvor de holder til.

I udestuen har fignen sat anden-omgangs-frugter – ca. 25 stk. De små nye citroner falder desværre af citrustræet.

 

 

16. juni

Statusrapport: haven mangler stadig vand og gartnerinden trænger til en fridag – begge dele ser ud til at kunne lade sig gøre i morgen :-) Det lykkedes således ikke at blive færdig med at luge et af kartoffelbedene – jorden er for hård og tør. Men der er luget i pastinakker og sortkål, selleri, sommerkål, rødbeder, artiskokker, persille, salater, dild og Dahlia.

Smagen af det første Dybdahljordbær… Nu kan der snart høstes en skålfuld og der er også skovjordbær i massevis. De første bønner kommer nu op af jorden og gulerødderne står flot.

I den lille have blomster silkepæonerne – godt de står i læ for stormvejret.

 

 

26. juni

Gartnerinden kæmper en temmelig forgæves kamp mod ukrudtet – det har nu regnet tungt i 3 dage, så der er kun blevet høstet lidt: persille, jordbær og salat. Snart hun i gang igen – det er kartoffelbedene der halter og gror til, men det har været for vådt. Til gengæld nåede man at slå nabobrakhaven ned i tørvejr og sneglesituationen er betydeligt forbedret. Der skal høstes stikkelsbær i dag til menuen og snart blomstrer lavendel’en.

 

 Til toppen

 

3. juli

Jubii. Endelig er der, efter en hård indsats, luget i alle kartoffelbede… Gartnerinden slæbte sig hjem. Den danske sommer er – våd, men der er tre slags jordbær lige nu, de første spæde sommergulerødder, persille og salat. Sommerkålen har fået dække på og ærterne støttesnor – nu venter vi på de letrøde kirsebær og solbærene, som også er på vej. Artiskokbedet står flot – der er mange på vej. De første squash – fra Hammel – blomstrede i dag, og Dahlia har sat knopper.

Den lille have er luget og trimmet – den første røde rose er sprunget ud :-)

 

 

11. juli

Gartnerinden har efter en længere pause igen været i haven, som absolut ikke mangler vand… Det sidste moradsbed – lige bortset fra at bærhaven igen er groet til – blev ordnet: endelig fik rødløgene plads og luft til at komme sig. Der blev også luget i pastinakrækkerne og rundt om 2. omgangs-bønnerne, som spirer, modsat de først såede. Der er høstet og smagt hindbær og kirsebær, jordbær i massevis, og der er i år en god gulerodshøst. Kartoflerne er lidt klejne, men har også måttet kæmpe med ukrudtet – der skal høstes næste weekend. Sommerkålen er ved at vokse ud af sommerfugledækket og der er mange artiskokker.

Den lille have blev også trimmet – græsplænen klippet. Nu mangler vi kun en mand med en hækklipper…

 

 

13. juli

Det er hårdt at holde 200 m2 have, når gartnermedhjælperen i indeværende sæson – efter fælles aftale – kun har hjulpet til med at trimme buskadset. Gartnerinden kæmper med manglende tid, dræbersnegle – som stadig holdes væk med Ferramol og øl, men som alligevel har ædt salaten – og det våde sommervejr, for slet ikke at tale om ukrudtet og græsgangene…

Men der er dog pt. én succes: årets hvidløgshøst, som netop er hentet i hus til tørring – de flotteste hvidløg, vi nogensinde har avlet :-) Og så må vi ikke glemme, at der er jordbær, enkelte velsmagende kirsebær, solbær og hindbær på vej – og store flotte knopper i Dahlia’erne. De første kartofler skal graves op til lørdagens menu.

 

 

18. juli

Det første grebstik i kartoffelbedene :-) - og en lille pose ganske små aspargeskartofler til lørdagsmenuen. Det hjalp at få luget, så høsten kommer nok – om end sent – i hus. Der er endelig blomster i ærtebedet og bønnerne ser ud til at klare sig, hvis varmen holder ved. Der er store flotte knopper på Dahlia’erne – gartnerinden glæder sig til de springer ud. I år må vi dele squash’ene med sneglene… men planterne er heller ikke så store endnu. Der er en lille høst solbær på den nye busk, som snart skal plukkes. Lavendel blomstrer og solsikkerne er godt på vej.

 

 

22. juli

Nu er der ved at være flere farver i haven – de spiselige blomster, lupinen, de flotte Dahlia og lilla blomster på aspargeskartoflerne:-) Der er sket meget siden gartnerinden var der sidst – og det er længe siden – og gartneren har endelig fundet tid til at dække nabobrakhaven af, luge lidt og slå græsgange; en god indsats. Bærhaven giver kirsebær, store flotte jordbær og der skal meget snart høstes solbær og ribs. Bierne summer i brombærblomsterne, de første ærtebælge er sat og der er flotte artiskokker. Man har besluttet at dele sommerkålen med sommerfugle og snegle – de var alligevel inde under dugen.

Hvidløgshøsten er omsat til den flotteste ranke, som hænger i udestuekøkkenet. I ”drivhuset” er der endelig varme og lys nok til agurken, som nu har sat blomster og der bliver også en del flotte tomater. Hækken er klippet og trimmet.

 

 

31. juli

Gartnerinden har – efter plukning af solbær og ribs - fået fast afløser… der bl.a. har luget i forskellige bede, klippet græsgange og høstet skalotteløg. Nye afgrøder er nu blevet høstet: den første ærtebælg, store artiskokker og sommerkål. Man nyder i disse dage de små lækre aspargeskartofler til grillmenuerne – og fra udestuen er der gule tomater og langt om længe den første agurk. Noget af det næste, der skal prøves, er de gule og røde sølvbeder, og årets meget mørke rødbeder, ”Bulls blood”. Pastinakkerne står flot sammen med den lille række toscansk sortkål, og bedet med knoldselleri står først i køen til hakkejernet.

 

 

8. august

Iført sommerhat har gartnerinden fundet tid til at gå i haven – her havde varmen resulteret i at der pludselig var masser af squash, jordskokkeskud over to meter høje og spiseklare ærter. Der måtte i den stegende sommerhede hentes en del kander vand – gartnerinden er meget glad for sit Dahliabed, som ikke må tørre ud.

Et blik ud over haven gør det klart, at man i år ikke har haft tid nok til at klare 207 m2 – der trænger til lugning næsten alle steder, og i dag kunne man i varmen kun klare at få fjernet de værste tidselplanter. Der er høstet til en lille sommermenu: squashblomster, sommerkål og flotte kartofler. I den lille have er rosenbedet i fuldt flor og den opstammede rose er igen sprunget ud. Julerosen står godt i skyggen og har sat nye blade. Der er nu blomster på vej i krukken med Montbresia.

 

 

15. august

Det er høsttid – gartnerinden har kørt en trillebørefuld afgrøder i hus: de første æbler, store rødbeder, som skal syltes i morgen, ærter, squash og en af de store solsikker, som netop var sprunget ud, men som var knækket i stormen. Desuden en flot mørke-/sortrød gladiolus og to store flotte artiskokker. Der er nogle lugede bede i haven, men for det meste gror det til i ukrudt – det er helt galt i bærhaven, men der er ikke tid til at holde det nede. Blommer og brombær på vej.

I udestuen har citronen sat en ekstra blomst og der er mange gule tomater. Agurken kom godt igen og sætter ny frugt.

 

 

22. august

Æblehøsten og 2/3 af kartoffelhøsten er i hus :-) Gartnerinden hjembragte en hel spandfuld Discoveryæbler, som nu ligger i en til formålet indkøbt flettet æblekurv – og der skal laves æblechutney en af de nærmeste dage. Hamletkartoflerne er store og flotte – de er lagt til tørring – aspargeskartoffeludbyttet er lille, så de bliver spist snarest. King Edward er i jorden endnu.

Der er blevet syltet rødbeder og høstet artiskokker til lørdagsmenuen. Knoldsellerien står flot efter at gartnermedhjælperen lugede bedet. Årets gulerodsbed er en stor succes – store sommergulerødder og små af vintersorten. Rødløgene har haft det hårdt mod ukrudtet, så de er små, men gode.

Montbresia’en er lige ved at springe ud, der er stadig gule og røde tomater – og små agurker.

 

 

28. august

Melding fra Spirehaven: de første hindbær, masser af brombær, 3-4 blommer ved at modne, de første små grønne bønner, flot bed med bladbeder, stadig mange artiskokker, den spraglede, rød/hvide Dahlia er sprunget ud, flere squash på vej, flere fantastiske gulerødder og den første dværgsolsikke, der lyser op.

Der var også høst af årets sommerkål – nu er de fyldt med små grønne æg, så larverne er på vej. Den sidste salat blev høstet til dagens menu, persillesorterne står flot, sortkålen kæmper med skadedyrene, men plejer at komme igen, porrerne er ved at være store og pastinakkerne vokser godt. I udestuen kan der så småt høstes små figner. Udenfor blomster Montbresia.

 

 Til toppen

 

4. september

Projekt Have er nu gået i gang – der skal ryddes grundigt op og første opgave var at grave de sidste kartofler, King Edward, op. Der var en udmærket høst, som nu ligger til tørre i udestuen. Selve bedet var et morads (som resten af haven :-/ ), men der blev også luget lidt, selvom der var meget varmt i sensommersolen. Med tilbage havde gartnerinden en kurv fyldt med artiskokker, brombær, meget store og flotte hindbær, og en ”buket” bladbeder.  I bærhaven er blommehøsten på vej – den ser bedre ud end forventet. James Grieve æbletræet har det ikke så godt, men der er plukket ét flot æble til aftenens dessert. Der er igen blomster på squashplanterne – de er der så snart det bliver varmt.

 

 

22. september

Gartnerinden var endelig frisk og oplagt til at gå i haven – dejligt efterårsvejr, med byger. Der blev gjort en særdeles god gerning – lugning af Dybdahl-jordbærbedet og fjernelse af den tilgroede havegang mellem dét og aspargesbedet. Gartnerinden var godt tilfreds med at være kommet i gang. En artiskok er ved at sætte blomst – og det er jordbærene i øvrigt også :-) Med tilbage i kurven var gul og grøn squash, blommer, hindbær, gulerødder, bønner, et stort rødt æble – et af de sidste Discovery - og en lille solsikke.

I udestuen er det rart at have et lager af kartofler, løg og æbler i kasser og kurve. På figentræet er de sidste frugter klar.

 

 

8. oktober

Sidste nyt fra efterårshaven – gartnerinden gjorde endnu en god indsats i det gode vejr og fik luget hele aspargesbedet, fjernet endnu en vildtvoksende havegang og genanlagt det lille jordskokkebed, da dets grønne grene tidligere var væltet i stormen. Der skal nu sættes hvidløg i det nyrensede jordstykke. Der er stadig hindbær, flotte Dahlia, bladbeder og bønner. Den første knoldselleri er blevet høstet.

I den lille have er et græsstykke inddraget til blomsterbed og der er sat gule ”pæontulipaner” af sorten Verona sammen med de mørklilla tulipanløg fra krukken. Den nyplantede julerose ser ud til at trives – sammen med den selvsåede timian. De allersidste tomater skal høstes til weekendens menu.

 

 

10. oktober

Der er stor aktivitet i haven – der er også en brakhave at passe, som nu er gjort ”vinterklar”: der er luget i kanter og sprækker, hele haven er nu godt dækket til af sort plastic og der blev sat ind mod snegle og deres reder. Det gik forholdsvis hurtigt, da man var to om arbejdet, dog sluttede gartnerinden selv af og da den sidste sten var lagt for at holde dækket på plads, blev det faktisk til et kvarter på ryggen i solen, med udsigt til en efterårsblå himmel og naboens høje flotte solsikker.

I Spirehaven går det fortsat fremad – der er nu sat 3 rækker hvidløg, sået lidt spinat og arbejdet vil fortsætte de næste par dage i det dejlige vejr.

Langs hækken i den lille have har gartnerinden sat gule og lilla krokus - og hun prøver lykken med en hvid Amaryllis i vindueskarmen.

 

 

Efterårsferien 2004

Gartnerinden gik i det strålende oktobervejr en tur i spirehaven med en lille kurv, som hun fyldte med flotte bønner og til en buket: tre slags Dahlia, brombærgrene, persille i blomst og artiskokblade.

To timers hårdt arbejde – og 1/3 af bærhaven var luget fri :-) I ly af ukrudtet har de små skovjord-bær bredt sig og udgør nu et godt dække. Gartnerinden plantede en kreds af nye skud rundt om stikkelsbærbusken for at få dækket til at brede sig i resten af bærhaven.

I køkkenvinduet står nu tre små potter, hvor gartnerinden har sået dild, kørvel og basilikum – til grønt drys i den mørke tid.

Endnu en del af bærhavens morads er væk – gartnerinden knoklede og fik ”befriet” solbærbusk, lavendel og syrén, og solsorten var der for at få friske orme. Den første porre er høstet, god trods svære vækstbetingelser.

Gartnerinden har hentet rodurter til efterårets første fondkogning: knoldselleri, gulerod, pastinak og porre. Gartneren gik i haven med den nyanskaffede letvægts-buskrydder for at gøre en indsats mod de forvoksede græsgange.

Og så kom regnvejret…

 

 

19. oktober

Nu falmer figenbladene – til gengæld var det den flotteste eftermiddag, sol og ingen vind, så gartnerinden kunne slet ikke holde og fik før tusmørket nået: at dække det gamle kartoffelstykke med indsamlet løv og dække med gammelt jordbærnet, så bladene ikke flyver væk; at luge så der nu kun mangler ¼ af bærhavens morads, og at plante flere små skovjordbærskud; at luge et trillebørelæs af forskellige tidsler i havens bede; og at luge det gamle jordbærbed og afkorte det, så nye skud får plads i ny jord – dvs. den del, der er groet til, skal graves væk. Pyhh…

Gladiolusløgene ligger i kælderen under tørv - og i vindueskarmen er der allerede små spirer af dild og basilikum :-)

 

 

1. november

Gartnerinden har været i haven på den sidste oktoberdag – en smuk dag - for at høste til årets græskarmenu. Det var dog undtagelsesvis ikke egne græskar, der kom i kurven, men gode rodfrugter, mynte og de allersidste mørklilla Dahliablomster. Der er stadig ikke megen frost, så ukrudtet spirer igen – og Dybdahl-jordbærret forsøger sig med et sidste sensommerbær. Det er snart tid til at klippe asparges ned og give bedet sit vinterdække, bønnerne er færdige og de sidste spidskål er høstet til tallerken og hønsehus. Bladbederne står flot, lidt i læ af hindbærkrattet, så de klarer sig længe endnu.

I vindueskarmen rører den hvide Amaryllis på sig – et par milimeter grønt er nu at se :-)

 

 

6. november

En flot dag og gartnerinden var veloplagt til en tørn i haven. Der bredte sig snart en umiskendelig duft – efter tre børefulde fra havernes fællesindkøbte hestemøgsbjerg. Aspargesbedet blev klippet ned og fik sin ”vinterfrakke” af blade og gødning på, det samme til hvidløgsbedet og det rengjorte jordstykke ved jordbærene fik også et drys. Det var tid til at gøre Dahlia’erne vinterklare – de er gravet op og skal nu tørre i udestuen. I bedet står de små efterårshindbærskud nu og hygger sig med et let dække af hestemøg.

Gartnerinden fik indviet sin nye havekurv – praktisk indrettet med to rum, et til redskaber og handsker, et til frøposer og afgrøder :-)

 

 

7. november

Det er allerede tid til havenyt igen – gartnerinden har været aktiv, sådan går det i det gode vejr. Først var gartneren også med og fik til opgave at hente flere læs møg til opmargasinering. Gartnerinden gik i gang med høgenæb og saks, og fik klippet hæk, brombærkrat og diverse bær- og frugttræer. Men hun var ikke til at stoppe – og fik også klaret nedklipningen af hindbærbedet, gravet det gamle jordbærbed og dækket det med blade/møg, samt ryddet op i redskabshjørnet (der var konserves fra sommerens mange ølfælder og gamle gødningsposer…)

En dejlig weekend i haven.

 

 

13. november

Gartnerinden er igen blevet optimist, hvad haven angår – med de mange flotte efterårsdage går det stille og roligt fremad bed for bed. Der er nu også vinterdække – blade/hestemøg – omkring det gamle jordbærbed ved tuyaen og endnu en havegang er gravet op og kørt væk :-)

Og igen har gartnerinden knoklet – resultat: rødbede- og sommergulerodshøsten ligger godt beskyttet i vådt sand, resterne af sommerens bønner er kørt væk, det store kartoffelmoradsbed er luget og vinterdækket, endnu et stykke bed er også vinterklart (dvs. lugning, blade, møg) og jordbærene har også fået lidt gødning… den trætte – men tilfredse :-)  – gartnerinde slæbte sig hjem.

Nu er den hvide Amaryllis på vej med et blomsterskud.

 

 

16. november

Den lille have er gjort vinterklar – gartnerinden fik ryddet op og gjort plads i udestuen til de forskellige planter i krukker, som skal overvintre indenfor: opstammet rose, lavendel og tulipanløg. Den hvide julerose er også kommet indenfor og den er allerede på vej med 4-5 blomster :-) Der blev gjort plads til frostsikker opbevaring af rodurter – knoldselleri skal snart i hus. Dahlia er sat til vinterhvile i kælderen.

Der var pludselig udsigt til frostnætter, så gartnerinden måtte udse en flot dag inden, til lidt sen eftermiddagsarbejde, dvs. i måneskin, for det bliver hurtigt mørkt. Opgaverne var at vinterdække med kvas og grønt – nogen havde efterladt en nedsavet tuya, som gartnerinden straks tog sig af til ekstra dække på hvidløg og asparges. Også rabarber, syrén og lavendel fik blade og grangrene. De sidste – små – knoldselleri og halvdelen af vintergulerødderne – store – ligger nu også til opbevaring i fugtigt sand.

 

 

4. december

Vejret klarede op, så gartnerinden skyndte sig i haven efter flere ugers pause – der var meldt fri møgafhentning fra resten af bunken og gartnerinden fik kørt fem læs, som nu ligger og venter på at resten af bedene bliver gjort klar. Det varer dog nok ikke længe, for der mangler nu kun ¼ af haven :-) Der blev desuden høstet rodurter til aftensmaden.

Det er også fuglefodringstid. Der er indkøbt et lille flettet fuglehus, som vil blive hængt ud i den lille have i denne weekend. Og så er Amaryllis’en nu ½ meter høj.

 

 

11. december

Gartnerinden har været i haven, men kun for at hente vinterens urter - porre, persille og sortkål. I det milde vejr står bladbeden endnu og lyser op i det grå vejr. De sidste sommerkålsblade (!) er høstet her i uge 50. Ellers er der rodurter – både i jorden og under sanddække i udestuen.

I den lille have har fuglene fået et foderbræthus og der er æbler til solsorten på dens faste ”tallerken”. Indenfor ser det ud til at der kommer juleroser til højtiden, og den hvide Amaryllis kunne godt finde på at springe ud i denne weekend – den har tre blomster :-)

 

 

25. december

Der er vådt i haven – en del af bærhaven står under vand. Frosten holdt kun ved en kort overgang, så der er stadig friske vintergulerødder og porrer. Den toscanske sortkål vokser nu igen og bladbederne ser også friske ud. Der ligger stadig en lille møgbunke i et af bedene – gartnerinden skal i gang så snart det er tørt nok.

I udestuen nåede julerosen ikke at springe ud til d. 24., men den er på vej. Det er tulipanerne også! – i den krukke som er kommet indenfor for at beskytte mod frosten.

 

 

 

 

 
  Til toppen

Til forsiden