Havebrev fra Spiren 2012 |
||
Seneste månedsberetning
13. december Så begyndte kulden at trænge sig på – det gav gartnerinden følgende opgaver: Yderligere og forbedret dække til rødbeder, bladbeder og blåskægbusken; høst af årets eneste savojkål og hvidkål (til en grønsagslasagne); gnavbeskytter til det nyplantede mispeltræ; høst til lager (under trillebøren i den lille have): de seks knoldsellerier; tur til Ajstrup og Norsminde efter tang til aspargesbedet, æbler til fuglene og grangrene til dække; i sidste ende høst eller oppotning af alle kål samt isolering af det lille drivhus, hvor der står bladsellerier og kålstokke i potter (til kålskud). Pileflethegnet ved morgensolsbænken er endelig blevet skiftet ud – dvs. gartnerinden var i havecentret for at afhente det og hilse på. Og så kom der et hvidt drys. Frostvejr og trængsel ved foderpladsen: en flok grønirisker kom forbi. Gærdesmutten var der også og en jernspurv (ifølge fuglebogen). Pga. forsinket hestemøg dækkede gartnerinden de sidste bede af med hø og blade – og det viste sig at være en god ide, for snevejret kom og dækkede haven i hvidt. Den nye ”faskine” holder sig foreløbigt sne- og frostfri, så den bruger de mange solsorte som drikketrug. Døgnfrost-vejrudsigt, så gartnerinden tømte vandbeholderen. En helt ny fugl er spottet ved foderpladsen: spætmejse, en livlig lille fætter. Spor efter klovdyr i sneen. På affaldspladsen fandt gartnerinden en træstamme og en gammel bøgehæk, som blev til et gemme-/bosted bag ved haveskuret. 9. december: snestorm - men i regn og slud, fuglemaden skal ud. Så gartnerinden pakkede sig ind, fandt de langskaftede gummistøvler frem og fyldte lommerne med æbler. 30. december Nyt fra vinterhaven, da sneen var væk: Rødkålene havde overlevet den hårde frost under deres dække – de er stadig små, men knasende sprøde – og vandbeholderen var igen blevet fyldt op. Vintergækker på vej i det levende hegn. Dagens fund på affaldspladsen var et udvalg af pyntegrønt og et gammelt, rustent fuglebad på høj fod – rustikt :-) Snart begynder lyset at vende, så den nye sæson må jo planlægges. Gartnerinden har bestilt spirekartofler: 3 nye spændende sorter til Isabellas-læsere og 3 slags gode salatkartofler. 23. december: snestorm! Udvidet juletraktement til fuglene: egne solsikkehoveder og hyldebær fra fryseren. Høst til julebordet: små rødkålshoveder, grønkål - og egen misteltén. Spirehaven i juledagene: våd… Det lykkedes dog gartnerinden at finde et par arbejdsopgaver at få sig rørt lidt med: hente gamle juletræer på affaldspladsen og også to børefulde store sten. Julerosen ved kompostbeholderen har sat flotte knopper – den har det nok godt med ”snabelen” inde i den hjemmelavede muld. Endnu en grønkålsstok er pottet op og står nu i den lille have for at lave kålskud. Gartnerinden glæder sig til den nye sæson og der lægges småplaner, nu hvor også årets stak af frøposer fra Fuglebjerggaard er på vej.
14. november Stille solskinsvejr i haven, så gartnerinden besluttede sig for at gøre den årlige gode gerning: oprydning i haveskuret (der bliver altid meget mere plads…). Høst: sprød grønkål og pastinakker fra højbedet – gnaveren havde ikke spist dem alle sammen… En solbeskinnet morgen var gartnerinden i haven for at overbruse og dermed tø urter op efter en gang nattefrost. Et flot syn: en stor flok silkehaler fouragerede i tjørnehegnet og fløj dernæst ind over spirehaven. I den lille have er efterårsoprydningen gået i gang: visne dahliaer, sommerblomster og tomater køres væk. Potten med safrankrokus havde gartnerinden for længst opgivet (og dvs. stoppet med at vande), men… det viste sig at løgene nu er på vej! De blev forsigtigt hentet op af trillebøren igen (de var nemlig lige ved at blive smidt ud) og lagt over i en anden potte inde i udestuen. Høst: fra visne bælge flotte borlottibønner, som er lagt til tørring. I det milde vejr er de selvsåede kæmpeverbenaer gået i blomst. Og den sartgule stokrose er også med på en 2.omgangsblomstring. Høst til menu: det første lille rødkålshoved og årets tranebær – 8 stk. Årets container-fund til haven: en hvid, meget patineret italiensk krukke på fod. Det var faktisk lige hvad gartnerinden i løbet at sommeren havde forestillet sig skulle stå for enden af den nye havesti ved siden af morgensolsbænken :-D Gartnerindens og hendes havenabos grønne drivhus står nu på stand-by i kælderrummet.
27. november Udførte opgaver: Hindbærbedene er klippet ned og har fået hjemmelavet kompostdække. Skyggebedet med forårsblomsterløg i den lille have er blevet ryddet for potter og også det har fået blad- og kompostdække. Nogle spirer er på vej op… Der er luget i frugtlunden/skovhaven, hvor den jordboende gnaver ser ud til at opholde sig p.t. Årets pottestauder er nu plantet ud i spirehaven: Sankthansurt og blå storkenæb. Høst til krydderihylden: fennikelfrø. I vandhulshaven er drænsystemet blevet opdateret. Aspargesbedet er vinterklargjort. Grønkålene har fået en støtteanordning og en af planterne er sat i potte i den lille have, som ”krydderurt”. Og så er der som altid samlet masser af blade og kørt hestemøg. Observationer: Gnaveren har spist rødderne på bladsellerierne :-( En lille ravgul frø. Julerosen i den lille have sætter blomsterknopper. I udestuen spirer kepaløgene til grønt drys. En masse frøer søger i vinterhi under den sorte plastik ved faskinen. I øvrigt: Fuglefodringen er sat i gang – en musvit var der med det samme. Og så har gartnerinden hos Fru Møller købt to store poser hø fra Randlev Mose (kogræsser-engen) til at blande med årets hestemøg, som har et lavt halmratio. Efter en hel dag med tung regn var gartnerinden i morgenhaven for at tjekke det nye dræningsanlæg - det virker. To safrankrokus er spiret frem!
15. oktober Gartnerinden puslede i den lille efterårshave: den sidste trimning af græsplæne og hæk. Der var stadig flotte Dahliaer, 8-10 tranebær og en enkelt lille frilandsagurk. De små solsikker var endnu ikke sprunget ud. I spirehaven har boghveden i grøngødningsmarken nået at sætte blomster – til glæde for insekterne. Også den sentblomstrende buskvedbend står på spring med flotte blomsterstande. På vej i posten er efterårs-kepa-læggeløg, til tidligt høst i foråret :-) I vindueskarmen eftermodner hokkaido og conferencepærer. Møgdag i haven: dvs. den første hestemøgslevering, så gartnerinden gik også i gang med at indsamle vissent løv i det flotte efterårsvejr. Til gengæld var det noget møg, at en mosegris havde indtaget højbedet og undermineret spinaten :-( På en skøn efterårsfridag – sol og helt stille vejr – gik gartnerinden i gang med årets vinterdækning med blade/møg. De sidste græskar blev høstet og bladmassen kørt bort, da nattefrosten truer. Nyt i den nye bærhave: hvid ribs. Vejret skifter mellem regnfulde dage, så faskinen flyder over, og flot, gyldent vejr til bladsamling. Men det er lunt for årstiden, så gartnerinden venter lidt med at sætte kepaløg og hvidløg.
31. oktober Efterår og høstfarver. Det er vådt i haven. Gartnerinden var på en runde med køkkengrønt til komposten; fik plukket de sidste æbler og pærer, høstet lidt gule hindbær (til en for tidlig afholdt halloween-menu) og under mirabellen på de gamle stubbe opdagede hun en flot samling abrikosduftende, orange lamelsvampe… Var det kantareller?? Gartnerinden ønskede sig lige dér at have haft nok svampekendskab. I den lille have er der stadig flotte dahliaer, især Café au Lait har været en succes :-) Den første del af forårs-kepaløgene kom i jorden på en regnfuld dag og blev dækket med frisk kompost, blade og halm/møg. Gartnerinden soppede rundt i våd jord… Den første frosty formiddag i haven og gartnerinden hentede blade til dække af bladbeder og rødbeder, fik lagt fiberdug over kålplanter og bladselleri, og så kom hvidløgene i jorden :-D Frosten kom og tog dahliaerne, sommerblomsterne og de sidste bønner.
17. september Det er lykkedes gartnerinden at skaffe løg af forårsblomsten gul hundetand. I drivhuset er de første tomater ved at være røde og basilikum’en står med hvide læbeblomster. Årets hindbær er magnumstørrelse. Langt om længe er kaprifolien blevet beskåret helt i bund. På en dejlig sensommerdag gik gartnerinden i gang med næste etape af Projekt Erstat-græsgange-med-barkflisstier. Og hun var rigtig godt tilfreds med arbejdet. Kartoffelhøsten, Raja, er i hus. Der er én stor og 5-6 små frøer i vandhullet. Det går fremad med at få luget ukrudtsmarken og gartnerinden fik også tid til at beskære i det levende hegn – op på stigen med høgenæb og sav. Høst: et flot kålhoved, de første hyldebær, sommerpærerne (4 stk.) og tallerkensmækkerfrø til ”kapers”. 10. september: sommerdag! Ifølge vejrudsigten den sidste, så gartnerinden flyttede tomatplanterne fra drivhuset ind i udestuen og frilandstomaten ind i drivhuset. I en af dahliapotterne blomstrer en flot ’Café au lait’. Blåbærhøsten er slut; til gengæld er der masser af hindbær. Fire fridage i træk – gartnerinden fik lavet flg. i sensommervejr: anlagt det sidste af stisystemet; dækket med plastik i den gamle bærhave og trimmet; hakket omkring grøngødningsbedet; sået et nyt grøngødningsbed; plantet efeu op af kirsebærtræet og vinterjasmin ved loggiaen; beskåret lidt mere i det levende hegn og sat nye blomsterløg i den lille have. 30. september Eftermiddagshaven d. 23/9: skønt stille sensommervejr, så gartnerinden måtte derover for at se til afgrøderne efter en hård arbejdsweekend. Stadig masser af røde hindbær og de gule på spring, bierne hyggede sig i blåskægbusken, benved sætter sine røde efterårsfarver og de ”nøgne jomfruer” titter frem. Kaprifolien skyder igen efter den hårde beskæring. Der er nye flotte knopper på Rosa de Rescht :-) Men efterårsvejret er her: vandbeholderen er (over)fyldt, løvet begynder at falde (og vil så blive indsamlet :-) og kompostormene indfinder sig i stort antal i kompostbeholderne. Nu afventes der hestemøg. Med i kurven: bladbede, bladselleri, kvæder, grønkål og endnu en omgang hindbær. På en fridag gik gartnerinden i haven i solskin, men 10 min. senere var hun fanget i et kæmpe regnvejr, med hagl i flere omgange. Alt blev meget vådt, så det blev ikke til havearbejde denne gang. Ved faskinen gemmer en masser frøer sig under de store sten. Havenaboen i Spiren har fået foræret et brugt drivhus, som hun synes er for stort til én, så gartnerinden har tilbudt sin hjælp mod plads i samme. Aftale.
13. august Sommeren forsvandt igen. Gartnerinden var i haven på en fridag, men hun var dvask og lidt træt af flg.: i den våde jord var Ditta-kartoflerne begyndt at rådne, så de sidste gode eksemplarer (samt alle de ildelugtende) måtte graves op; kun to af bønneplanterne har overlevet og de kæmper for at sætte nye blade; ukrudtet boltrer sig i bærhaven; humlen er grim pga. en svampesygdom og en (kæmpe?) mosegris har fundet vej til haven. Gråvejr og sæson for myggestik :-/ Men svirrefluerne er her i kæmpe antal: i den lille have er krukken med appelsintagetes fyldt med dem, så de gør godt op for manglen på mariehøns. Den store krukkesolsikke er ved at springe ud og der en endelig borlottibønner på vej. Loggiaen er blevet officielt indviet – i lunt sommervejr uden tordenbyger :-D Gartnerinden klippede selv båndet og gæsterne blev bl.a. budt på blomsterpyntede pindemadder. Blåbærbuskene bugner, så der er plukket til lager. Gartnerinden har taget en beslutning: mere af haven skal lægges om til ”pryd”, dvs. flere staudebede og bær/frugt – første nye indslag bliver et lille mispel-træ. Der er alt for meget at holde luget, også selvom der skulle vise sig at være tid nok til arbejdet. Og sneglene spiser for mange af de etårige grøntsager. De fleste af sommerpærerne er flækkede :-/ Videre med arbejdsopgaver i spirehaven: flere jordbærudløbere til det nye bed, lugning af (alt for meget) blomstrende græs, lugning i sommerblomstbedet (også for meget græs) og beskæring af frugttræerne. Næste omgang: gartnerinden fik tilsået et bed med grøngødning og taget fat på en renovering af bærhaven, hvor der skal plantes en hanesporetjørn, som skal give pynt til årets julemiddag: den er podet med en stor misteltén. Haven har også fået en ny stikkelsbærbusk.
29. august Gartnerinden har anlagt et tørkebed – et krydderurtehøjbed i højbedet – i den lille have. Sandblandet jord og store sten til at tiltrække og holde på varmen. Rosmarin, isop, karryplante og to slags timian. Også husløgene har fået plads dér. Hele bedet summer af liv i sommervarmen :-D Nyt i spirehavens ene staudebed: rød hestemynte og orangerød purpursolhat. Ukrudtet er ved at overhale gartnerinden indenom, men hun finder trøst i tidligere havedagbøger, hvor der i august har kunnet læses følgende: ”Ukrudtet er ved alvorligt at få overtaget i hele haven…”; ”ukrudtet har desværre overlevet tørken… (suk)”; ” Når haven (igen igen) vokser fra én (de bede var altså luget i bund…), er man nødt til at starte fra en ende af”. Ak ja. I den lille have har gartnerinden et luksusproblem: de mange insekter tiltrækker masser af edderkopper, som bygger på kryds og tværs, så det er svært at komme til med vandkanden uden at forstyrre de mange spind. Sommer i august og tre fridage i træk til gartnerinden :-) Men også den første morgen med dug i alle spindelvævene. Sensommer. Der blev luget i kålplanterne, som står flot under bionet; sået efterårsspinat – nu bag sneglehegn (i højbedet) – og i det hele taget gjort en indsats mod den ”græsmark”, der er ved at brede sig i dele af haven… Formiddag i haven og allerede (for) varmt. Gartnerinden fik tjørnen med misteltén plantet i bærhaven. Et tomatfrø må have klaret sig gennem komposten – der er en selvsået plante midt i et bed. Solsikkerne blomstrer. Vandbeholderen er tom. De første små pastinakker fra højbedet blev høstet til gæstemenu, efter at forretten var blevet serveret i loggiaen i skønt sommervejr. Vandbeholderen er fyldt op igen efter endnu et par skybrud. Den lille grønne løvfrø er tilbage i haven – nu på stjerneskærms blade. Plukkeklare spidskål under bionet :-D Flere små gode oplevelser i haven: en hveps tog sig af en af de larver, gartnerinden ikke havde fået fjernet fra grønkålen; et meget lille firben; bierne i gang med at bestøve de gule hindbær. Dagens arbejde inkluderede at flytte den ”hjemmelavede” ribsbusk til den nye bærhave ved aspargesbedet og flytte plastik ned til vandhullet for at få has på kvikgræsset der.
12. juli Nyheder fra krukkehaven: rødbeder og ærter til grønt drys spirer frem, der er blomster i tranebær-buskene og endelig svirrefluer (nyttedyr). Gartnerinden er gået i gang med at luge langs hækken – snart venter hækklipningen. I spirehaven har det lune vejr sat gang i honningurt som snart springer ud, jordbærbedet dufter og den krybende timian under stikkelsbærbuskene er en summende rosa flade. Der er helt små frøer i og omkring vandhullet :-) Gartnerinden fik med hakkejernet ”pløjet” hele den (store) del af haven, som stadig ikke er plantet til – for varmen sætter ukrudtet også pris på. To dages varme senere: den første tallerkensmækkerblomst, udsprungne blomster i stikkels-bærkiwi, ærtebælge, endnu flere jordbær og morgenfruer på spring. Stikkelsbærtræet havde måttet give efter for vægten af de mange flotte bær: knæk! Abonnenterne blev derfor adviseret om snarlig høst. Fire friske frøer i vandhullet. Fridag til udplantning – med perfekte betingelser: overskyet, men lunt og næsten ingen vind. Gartnerinden fik sat 5 artiskokker, 12 buskbønner, 4 hokkaido og 3 slangegræskar; gødet dem, dækket dem med ”mums” fra bladbeholderen og vandet dem. Honningurt blomstrer, den første porre-blomsterkugle er ”flækket” og orange morgenfruer lyser op. Nu store flotte jordbær – og den allerførste ærtebælg. Hækklipningen er i gang. Det giver lys til den lille have, hvor forårsblomsternes blade (endelig) er visnet – dét giver plads til flere krukker. Gartnerinden kæmper for at redde de fire røde rosenkåls- planter, som er gået i stå pga. for våde potter. Det er ikke sommervejr :-/ men der høstes små frilandsagurker. Spirehaven: kålene står flot under bionet og en ny række er plantet: rødkål. Solbærhøsten nærmer sig.
27. juli Spirehaven efter skybruddet: Gartnerindens hjemmegravede overløbsrende i bærhaven har vist sig at virke – den er fyldt – og resten af haven er meget våd. Regnen havde sat gang i kartoffelskimmel, så planterne blev klippet ned og kørt bort. Gartnerinden besluttede også at få alle årets store flotte løg i hus (hvidløgene er magnumstørrelse), en trillebørfuld med top. Til aftenens sommersuppe blev der høstet hestebønner (også magnum) og de første ærter. Sneglene har spist nogle af bønneplanterne :-( Nyt i kålhaven: broccoli- og savoykålsplanter, som pt. står i potter i udestuen og venter på bedre vejr… I den lille have har gartnerinden fået overstået hækklipningen, 2. omgangs-dild og solsikker spirer frem i de små højbede og flere farverige dahliaer lyser nu op i krydderurtebedet. De første små busktomater er klar. En eftermiddag i spirehaven: gartnerinden fik (endelig) skiftet øl i sneglefælderne og flyttet de fleste ned til græskar- og bønneplanterne, som der er gnasket for meget i (øv). Sået: to rækker bladbede. Høstet: en håndfuld af de første ribs og solbær til morgenmaden, hestebønner til madpakken. Vandskade i spirehaven: læk på den fælles hane ved nabohaven – gartnerinden måtte redde alle bønne- og græskarplanterne ved at flytte dem på tør grund i den anden ende af haven (i ryddede kartoffel- og løgbede). De to blomkål klarede det ikke – og det ene havde sat et lille hoved. Den nederste del af haven sejler :-/ Godt der er sommerdage på vej. Nyt i krukkehaven: en yndig sartgul, fyldt stokrose og den mørke engelske rose ’The Prince’. Jordbærsæsonen blev alt for kort, så gartnerinden har skaffet en håndfuld Ostara-planter, som remonterer. Der er haglskader på drivhusets øverste ”rude”. Arbejdsopgaver i spirehaven: det ældste jordbærbed blev nedlagt (og snerler gravet op); de seks Ostara-planter kom i jorden i et nyanlagt bed gødet med hjemmelavet kompost; roserne blev pudset af – Rosa de Rescht står nu flot efter et forår med masser af lus – og der blev luget mellem fliserne i loggiaen. Sommerdag! Og fridag. Tid til bærhøst. Gartnerinden fik fyldt skålen med røde stikkelsbær, ribs og en (lille) del af solbærene. Langt om længe kom de indkøbte hvide rullegardiner op i loggiaen – dejligt svalende på en hed dag.
18. juni Så kan der skimtes pastinakker i højbedet, den første rose – Aïcha - blomstrer og der er (som altid) selvsået hjulkrone, tallerkensmækker og morgenfrue rundt omkring i haven. Vejret skiftede til køligt, men stadig tørt – derfor er gartnerinden i morgenhaven en gang imellem for at vande kartoffel- og jordbærbedene. Og det er blæsende, så frilandsagurker og mange af de oppottede småplanter står i læ i udestuen: græskar, artiskokker, rød rosenkål, spidskål og solsikker. Udenfor venter grønkål, bladselleri og porrer på bedre udplantningsvejr. Endelig regnvejr – stille og roligt, så jorden langsomt kan blive fugtig igen. Fra Camilla Plum en ny, spændende udfordring til dyrkning i drivhuset: safrankrokusløg. Og så blev det tid til at høste de første små lækkerbiskner fra gårdhavekurven: nye kartofler! Jorden er våd og vandbeholderen fyldt, så gartnerinden får efterhånden de forskellige planter på plads. Bladselleri i højbedet, en stor staudesalvie, et lille bed knoldselleri, en masse porrer, en busk-efeu i bærhaven (nektar til insekterne i sensommeren), grønkål under fiberdug og de første græskarplanter. Gartnerindemedhjælperen fik (endelig) buskryddet græsplænen ved skuret. Der er høstet skovjordbær. Men sommeren forsvandt igen og det er vådt… 29. juni Observationer i haverne på en (sjælden) sommerdag: Solsortefar passer to store unger i den lille have; bierne summer i paryktræet; frilandsagurkerne blomstrer; frøen hygger sig i vandhullet; der er masser af hyldeblomster; de første blå blomster i hjulkrone; og næsten ingen ukrudt :-D Gartnerinden har endnu en gang oppottet forspirede planter: buskbønne, hokkaido og slange-græskar. Hækklipning er gået i gang i spirehaven og aspargesbedet har fået et godt lag guf fra kompostbeholderen. Grønkålen står flot under bionet. Der er hestebønner på vej. En massiv omgang regn – igen… Videre med havearbejdet: vandhullet har fået årets flydeplante, en muslingeblomst; der er sået ærter og rødbeder i potter til ”grønt drys” og udplantet kruspersille; en ny række kål under bionet: gartnerinden fandt en bakke uspecificerede kålplanter på lørdagsmarkedet (dog var rødkålen og de to blomkål genkendelige); i højbedet er der sået cime de rapa (en broccoliskuds-plante) og blomster-squash; og et bed er sået til med ”hvad-frødåsen-gemte-af-sommerblomster”. Regnvejrsdag… Nyt i krukkehaven: Tiny Tim busktomat med klaser på vej. I udestuen venter bønner og græskar stadig på optimale betingelser for udplantning. I skrivende stund blæst og tordenvejr.
15. maj Mylder på matriklen: ved ét kig på bladene på hyldebærbusken – som nu har lagt an til blomsterskærme – fik gartnerinden øje på fire forskellige nytteinsekter. Og de må gerne gå i gang snarest, for der er lus i roserne. Mere nyt fra en kold og blæsende spirehave: Kirsebærtræet klarer ikke skærene, så gartnerinden har planer om at lade klatreplanter overtage det; der er flotte kartoffelplanter under fiberdugen, årets stikkelsbær er synlige på busken og rødløgene er begyndt at spire frem. Gartnerinden har også haft de første sommerblomster til krukker med hjem – klassikerne kæmpeverbena og fjerblomst – men de står i læ i drivhuset indtil videre, da vejrudsigten ikke lover stille vejr foreløbig :-/ Fra den lille have: figenbusken skyder helt nede fra :-) og indendørs har gartnerinden plantet en basilikummark i altankassen. Der er også sat gang i forspiring af græskar, borlottibønner, rød rosenkål og solsikker. Flere frø i jorden: pastinakker og honningurt. Man kan høre fugleunger i det levende hegn.
28. maj 2. omgang forspiring er i fuld gang – store kraftige bønnespirer og græskar. Endelig en fridag til at komme rigtigt i haven: formiddags-pottehaven. Gartnerinden gav blåbær og syrénhortensia større potter, plantede de første sommerblomster og en ny cremegul rose, udplantede torpedoløgnene, tagetes og borlottibønnerne, ryddede op i gamle planter, såede tallerkensmækker af egen avl og gjorde plads til endnu flere potter. Det var varmt, selvom solen endnu ikke var kommet om hjørnet – sommervejr :-) Og indenfor glædede det husherren, at der også blev ryddet op (læs: gjort plads). Et kig i spirehaven – gartnerinden jagtede skadedyr: aspargesbiller, snegle og lus. Der blev vandet i det varme vejr. Akelejerne blomstrer. En time i morgenhaven – rundt med hakkejernet og vanding i kartoffel- og aspargesbed. Havrerod havde sat den første yndige lilla blomst i højbedet. Sommervarmen fortsætter, så snart er alt på plads i krukkehaven: frilandsagurker, tomater i drivhuset, squash og blandede gulerødder i et lille højbed. Dahliapotterne står nu på de ledige pladser i krydderurtehøjbedet – én er ved at springe ud – og til samlingen har gartnerinden indkøbt en rødbladet gul af slagsen. I spirehaven er der en imponerende blomstrende væg af duftende kaprifolie. Den sidste færdige kompost er blevet brugt til at hyppe det sidste kartoffelbed. Honningurt spirer frem. Vandhullet huser igen frøer og mon det er dem, der har lagt æg under flydende visne blade? Gartnerinden er godt med og over ukrudtet i tide, men der skal holdes godt øje med bærhaven, her går det stærkt med de uønskede vækster. Pinseferie og sommervejr :-D
16. april Flere forårstegn i spirehaven, selvom der er frostnætter: de første asparges rører på sig, gemserod er ved at springe ud, snart blomster på stikkelsbærbuskene og botaniske tulipaner på spring. I den lille have samler solsorten redemateriale og der er blomster på vej i vårfladbælg. Observationer en flot forårsdag: en humlebi i de først udsprugne stikkelsbærblomster, søde botaniske tulipaner og vibeæg, liv i vandhullet og en jordtemperatur på 7 gr. Gartnerinden fjernede mere vinterdække for at varme jorden op. Og så kom der ”rigtig” gang i haven: gartnerinden satte Sofia-kartofler, skalotteløg og gulerødder i opvarmet jord samt en række spinat og hestebønner. Indendørs: forspiring af årets dahliaknolde, torpedoløg og appelsintagetes. Desuden en gårdhave-pose med kartofler. Og et nyt hvidløgs-plukkebed.
30. april Sysler i den lille have: Der er plantet en balje til med fire slags mynte, dahlia spirer frem i potterne, tapurt lyser op i det lille skovbed og der er fjernet mælkebøtter fra græsplænen. Roserne har ikke haft en god vinter :-/ og figenbusken er også tvivlsom. Indendørs er der grønne spirer i kartoffelsækken. Og så de første grønne asparges til madpakken :-) Aha! Det ”hjemmelavede” citrontræ må have mærket gartnerindens tanker om at det var for ranglet til at få lov til at overleve, for det er begyndt at spire fem steder nederst på stammen. Så kan det buske sig mere som et rigtigt lille træ og fik derfor saksen lige over skudene og en topdressing med frisk citrusjord. Årets pelargoniestikling og torpedoløgene er blevet pottet op. Nyt fra Spirehaven: :-) der er pæreblomster, svigermorplænen er renset for mælkebøtter, det første kartoffelbed rører på sig og hvidløgene står flot. :-( der er spottet lus i pæreblomsterne, snegle under plastikken, utøj i ribsbusken og den ene del af kirsebærtræet viser ikke tegn på liv. Høst til menu: flere små asparges, humleskud og blomsterknopper af ramsløg. På den sidste dag i april næsten sommervejr i spirehaven. Gartnerinden satte rødløg, såede ærter, lugede og dækkede i hindbærbedene, lavede ”øl-udskænkning” til sneglene og satte to slags kartofler. I den lille have blev der sået spinat og dild.
14. marts I en af kasserne i haveskuret fandt gartnerinden en muserede inkl. et forråd af indsamlede nødder og kerner fra fuglefodringspladsen. Morale: man skal ikke have en hessiansæk og andre tekstiler liggende i skuret i vinterhalvåret. Gartnerinden havde nu godt ind i mellem hørt noget pusle… En lille arbejdseftermiddag i haven: det sidste af rødbedehøsten – som havde overlevet den kolde periode – kom med hjem til lager og bedet fik et lag frisk guf fra kompostbeholderen. I den forbindelse fik gartnerinden sorteret kompostormene fra og sat dem i arbejde i den næste beholder. Forårstegn: hylden er ved at springe ud. Fridagsarbejdseftermiddag: gartnerinden fik efterset og renset fuglehusene, ryddet lidt op i skuret, fjernet vinterdække på bedet til skalotteløg og viklet gamle humlegrene af rionettet. En ny vandbeholder er sat op ved loggiaen. Hmm, og så pludselig en eftermiddag med en omgang tøsne. Med hjem i Speedy 2 fra den nye arbejdsplads: en lille hasselbusk. De beskyttende grangrene er nu kommet af planterne i spirehaven. Snart springer skikkelsbær-busken ud. En humlebi fløj igennem haven. To spirende ingefærknolde fra køkkenet er nu – for sjov - pottet op og står i en varm, skyggefuld vindueskarm.
31. marts Den første rigtige forårsdag kom midtmåneds, på en fridag :-) Gartnerinden nød det i haven og fik dækket to bede af med plastik til opvarmning af jorden. I bærhaven blev den nye nøddebusk plantet. De tidlige bier var ude med snabelen i krokusblomsterne og mejserne tjekkede fuglekasser. De første blomster var sprunget ud i havens lungeurter. I den lille have er der blomster i vinteradonis. Videre med forårsklargøring i spirehaven: oprydning i staudebede – margueritten blev indskrænket en smule ved hjælp af spaden. Og så endelig et ordentligt regnvejr, dvs. den nye vandbeholder blev fyldt op. Lune forårsdage – hvis havgusen tillader det. Fridag i haverne: Gartnerinden fik puslet lidt i den lille have, topdresset surbundskrukkerne og duftet til den første martsviol i hækken. I spirehaven blev der ryddet op i endnu et staudebed og jordbærbedet, fjernet mere vinterdække og lagt en del af det tilbage som sommerdække på hvidløgsbedet. Høst: ramsløg og små andenårs knoldsellerier. 27/3: fantastisk aften i spirehaven – er det allerede sommer?! Gartnerinden er sikker på hun så en frø i vandhullet. Der er høstet drevne rabarberstængler. Der er frostnætter på vej…
15. februar Det er klirrende koldt – gartnerinden går i morgenhaven for at fodre de kære fugle. Rødhalsen finder vej til foderhuset og er godt pustet op for at holde varmen. Vejret er flot, skiftende mellem frostklart solskin og stille snebyger. Grønt drys på vej i potter i udestuen: hvidløgsspirer og rødbedeblade. Under foderpladserne i spirehaven er der ved at danne sig et solidt bunddække af solsikkefrøskaller – og i det levende hegn venter vintergækkerne bare på lidt tøvejr, så springer de ud. Og tøvejret kom. Troldnød’en står igen på spring med halvåbne, gule blomsterknopper. I køkkenvindueskarmen er der spireprøver af 16 slags frø fra gemmerne. En ny drivbænk – i træ – er i hus, fra Jamie Oliver. Forår i luften i spirehaven, hvor sneen er ved at være væk. Gartnerinden så efter forårstegn og fik øje på to mariehøns, som havde fundet en solstribe. Men jorden er stadig frossen. De stedsegrønne fik derfor ekstra grandække nu den beskyttende sne er smeltet. I den lille have gran til estragonen, som var begyndt at spire under snedækket. Gartnerinden gravede en klump purløg op til drivning inden døre.
27. februar Forårstegn i haven (som dog stadig er kold – der er én stor klump is i vandbeholderen): Grønne spirer af botaniske tulipaner, røde rabarberskud, snoede blade på plettet arum bag skuret, spirende ramsløg og vintergækker i det levende hegn. Solsorten har vist fundet sin mage; i hvert fald får en hun lov til at komme på foderpladsen. I udestuen er ærtespirerne på vej. Den gamle drivbænk har fløjet sin sidste tur, så snart skal den nye – som er mere robust indrettet – snedkereres sammen. Stadig blæsende kølige dage, men i spirehaven rører hyld og kaprifolie kraftigt på sig, hvidløgene er spiret frem og pilens gæslinger er på vej til at lyse op i bærhaven. Der skal investeres i en ny vandbeholder – frosten fik den alligevel. Nyt på spirebordet i udestuen: tallerkensmækker til grønne ”salatblade” med karsesmag og de første tidlige kartofler til gårdhaveposerne. Og så den første arbejdsdag i årets spirehave: vinterdækket kom af de tørre hjørne ved morgensolsbænken – her skal der tidligt sås rucola, hestebønner og sættes øko Sofia kartofler. Gartnerinden nød det gode vejr sammen med en masse jagtedderkopper som kom frem for at sidde i solen på visne blade. Et hjørne af rabarberen blev sat under en lerpotte til drivning. Hjemme er forårsrengøringen i udestuen så småt gået i gang. Øv, øv, øv. Da gartnerinden gik i gang med at rense sit vandhul var der desværre en masse døde frøer i vandet. De blev begravet i haven for at blive en del af økosystemet.
15. januar Stormen væltede drivhuset :-/ Nogle af ”ruderne” blev blæst ud af rammerne, forhåbentlig kan de sættes i igen… Drivbænken havde gartnerinden sat indenfor, da det normalt er den, der flyver en tur. I spirehaven er der nu vådt ”som vi kender det”, dvs. det sopper i den nederste del og der er dannet en sø ude i det levende hegn. Heldigvis står hvidløgene i år på sikker grund. Og der er endnu ikke frost nok til at den fyldte vandbeholder må tømmes. Endnu en fast januartradition: hjemskaffelse af frøposer fra Camilla Plum. Nyt i næste havesæson bliver landkarse og vinterportulak. Og så i ud i den lille have i det flotte vejr med kost og sæbevand for at rengøre drivbænk og –hus samt flække sidstnævnte sammen. Det lykkedes. Under hækken er erantis på vej. Ved indgangen til spirehaven er troldnød’en ved at springe ud i skarpt gult. Bryllupsrosen tror det er forår…
31. januar Udsigt til en længere periode med barfrost, så gartnerinden var heldig endnu at kunne finde et gammelt juletræ på affaldspladsen, til yderligere dække af knoldsellerierne. Der må holdes skarpt øje med vandbeholderen, så den ikke frostsprænger. Kolde dage – fuglene får mad og de står på spring så snart gartnerinden har fyldt op på foder-pladserne. Til solsorten er der æbler fra Norsminde. Vandbeholderen er blevet afiset. Og så blev haverne klædt i et let lag hvidt – nok til at give et godt isolerende lag til rodurterne. Fuglene får nu også hjemmelavede fedtfrø-”muffins”. Endnu mere sne – nu blev det rigtig hvidt derude. Og med ”sibirisk kulde” i sigte var gartnerinden i spirehaven for at dække den lille nøddebusk mod sultne klovdyr og give roserne en fodpude af visne blade fra lageret. En gærdesmutte dukkede op ved foderpladsen.
|
|