Havebrev fra Spiren 2010 |
||
Seneste månedsberetning
15. december Julemåneden startede med et tykt lag frostsne og skarp solskin – gartnerinden pakkede sig ind og hankede op i kurven med æbler, fedtkogle og frosne hyldebær fra lager og gik i spirehaven for at dække lidt op til fuglene. Solsortene er der, og også en del rødhalse og gærdesmutten. Med tilbage en håndfuld nedfaldne grene med ellekogler. Brrr… En morgen i udestuen: 0 gr. Kulmeren blev startet for planternes skyld. Udenfor -10 gr. og stadig det flotte vinterlandskab med hvidpudrede buske og træer. Men så en kortvarig mildning, som smeltede det meste af sneen i haverne. Gartnerinden gik ud for at besigtige hækken i den lille have efter dachs-lavinen og der var desværre adskillige flækkede grene. Til gengæld havde både vintersalat og savojkål i drivbænken overlevet. Og på ”lageret” under den omvendte trillebør stadig gode høstede knoldselleri :-) Midtmåneds udsigt til en hvid jul i Beder…
25. december Sneen vendte tilbage, med en ny nattemperaturskulderekord: -11 gr. Så godt at haverne igen blev dækket af et tykt lag hvidt. I skarp solskin og knasende sne gik gartnerinden i haven med en omgang æbler, frosne hyldebær og vildtfugleblanding. Solsorten var sulten. I skuret ligger guldøjer i vinterdvale inde i den sammenfoldede fiberdug. Snart begyndte dagtemperaturen at konkurrere med nattens kuldegrader, brrr… Gartnerinden fandt på en tur i havecentret et fugleneg, som blev hængt op i loggiaen. I sneen i spirehaven spor af et klovdyr og i et af rødelletræerne en stor flok grønsiskner på jagt efter de små ellefrø. Aften-temperatur: -15 gr. Og næste morgen -17,5 gr.! Juleservering til fuglene: hjemmelavet frø/fedtblanding. Og så kom snestormen lillejuleaftensdag: 100% sikker hvid jul :-) Gartnerinden rettede an til juleaften i udestuen – alternativt juletræ med vedbendranke fra hækken og flotte visne hortensiablomsterskærme fra krukkehaven som ”stjerne”. Til julemiddagen blev der kigget under snedækket for at prøve at høste lidt grønt - der var flg. at få: tranebær og små savojkålsblade fra drivbænken. Krydderurtebedet var under sneen dækket af et ispanser, så der var ingen vej ind til vintersalaten. 1. juledag i haven – gartnerinden gik den sædvanlige tur med fuglemad og da hun nærmede sig, puslede det inde i det levende hegn: en sulten fasan. Snart var småfuglene der, bl.a. rødhalsene. Både solskin og let snedrys – og meget koldt!.
16. november Spirehaven først i november: den japanske kvæde har sat en omgang nye røde blomster – de to kvæder blev høstet til indendørs duftkvæder; der er stadig en enkelt frø i vandhullet, som er blevet rengjort for bundslam; det sidste ukrudt i rucola/spinatbedet er luget væk; én mørk gulerod er ikke blevet høstet - den får lov til at prøve at overvintre for at gå i blomst og den sidste sommerblomst som holder skansen er den sortrøde scabiose. I den lille have remonterer den fyldte lysegule rose med en enkelt knop. Der er blevet vådt i spirehaven, hvilket også kan ses af højvande i faskinen, så gartnerinden er glad for at hun er godt med. Der blev gravet to savojkål op, som skal overvintre i potter på terrassen og gerne sætte forårsskud. Rabarberen fik et lag blade og muld fra kompostbunken. Flere blade fra det levende hegn daler ned og lægger sig oven på vinterdækket :-) Frosty morgenhave – helt stille solskinsvejr og eneste lyd bladene der daler til jorden fra havenaboens nøddetræer. Gartnerinden dækkede ramsløgene med hønsenet, da solsorten har det med at pirke dem op. Senere på dagen videre med vinterdækningen – en bark-frakke til blåskægbusken, fiberdug over knoldselleri og savojkål; og så blev aspargesplanterne klippet ned. Hjemme en god gerning: soveværelsespalmen blev studset, overbruset og pottet op.
28. november Døgnfrost på vej. Gartnerinden var i den lille have for at rydde op og vinterklargøre: klippe sarte urter i højbedet ned, så det kan dækkes over med et jutetæppe; pakke laurbær’en ind i ekstra potte, blade og varm kappe; flytte så mange potter som muligt ind til facaden og sætte de to savojkåls-planter ind i drivbænken. Til den er der vinterbeskyttelse på standby: bobleplast og sivmåtte. Og så var vintervejret der pludselig – af sted til spirehaven i skumringen efter kursusdagen med hastigt indkøbte dækkegrengrene til roserne. Og i den mindre sludstorm måtte gartnerinden også tømme lidt af vandbeholderen og lukke den af, grave de sidste sellerier op og passe på ikke at blive fanget i mudderet… der var meget vådt. Med tilbage en halv børefuld visne blade til dække i krydderurtehøjbedet. Slud blev til sne og sne til mere sne og snart var haverne dækket af hvidt. En snestorm gav endnu et læs sne og så måtte gartnerinden ud i den lille have i de lange gummistøvler for at vælte sneen ned fra hækken og fyrretræet. Tid til indendørs sysler – opdatering af havefotoalbummet; og nye haveplaner: det kunne være godt med et par højbede ovre i spirehaven…
14. oktober De sædvanlige efterårssysler er i gang: hente hestemøg, samle blade (nu med løvsamlerkurv) og rykke rundt på sort plastik for at komme nye moradsstykker til livs. En flot eftermiddag i haven spottede gartnerinden seks små grønne løvfrøer på hindbærbladene – og der er stadig hindbær at plukke. Åbningsdag i insekthotellet efter en tur i granskoven for at indsamle det sidste materiale: kogler. Den optimale placering i haven krævede flytning af de to grønne kompostbeholdere samt en omstikning af indholdet. Det tog en formiddag. Til gengæld kan de flyvende og kravlende gæster nu opholde sig i ly og læ bag flethegnet ved morgensolsbænken, hvor der også er plantet skygge-stauder: kæmpestenbræk og bispehue. Videre med efterårsopgaverne: trimning af det levende hegn så højt op diverse redskaber + stige + arme kan nå; lugning mellem skovjordbærrene i frugtlunden og bærhaven; opsamling af nedfaldsløv i vandhullet (dog er frøerne vist ved at gå i hi, bl.a. inde i kompostbunken); lugning af det gamle bønnebed, hvor der skal sættes hvidløg; fjernelse af larver fra stikkelsbærbladene og savoykålene; derudover diverse lugning. Oprydning i den lille have: væk med dahliaknoldene – de havde haft det for svært til at kunne gemmes – og to dræbersnegle, der havde fundet vej ind gennem hækken! :-/ Gartnerinden forsøger sig igen med ramsløg – denne gang som sætteløg et skyggefuldt sted i bærhaven i en nedgravet zinkbalje, som kan holde dem lidt i ave. Der er blevet trimmet ved den sorte kompostbeholder, dvs. indgangen til spirehaven i skyggen af mirabellen. På en tur i havecenteret kunne gartnerinden ikke rigtig blive enig med sig selv om, hvad der skulle plantes der, så det blev foreløbig til orange botaniske tulipaner og skovmærke, som blev flyttet fra staudebedet, hvor den havde bredt sig for meget. Og så fandt gartnerinden endelig den rose hun havde ledt længe efter – den ”rigtige” rosa moyesii, dvs. arten, som sætter flaskehyben. Den står nu i den lille bærhave. Endnu en skøn dag i spirehaven med sol, sensommervarme og denne gang ingen vind :-) Gartnerinden arbejdede stort set hele dagen - møg og blade, lugning af de små rucolaplanter, nyde solen og dyrelivet, bl.a. bier med snablerne godt nede i blåskæg’s lyslilla blomster og så en rigtig god gerning: grundig oprydning i haveskuret. Der er blevet savet og trimmet i mirabellen – gartnerinden fjernede en del gamle og syge grene, som endte med at blive til en net lille brændestabel til de kære smådyr. Inde i haveskuret er guldøjerne ved at indfinde sig til vinterhi. Og så er der også en koloni af små løvfrøer, som holder til i grenbunken.
29. oktober Sæsonstart for nattefrost. Gartnerinden var i haven for at dække – fiberdug over bladselleri og græskar, og ellers bladdække til andre lidt mindre kuldskære vækster. Samtidig kom årets hvidløg i jorden: tre rækker med sætteløg fra Den Økologiske Have og en række rosa fed just hjemkommet fra Frankrig. Og så et godt containerfund: en gammel, meget ”rustik” whiskytønde, som blev sat ved den sidste ledige loggia-stolpe. Der var stadig efterårshindbær, inkl. en ny omgang af de gule ’Fallgold’. Frosten tog græskarplanterne. Der blev en høst på 2 stk., som eftermodner frem mod Halloween. Høsten af Ingrid Marie-æbler er i hus - nedfaldsæbler bliver liggende til fuglene. Det går glimrende med Projekt Genopret Haven – gartnerinden har nu også fået luget og dækket i skellene til nabohaverne, hvor der blev fundet og tilintetgjort adskillige sneglereder. Og med hele midten af haven, køkkenhavedelen, godt vinterdækket har gartnerinden kastet sig over nye projekter. Der hentes gule pilegrene i Spirens pilehave til omfletning af det faldefærdige pilehegn ved morgensolsbænken og der er lavet en bladbeholder af trådhegn, som skal omdanne efterårets visne løv til bladmuld. I den lille have bliver der også vinterdækket. Bedene med forårsblomster og –stauder har fået en trimning og et let bladdække med en omgang mørk, hjemmelavet muld ovenpå. I spirehaven har gartnerinden klippet ’Autumn Bliss’ hindbærplanterne ned – de havde stået for tæt sammen med en kæmpe citronmelisse (som også blev kørt væk), så derfor var bladene inficeret af en svampesygdom. Bedet blev luget og dækket med blade og egen muldjord fra den ældste kompostbeholder. Efter en omgang dagsregn var der ved at være fyldt op i faskinen og overløb i vandbeholderen – gartnerinden bruger noget af vandet til at tø planter op efter frostnætter. Vejret klarede op og der blev kørt lidt møg og store sten til stensætningen ved blåskæg-busken. Desuden blev der gjort kort proces med en kæmpebrændenælde, en løbsk selvsået mynte og diverse skræpper ved det levende hegn bag frugtlunden. Ved indgangen til spirehaven står nu en plettet lungeurt – fra havenaboen.
10. september Haven efter haveferien: den første lilla artiskok var vokset frem, der var gigant-frilandsagurker, en lille grøn løvfrø på et hindbærblad, modne mirabeller, to butternutgræskar på vej, masser af nye mørklilla clematisblomster, blomsterstande i buskvedbend’en, efterårsfarver på vej i benved’en, mange nye blomster i buskbønnerne, modne aroniabær, hasselnødder i det levende hegn og i den lille have salat- og spinatspirer og rødmende tranebær. Her blev der ryddet op i krydderurtehøjbedet og sået vintersalat og –karse. Videre med sensommertrimningen i den lille have (i det skønne sensommervejr): afstikning af græskant og lugning af bed til forårsløgsblomster ved skyggehækken – og så afsted til havecenteret efter de første løg, som blev prydløg og fyldte gule narcisser. Og da der kun var én blomstrende krydderurt – kinesisk hvidløg - tilbage i højbedet til insekterne i den lille have, blev der også købt efterårsblomstrende stauder. To af de absolut mest populære at dømme efter havecentrets bier og sommerfugle: lys sankthansurt og lyslilla scabiose. Hjemme fandt brombassen hurtigt frem til begge planter. Der er holdt rejsegilde for loggiaen – gartnerinden havde i dagens anledning lavet en lille krans af vedbendgrene fra den lille have. Denne anden arbejdsdag kom tag samt tagrende på plads og regnvandsbeholderen blev flyttet hen under nedløbsrøret. Efterfølgende er der bestilt opsætning af et rionet og flisebelægning. En lille selvsået brombær fik plads ved en af stolperne. Flere dejlige sensommerdage: beskæring af frugttræer og –buske, fortsat mange agurker og bønner, nye ”drinks” til dræbersneglene, høst af boghvedefrø, flotte hindbær, plantning af en ny mørk stjerneskærm til samlingen og såning af grøngødning: vintervikke. Og så er Projekt Genopret Haven gået i gang, nu da der snart er dækkemateriale på vej i form af årets hestemøgslæs – og efterårsløv. Gartnerinden startede i det små med at luge hist og her for at tjekke kvikificeringsgraden (dvs. hvor meget af ukrudtet der er kvikgræs) og det ser ikke ud til at være så slemt :-) undtagen i området ved indgangen af haven :-( hvor der så til gengæld har været en mand med en buskrydder. Videre med projektet: det første jordbærmorads blev luget rent over to eftermiddage – gartnerinden fandt de hvidløg, der var blevet sat mellem planterne, men de var meget små (for meget kvikgræs). De kom med hjem og blev sat i krydderurtehøjbedet. Til fryseren en lille kurv hindbær. Så en omgang dagsregn. Gartnerinden måtte derfor over i haven for at tjekke vandbeholdningen: allerede ¾ fyldt. Blomst i de to små solsikker. Og glimrende snegle-klippe-vejr.
26. september Nyt fra gartnerindens haver: Efterårets insektplanter – blåskæg, buskvedbend og asters - lægger an til blomstring; den nye hyldebusk har vist sig at være både rød- og grønbladet; benved’en ved morgenbænken står med fantastiske røde farver; den lilla storkenæb blomster stadig; gemt blandt stauderne står de ”nøgne jomfruer”; elefantgræs sættes sine aks; savoykålsplanterne kommer igen efter at være helt ribbet af sommerfuglelarver; de to små conferencepærer faldt af i stormvejret; der kan plukkes spæde blade af spinat og vintersalater; bryllupsrosen sætter blomsterknopper igen; vandhullet er blevet tømt for mosesneglene, da yderligere research viser at de spiser vandplanterne og formerer sig for meget; frøerne har fået en ekstra vinterresidens under solbærbusken lavet af fundne murbrokker; den lungeurt gartnerinden troede hun var kommet til at hakke væk skyder igen :-) og en morgentur til have og hegn gav hhv. hindbær/hyldebær og brombær/hasselnødder. Udførte anlægsopgaver: havemanden har sat rionet på loggia’en og gartnerinden har udover brombærskuddet plantet en humle og en hvid rosa moyesii ved stolperne; der er anlagt en mini-faskine midt i spirehaven, hvor der har været tendens til ”sø-dannelse”; i den lille have i det nye bed ved hækken er forårsblomsterløgene lagt: de små søde påskeliljer, to slags tulipaner Spring Green, hvide og gule fyldte narcisser, en overraskelse i form at sidste års nu uspecificerede krukkeløg og en flot rød papegøjetulipan. Og så er gartnerinden gået i gang med næste projekt: et hjemmelavet insekthotel til spirehaven, som skal bestå af forskellige slags ”lejligheder”. Første indsamlede materiale var fra egen have: hule rør af visne løvstikkestængler, som er lagt til tørring. Dernæst potteskår fra stenbunken på affalds-pladsen og efter en tur på stranden muslingeskaller. Standturen gav også en ”høst” af tang til aspargesbedet. Flere materialer: røde murbrokker, bast og visne tidselhoveder fra en brakhave. Indian Summer – og det er blevet tid til at stikke greben i årets hestemøg.
9. august Før et vejrskifte satte ind med regn og blæst fik gartnerinden gjort to gode gerninger: færdig med hækklipningen i den lille have – afklippet blev brugt som dække i bærhaven – og årets solbærhøst, som gav over 6 kg! Mens gartnerinden sad i busken og plukkede, lå de tre frøer i vandhullet i vandoverfladen og kiggede med. Auberginen har sat nye blomster, så den kommer udenfor når solen skinner, så de mange svirrefluer og bier kan bestøve den. Gartnerinden satte sig en eftermiddag på terrassen med en madbog og nød at se de mange nytteinsekter. Der var også forskellige sommerfugle i lanvendel’en. Og det ser ud til at der er flyttet en hel del beboere ind i insekthotellet, som hænger inde i fyrretræet. Eftermiddag i spirehaven: det var lummert og mygge-agtigt vejr, så gartnerinden nøjedes med at høste til aftensmaden: de første grønne bønner, en stor frilandsagurk, et flot rødt torpedoløg og persille. Og så viste en nærmere undersøgelse af vandhullets overflade et mylder af smådyr – insekter, nymfer og larver :-) Samtidig har mylderet af svirrefluer gjort det af med bladlusene i marguritterne. Så kom kartoffelskimmelen. Gartnerinden fik høstet de to sidste sorter, en rosa og en gul, og fik en god kurvfuld med hjem sammen med resten af torpedoløgnene. Violfrøstjerne var sprunget ud og de første orangegule blomster i tallerkensmækkerne i potager’en. Her blev der fjernet bladbeder som var gået i frø – det gav mere lys og luft til artiskokkerne. Vandhullet har fået endnu en vandrensende plante, vandhyacinth, en ”flyder” – og reserach viser, at mylderet i vandoverfladen bl.a. indeholder vandkærer (biller), vandlopper (små krebsdyr), dafnier (endnu mindre krebsdyr) og larver af skovmyg (desværre mange…). Lang arbejdsdag i haven: etablering af nyt jordbærbed med udløbere af Senga Sengana, sat i brun ukrudsdug; identifikation af de forskellige frøer i vandhullet (7 stk.): spidssnudet frø, butsnudet frø, springfrø og en stor tudse, som bor i tudsehuset :-); luning og fjernelse af de værste ukrudtsfrøstande, slibning af mejslen og ”høst” af græsmarken (dvs. plænen ved skuret); hypning af knoldselleri med ”mums” fra det sidste af hestemøgsbunken og smagning af de første hindbær , som er meget store i år. 18. august Videre i sensommerhaven: der er lagt tre børefulde af det allersidste hestemøgsmums til overvintring under sort plastik; staudebedet ved skuret er blevet luget; der er sået sen rucola og spinat og i sneglesikker position i nyanskaffet gårdhavekurv efterårssalater; den første bladselleri er høstet; aspargesbedet har som altid fået den første spandfuld sorte, velduftende hjemmelavede kompostjord; hækken ved græsplænen og bærhaven er blevet trimmet; der er sat en ny brøndkarse ved vandhullet og en anis isop i staudebedet - og oprydning i krydderurtehøjbedet: kommenplanten havde gjort sin pligt og den franske syre var blevet for stor, så der blev gjort plads til at så vinterkarse og vårsalat. Gartnerinden har observeret tre forskellige slags guldsmed/vandnymfe; vandhullet huser også små mosesnegle, som svømmer rundt i vandoverfladen; tre små solsikker har overlevet dræbersneglenes angreb; den sorte havekat sørger for at holde musebestanden nede (når den ikke ligger i solstriben under havebænken); der er en lille morgenblåbærtyv (en solsort); den mørklilla italienske skovranke er sprunget ud og minsandten om ikke Rosa de Rescht remonterer endnu en gang. Og så har gartnerinden haft besøg af en arbejdsmand, som har igangsat opsætningen af en loggia. Morgendug i spindelvævene – så er efteråret på vej.
11. juli Gartnerinden kom hjem fra ferie til: :-) sommervejr, udsprungne roser i den lille have, en lille aubergine i udestuen og tre slags jordbær :-( pærerust, ynkelig persille og sneglegnask i kartoffelbladene Og Speedy 2 kører nu til Veng, hvor der hakkes ukrudt i de økologiske grøntsager, høstes/pakkes, og udplantes nye småplanter på markerne. Desuden kan man fodre høns og kat med killinger, og blive venner med gårdhunden Viggo. Hjemme vandes der dagligt i krukkehaven, hvor flere dahlia i hækken er sprunget ud, kæmpeverbena har sat knopper, porrerne står med hvidlilla kugleblomsterstande og ærteblomsterne ’Midnight Shades’ med flotte pastelfarver og dejlig duft. I drivbænken er der sået en ny omgang ærtespirer og rødbedeblade, og de første stængler kommen er hængt til tørre med hensigt på frøhøst. Overskyet, men lunt i den tidlige morgenhave: gartnerinden fik vandet hist og her, bl.a. en god omgang til hindbærbedet, og luget en smule inden der så kom tordenbyger. Rosa de Rescht havde sat tredje omgang søde karminrøde knopper og blev trimmet pæn. I mistbænken er der ansat små agurker. Desværre blev gartnerinden til ”mygge-morgenmad”… Med tilbage i kurven de afmodnede forårsblomsterløg.
26. juli Sommeraftenhaven: høst af frø fra havrerod, dække med hækafklip i bønner og græskar, lugning i gulerødder, bladselleri og persille, høst af de sidste jordbær, klipning af et par snegle (straf for at gnaske i to mini-solsikker), vanding af de små frilandsagurker som nu er på vej :-) og en støttepind til violfrøstjernen. Med tilbage i kurven var også en potte ”guf” til squashplanten (dvs. færdig kompost fra bunden af hestemøgsbunken). På vej i den lille have: blåbær (de allerførste smagsprøver er plukket), busktomater og blomster i syrénhortensiaen. På vej i spirehaven: lilla ærter i potager’en, gule hindbær og … mere ukrudt :-/ Endnu en sommervarm aften i spirehaven: vanding af afgrøderne, opfyldning af sneglefælder og i kurven årets høst af røde ribs, røde stikkelsbær og skalotteløg. Hjemme blev der lavet ribsgelé af 600 gr. bær. Den lille have er blevet trimmet: klipning og lugning af endnu en del af hækken; klargøring af bed langs hækken – hvor der er skygge - til lægning af forårsblomsterløg (ny idé) og nyindretning af grillhjørnet med klinkebordet fra udestuen (idé udtænkt mens arbejdet skred frem). Der er mange svirrefluer og store bier i porrenes kugleblomster. Solskinseftermiddag i haven – gartnerinden fik smagt gule hindbær, luget hist og her og høstet tre frilandsagurker (tegner til at blive årets succes). Observationer: der bor to tudser og én lille frø i vandhullet (hvor der også blev luget) og gartnerinden opdagede en nøddebusk i det levende hegn ved haveskuret. Desuden observeres det at sneglene stadig tager for sig af bønnebladene, men de små bønner er nu på vej.
11. juni Efter et køligt og blæsende forår gik gartnerinden ind i den første sommermåned med følgende status: Dahlia’erne stod stadig i papkasser inde i udestuen og nogle af dem havde dannet blomsterknopper, artiskokkerne befandt sig endnu i drivbænken og man var ikke nået til at så gulerødder. Dog var tulipanløgene gravet op af krukkerne og sat i jorden til afmodning for at gøre plads til sommer-blomsterne og årets squashplante. Men sommeren kom d. 1. juni – og på en fridag :-) Gartnerinden havde bestilt en havemand og medhjælper til opgravning af gamle planter mv. Dejligt varmt vejr – og asparges til frokosten. Der var blomster i den hjemmespirede hvidgrønne akeleje. Og en frø i vandhullet. Senere fik gartnerinden sået bønner og butternut-græskar i potter til forspiring. Næste fridag – også med sommervejr: gartnerinden fik luget i hele bærhaven og husfaren buskryddede. Senere gik timerne med at luge i aspargesbedet og jorddække, udplante to slags selleri, så violette gulerødder, luge i bladbederne og jorddække, udplante de seks artiskokker og jorddække, luge i det lille bærbed og plante en klatrehortensia ved skuret. Hjemme var buskbønnerne hurtigt spiret frem i potterne og kom ud at stå i drivbænken og auberginen havde sat sine flotte lyslilla blomster. Næste projekt: forspiring af solsikker og tallerkensmækkere til potager’en. Videre i spirehaven: vandhullet har fået den vandrensende plante hornblad; der er udplantet hjemmespirede løgplanter; der luges, gødes og jorddækkes i stor stil; og til efterårets sidste bier har gartnerinden anskaffet den sentblomstrende lille busk blåskæg. Den første dahlia er sprunget ud ”i fangenskab” – det er endnu ikke lykkedes at få planterne ud af forspiringskasserne. For det regner og blæser fortsat for meget…
19. juni Da de stormende, regnvåde dage var ovre, kom sommeren tilbage og gartnerinden gik i gang med sin ”friarbejdsuge” i haven - der blev arbejdet ”oppe fra og ned”, dvs. i den (forholdsvis) tørre del af haven først. Mandag: lugning, gødning og jorddække blev gjort færdigt i frugtlunden og det øvre staudebed :-) Rosa de Rescht stod nu med sine nuttede blomsterknopper. Med tilbage i kurven den første lille håndfuld nyopgravede kartofler! Tirsdag: Besejring af det første moradsbed, med efterfølgende udplantning af hjemmespirede buskbønner og græskar. Frilandsagurkerne blev sat i mistbænken. Reduceret snegleantal ved hjælp af øl og saks. Onsdag: Vanding af småplanter i en allerede varm morgenhave. Fridag. Torsdag: En ny omgang ”drinks” til sneglene, klargøring af stort såbed til sommerblomster, afdækning med hestemøg, lugning i jordbærbed og udplantning af savoykål. Havekatten sad på lur efter… en underjordisk gnaver? Hjemme blev der høstet små pottehvidløg. Fredag: Med en ny omgang stormvejr holdt gartnerinden sig mest indendøre, men der blev høstet små lækkerbiskner fra haverne: de første squashblomster, årets sidste asparges, flere at de nye kartofler og to mini-torpedoløg. Der blev også sået aspargesærter og en ny omgang dild.
13. maj Endelig en fridag til at gartnerere derhjemme: oppotte de fire pelargonier; sætte kasserne med dahlia ud for at hærde – og hente dem ind igen pga. tiltagende blæst; nyde tapurt’s ”snoede” gule blomsterblade; plante en ny anis isop i spirehaven og en ekstra blå lungeurt; fodre kompostormene; fjerne tredje omgang mælkebøtter; sætte pose-forspirede kartofler; luge i skalotteløg og det kommende potager-bed og pludselig finde en fin sartrosa julerose under nyseroden, som var blevet grim og ”fik spaden”. Med tilbage i kurven en stor håndfuld asparges, spinatblade og et bundt purløg. Morgenhaven: fjerde omgang mælkebøtter…, bl.a. for at grave en selvsået forglemmigej fri. Den lille vedbendbusk fik en trimning efter den hårde vinter og blev plantet over i det andet staudebed. Der blev hentet en børefuld marksten fra affaldspladsen. Frugttræerne er på nippet til at springe ud, gemserod blomstrer i gult og japankvæde i rødt. Og så pludselig en dag med efterårsvejr – regn, råkoldt og storm. Næste fridag kom græsslåmaskinen med i spirehaven for at afgrænse skvalderkålens indmarch i plænen ved skuret. Gartnerinden så sig omkring: kvikgræsset spirer igen i stor stil, der hvor der er fjernet sort plastik (suk), men beslutningen blev så at ”glemme det” og gøre noget godt for dét, der allerede er kommet i jorden. Derfor blev der hentet et læs fra møgbunken og lagt et godt beskyttende dække ud på stykket med de forspirede kartofler. Så kan man da glæde sig til dém. Men så kom der desværre nattefrost igen :-/ Den gamle tyske brødskærer er sat i sving med at skære materiale til kompostbunken. I udestuen er der efterhånden fyldt op med grønne planter som venter på varmen: masser af dahlia, tomatplanter, en aubergine og krydderurter.
26. maj Udsigten til endnu en blæsende, våd og kølig weekend fik gartnerinden til at kigge længselsfuldt i de gamle havenotater for midten af maj måned: 2004: ”Kartoflerne pipler frem” 2005: ”Det var næsten sommer i haven” 2006: ”Solen bliver ved med at skinne og med sommertemperaturer må gartnerinden …” 2007: ”Der er blevet knoklet i det gode vejr” 2008: ”Gartnerinden kan ikke følge med aspargesbedet i varmen” 2009: ”I spirehaven er der jordbærblomster” Midt i maj i år var jorden stadig for kold til kartoflerne og aspargesbedet var gået i stå. Men i krydderurtebedet spottede gartnerinden at kommenplanten var ved at sætte blomsterstande og ved vandhullet var brøndkarsen begyndt at spire frem. Og så kom varmen endelig – på en fridag :-) Gartnerinden fandt posen med grøntsagsjord frem og fik pottet tomaterne og auberginen op. De første bier var at se i krydderurtehaven. Indenfor blev frilandsagurk sat til spiring. I spirehaven havde pæretræerne og det nye blommetræ sat sine hvide blomster og de røde botaniske tulipaner var sprunget ud. Pinseweekend- friweekend: Der var varer med hjem fra Horsens – en krukke til ærteblomsterne, støttepinde til dahlia’erne, en klatrehortensia til op ad haveskuret (sommerfuglebusken klarede ikke vinteren) og til den varme vindueskarm en potte med citrongræs. I sommervarmen startede gartnerinden mest med at observere i spirehaven: nu er der jordbærblomster, det lille paradisæbletræ har sat lyserøde blomster, en storkenæb har sat den første lilla blomst og der er næsten ingen mælkebøtter at se. Første opgave blev lugning i aspargesbedet. Solrig, sen pinseeftermiddag: der blev (endelig) lagt kartofler, sået rødbeder og to slags ærter – den ene i potager’en, som nu er ved at tage form.
9. april Fridagsformiddag i haven: gartnerinden gik i gang med komposten. Den nyproducerede muld fra den ene beholder blev hånd-siet og lagt på aspargesbedet, omkring Rosa de Recht ved skuret og ½ børefuld gjort klar til top-dressing af plænen i den lille have. Den anden beholder blev lukket af, dvs. efter sidste pose grønt fra køkkenet på med møg/blade, en kande vand og frasorterede smådyr fra den gamle bunke. Inde i den fandt gartnerinden nemlig flere kompostorms-reder med en masse små nye ”arbejdere”. Hjemme blev dahlia’erne fundet frem fra kælderen og lagt til forspiring, nye blåbærbuske plantet i krukker og plænen forårsklargjort inden regnen kom. Fridagsformiddag 2 i haven: gartnerinden var klar til at trimme stauder og plante nyindkøbte forårsstauder, men det var kun gemserod der kom i jorden i den lille bærhave, for trods solskin var det koldt og snart også (endnu mere…) vådt, da der kom en heftig byge. Så tilbage til udestuen, hvor en ny dahlia blev sat til forspiring, en del af kartoflerne sat i spireposer og de små løgspirer pottet op og sat ud i drivbænken. Fridagsformiddag 3 i haven: bedre vejr fik sat gang i staudeklipningen og gartnerinden fik også renset havedammen, omplantet en rose i staudebedet og sat den blå lungeurt i skyggen af ribsbusken. Hjemme i drivbænken er der ved at være pladsmangel – artiskokkerne er også kommet derud for at de ikke skal blive for ranglede og der er sået fire potter ærteblomster og en balje rucola. Fridagseftermiddag i haven (den lille): alle surbundskrukkerne fik dække af fyrrenåle og pinjebark, der blev gjort klar til at plante en stikkelsbærkiwi på terrassen og en overraskelse: en af krukkerne med prydgræs, som gartnerinden havde opgivet og derfor ikke vinterbeskyttet, skyder alligevel! Jubiii, det blev forår. Ude i planteskolen i Horsens er der spottet humlebier og en sommerfugl - og gartnerinden har fået tilsendt nye stauder med posten. Med hjem i Speedy 2 til fri-weekend: en stor lavendel direkte fra Italien :-)
27. april Gartnerinden var i den lille morgenhave sammen med den hvidbrogede solsort. Hver passede sit, hhv. orme og omrokering i drivbænken, da baljen med forspirede kartofler i poser nu skulle ud og hærdes. Vibeæg og botaniske tulipaner på vej i blomst og ny staude i det lille skovbundsbed er gul tapurt. Spirehaven: der er sat skalotteløg, sået spinat, luget jordbærbede og sat hvidløgsfed, jordforbedret med komuld og spagnum i ”sumpen” og sat hessian op på siderne af vandhullet, både til at så brøndkarse i og til dyrene så de kan komme op af vandet. En musvit var der snart for at drikke og kunne nu nemt stå fast :-) Midtmåneds: plukning af de to første, helt små aspargeshoveder til madpakken; mælkebøtter på spring og gartnerinden på spring med en lugeskovl; udsprungne botaniske tulipaner og bugnende knopper på kirsebærtræet. Den lille have: gartnerinden måtte rydde op efter solsorten, som havde pirket i alle potterne med barkflis :-/ Plænen blev gennemgået for mælkebøtter og eftersået med nogle håndfulde græsfrø. Under paryktræet er forårsstauderne på vej – vårfladbælg springer snart ud – og bispehue er der også med små nye skud. Videre i spirehaven: indvielse af nyt grej - staudespaden kan også bruges til at hakke genstridige pælerødder over med (he he); flytning af sort plastik; ”klipning” af små dræbersnegle; såning af brøndkarse; anden omgang mælkebøttelugning; vanding og gødning; og klargøring af et såbed. Med tilbage i kurven var grønne asparges og frisk spinat til en risotto.
14. marts Flotte solskinsdage smelter efterhånden sneen, men der er stadig frostnætter. Gartnerinden var ude i den lille have for at se efter forårsblomsterne, og der var enkelte erantis fremme i hækken :-) Alle potterne fik lidt vand – rosmarin og laurbær ser ud til at have overlevet, mens lavendel og blåbær er tvivlsomme. Posten bringer pakker med haveting: en håndfejekost til haveskuret, flere frøposer, fuglehus i etager og en lille kompostskovl. Bestilling af stauder til bærhaven og etageløg til krydderurtehøjbedet er sendt afsted. I den lille have er snedækket helt væk, dog er der stadig den allersidste rest af den snemand, der blev bygget før jul… og der er sneskimmel i græsset. Indenfor er de afskårne grene fra frugt- og bærtræerne ved at sætte blade.
28. marts Foråret kom midt i marts – ved åbningsweekenden i Horsens hang viben og tvittede over området. Hjemme på en solrig fridag greb gartnerinden straks saksen og gik i gang med forårstrimningen af den store pelargonie i udestuen, som blev klippet helt ned og lavet til fire stiklinger. Udenfor under grandækket var der purløg på vej, en enkelt vintergæk i blomst og de første tegn på liv hos vårfladbælg og vinteradonis. Da gartnerinden kom over i spirehaven med et nye fuglehus var der følgende at se: sneen helt væk, citronmelissen allerede godt på vej, stadig spinat i mistbænken og spirende botaniske tulipaner under pæretræet. Desuden en ”sø” midt i haven :-/ Store-forspirings-dag: artiskokker, egne løgfrø og røde torpedo-løg, sukkerærter til grønt drys - og hvidløgsfed i en potte i drivbænken. Og fragtmanden kom med læggekartofler. Det går pludselig hurtigt derude: en morgen spottede gartnerinden udsprungne dorothealiljer ved hækken. Og indenfor var hvidløgsspirerne allerede på vej op og ærterne i gang med at bryde jordoverfladen. Af med gran-, blad- og mosdække i den lille have: alle krydderurter spirer, også ramsløg, og tulipanerne er på vej i krukkerne. En mariehøne fik lov til at sove videre under lidt blade og resten kom med over i spirehaven til komposten. Her kom vinterdækket af bladbede, som havde overlevet, rabarber og hvidkålene – det ene klarede vinteren og kan sætte forårsskud. Fridag i den lille have: resten af vinterdækket kom af planterne, vin og paryktræ blev beskåret og dild sået i drivbænken. Nyt fra spirehaven: der er masser af jagtedderkopper, når man fjerner vinterdækket; aroniabusken er allerede ved at springe ud og fuglene kvidrer lystigt, men men… hvidløgene var druknet :-( og der må snarest køres mere muld på denne del af haven, som ud over at soppe også er blevet undermineret af en gnaver :-/ Efter endnu mere regn gik vandhullet over sine bredder og der måtte lægges en ”redningsplanke” for at komme igennem mudderet ved skuret (suk). Det ser ud til at den nye fuglekasse i tre etager er blevet inspiceret :-)
10. februar Da gartnerinden efter fem dage kiggede til frøprøverne var der allerede spirer godt på vej – fuld fart på grøngødningsplanterne og også salat og rød broccoli. Februar startede med endnu en snestorm – på Kyndelmisse. Gartnerinden satte derfor sin lid til det gamle vejrvarsel om at foråret snart er på vej, hvis det på denne dag ”blæser så meget, at 18 kællinger ikke kan holde den 19. ved jorden”. Havebøgerne studeres flittigt og der skrives planlægningslister. Hmm, tænk at sidde under sit havesejl en varm solskinsdag ved siden af krydderurtehøjbedet, som er fyldt med summende insekter… men i stedet er det på med de lange gummirøjsere og ud i den lille have for at børste sne af træer, buske og drivbænken - og stadig ingen udsigt til tøvejr. Solsorten i den lille have passes med æbler og ellers er der ”tag-selv-bord” i den del af ligusterhækken, der har sat bær. Til gengæld gøder fuglen jorden godt under fyrretræet, hvor maden serveres. Sneen er igen blevet frosty og glimtende i solen – som kom frem en formiddag for en gang skyld. Gartnerinden var i haven for at se til fuglene og hjemme blev der lavet en ny omgang fedtfrø. Udenfor havde en sjagger fundet vej til genboens foderbræt.
28. februar På den skønneste vinterdag – nysne, -8oC og skarp solskin – var gartnerinden en tur i haven med et æble til solsorten. Alt var dækket af knasende sne, men med tilbage var tre grene til drivning i udestuen: mirabelle og æble. Gartnerinden-bilen er kommet i hus :-) og er sat i rutefart mellem Beder og Horsens Syd, hvor forberedelserne til åbningen af det nye havecenter er i fuld sving. Tøvejr begynder at fjerne lidt af snedækket, men der er igen frost på vej (suk). Der er ikke meget at få i haverne, dog kan der plukkes små rødbedeblade i udestuen.
16. januar Op mod nytår var sneen ved at være væk i haverne og med udsigt til en ny omgang frostvejr gik gartnerinden på udkig efter gamle juletræer til yderligere dække. Grenene blev lagt over urter og under stedsegrønne og en stamme blev sat som fodertræ til fuglene. Rødhalsen var der. Der er stadig meget vådt, klarer hvidløgene det…? Koldt vejr – indendørs havesysler. Årets bestilling af frøposer fra Camilla Plum: 9 stks, bl.a. en frilandsagurk, rød løvetand og kål/salat til efterårssåning. Kulden bed sig fast, så lige efter nytår kom æblerne og andenårs-chili’en ind i varmen i udestuen. Snebyger dækkede haverne igen og det var først midt i januar, at en dag med temperaturer lige over frysepunktet gjorde det muligt at lirke en porre op af spanden på terrassen. Så gartnerinden måtte længe nøjes med at fylde køkkengrønt på komposten og servere for fuglene – bl.a. med en blanding hjemmerørt fedt og spelt med tørret frugt. Dog kriblede det i de grønne fingre, så der blev bestilt en pose såjord hjem sammen med endnu lidt fast ejendom til havens fugle – et hus med tre spurvelejligheder. Hmm, bor der en mus i haveskuret? Der er en sprække ved døren og gartnerinden synes også at der et par gange var væltede frøposer på plantebordet… I hvert fald var der et lille dyr der hurtigt forsvandt inden for, da gartnerinden en dag havde låst skuret af og var på vej tilbage.
30. januar Mens sneen og frosten fortsatte bestilte gartnerinden de første læggekartofler – spændende nye sorter kun til salg gennem Haveselskabet: Monaco (meget tidlig), Erika (salatkartoffel) og Cerisa (rødskindet). Afsted til spirehaven med en pose til komposten og for at fylde op på fodrepladserne. -4oC og blæst, brrr, men også solskin for en gang skyld. Og en morgen med -15oC satte gartnerinden varmeblæseren i gang i udestuen for planternes skyld, da der føltes meget koldt – det var der: 0 grader! Solsorten i den lille have fik endnu et Ingrid Marie-æble. Der er blevet sat gang i prøvespiring af ældre frø, bl.a. grøngødning og forskellige kål. Frøæsken i køleskabet bugner, bl.a. er der efterhånden samlet godt sammen til en spændende eng af sommerblomster. Og så alle de andre planter gartnerinden lige havde lyst til at prøve. Skiftedag ved hoveddøren: hyacinten og mini-juletræet er afløst af tazetter og hvide muscari. Rødt drys til maden – det første rødbedeblad fra potten i udestuen. Vejrudsigten 8 dage frem: døgnfrost…
|