Havebrev fra Spiren

                     2013

                                                                                                                                                                                Til forsiden

  Seneste månedsberetning

 

 

 

13. oktober

Med posten kom efterårets sætteløg: hvidløg og – æhem - 5 (fem) kg kepaløg… de fylder meget… Gartnerinden måtte i haven i det flotte vejr for at gøre bedene klar. Der blev også høstet ærtefrø og luget i porrerne – ligesom kålene er de flottere end i mands minde.

I den lille have er der i drivbænken sået til grønt drys: ærter, efterårssalater, broccoli purple sprouting og dild. I et lille højbed kom primulafrøene købt i London i jorden.

Videre i spirehaven med lugningen - der kunne høstes søde gule hindbær og de første stikkelsbærkiwier. Den allersidste dahlia er i blomst og den er en mørkbladet tue med orangegule miniblomster :-) Skønt vejr og gartnerinden måtte vande knoldsellerierne; det er tørt.

Fridag i haven: gartnerinden satte 150 spise-forårsløg (der er flere endnu…), plantede det nyindkøbte hjertetræ og nød det dejlige efterårsvejr. Bierne summede i hjulkronen. De sidste hokkaidogræskar blev høstet til lager. Hjemme måtte den store suppegryde i brug for at kunne dampe endnu et stort flot blomkålshoved – gartnerinden lavede suppe til lager.

Det spirer i drivbænken.

I drivhuset er de mange peberfrugter ved at blive røde og der er et par miniagurker på vej.

Det er tiden til at indsamle nedfaldsløv.

 

 

30. oktober

Så blev det vist efterår. Gartnerinden fortsætter arbejdet med at vinterdække: efterårsløv og hjemmelavet kompost på bedene med forårsblomsterløg i den lille have og indsamling af blade til lager i spirehaven. Afgrøderne står stadig flot – en varslet frostnat blev ikke til noget, så der er stadig masser af dahliaer. Høstkurven en lørdag til menu: store rosenkål, blomkål, flot brøndkarse, søde gule hindbær, blade af blomsterkarse, to mini-gulerødder fra højbedet og fra drivhuset den sidste miniagurk og de to sidste aflange auberginer.

Der er igen små grønne løvfrøer i spirehaven. Denne gang holder de til på brombærbladene og i rabarberen.

Løgbed 2 (100 stk+) er sat med muld fra kompostbeholderen.

Og hvidløgene kom i jorden på en flot – lun! – fridag, inkl. et lille tætpakket bed til grønt drys. Det første løgbed er i gang med at spire, så på med dække af blade, halm og kompost. Tilbage i den lille have var der næsten sommeragtigt (d. 22/10). Én stor flot lysegul rose dufter stadig. Snart er der ærtespirer fra drivbænken.

Årets første efterårsstorm var lidt hård ved nogle af drivhusets plader, men tomatplanterne overlevede uden problemer :-) I spirehaven var det gået værst ud over dahliaer og solsikker :-/

 

 

16. september

Set i spirehaven – på en fantastisk varm sensommerdag med diset sol og ingen vind:

Vinterportulak og landkarse spirer frem; bierne er vilde med solsikkerne (i to meters højde) og de åbne dahliablomster; i grøngødningsblandingen fra Camilla Plum spirer forskellige salathoveder frem; Rosa de Rescht remonterer; rosa multiflora sætter helt små hyben i skovhaven; benved er ved at få sine røde efterårsfarver; i vandhullet har brøndkarsen fået fat og sætter nye blade; borlotti-bønnestativet er væltet pga. den store bladmasse, men der er bælge på vej; der kan høstes en lille omgang hestebønner fra 2. ”kuld”; og de nøgne jomfruer titter frem.

Høstet: nok de sidste buskbønner, (endnu) en squash, én bælg fra den ”gamle” rødkål – det gav 6-7 frø til samlingen – og en skål dejligt duftende nedfaldsæbler fra havenaboen. Plus at det er skønt med en stor tomathøst, så der kan laves en hel bageplade langtidsbagte.

Før den varslede regnvejrsdag kom den sidste halvdel af kartoffelhøsten i hus :-)

Og så er gartnerinden tilbage fra sin hjemmelavede havetur til London, medbringende nye spændende forårsblomsterløg fra et lille byhavecenter i Chelsea, en pose primulafrø fra Petersham Nurseries og compost bags til lager.

 

30. september

Gartnerinden har anlagt det nye staudebed: mørk sommerfuglebusk, rød montbretia, sartgul røllike, purpursolhat, sartgul scabiose – og så julerosen, som var blevet lidt klemt ved indgangen til haven.

På en uventet fridag gik gartnerinden i haven og fik sat de nye forårsblomsterløg, men ellers blev det ikke til så meget, hun var træt. I stedet en stund på bænken – helt vindstille og kun lyden af bierne i de mange gule rucolablomster (og et par frøer i det fjerne). Endnu et flot! blomkål blev høstet og hyldebær til lager.

Den første efterårstrimning i den lille have, i skønt sensommervejr: slå græs – sidde i solstriben – gøre plads til drivbænken – solstriben - høste fennikelfrø i solstriben – klippe frøstande af i krydderurterne – solstriben – og så i spirehaven for at høste til aftenmenuen: rucola, bredbladet persille og nye brændenældeskud.

Der er lavet agurkesalat og ovnbagt Indigo-tomater.

Juhu, sensommerspinaten i højbedet er lykkedes; der er plukket et helt fad knasende sprøde store blade :-)

Det flotte efterårsvejr fortsætter, så gartnerinden måtte rundt med vandkanden i spirehaven.

 

 

13. august

Nyt fra haven:

Der spirer små gulerødder frem i højbedet (selvom gartnerinden havde opgivet det, fordi solsorten i den grad havde pirket rundt efter såningen); i år er der mange stikkelsbærkiwi (endnu umodne); Nevada-rosen remonterer; de første blomster er på vej i borlotti-bønnerne; der bor én stor frø i vandhullet og en masse små; alle dahlia springer ud; buskbønnerne er ved at være klar (i massevis); savoykålene er fantastisk flotte (under bionet); der er høstet ribs (inde fra nældebedet…); frøposer til efterårssåning er på vej fra Camilla Plum (vinterspinat, dild og efterafgrøder); sået: vild rucola (i en tømt kartoffelrække); plantet: en potte kinaskokker og et lille morbærtræ i skovhaven.

Fra drivhuset høstes nu masser af agurker og de første mørke tomater. Aubergineplanten har sat de første fire frugter: aflange (spændende!) Og chilierne er ikke chilier, men aflange pebre (?), så gartnerinden sikrede sig den allersidste gule chiliplante i havecentret og fandt plads til den i agurkebaljen.

Hjemme er der lagt stegte courgetter i olie og lavet agurkesalat. I fryseren årets røde stikkelsbær, de første surbær og grønne bønner til lager – der er en ny håndfuld klar hver dag.

 

 

30. august

Nyt fra sensommerhaven - hvor der er ”1000 ting” at gøre…:

Det første hokkaidogræskar er høstet; den selvsåede solsikkes første blomst springer ud; der er anden omgang ærter (omend små); efterårssalaterne er ved at være klar til høst; grøngødning og spinat spirer frem; der er høstet et præmiesavoykål og det første lille perfekte blomkål (tak til bionettet i begge tilfælde); frugtlunden er blevet beskåret og i skovbunden er plantet en ny frytle; endnu et efterårssåbed: amerikansk landkarse og vinterportulak; borlottibønnen sætter ”frugt”; og nu kan de små rosenkål rigtig spottes – gartnerinden er spændt for, som alle de økologiske planter indkøbt i år, er de vokset rigtig godt til.

Det er blevet sommer version 2.0 – så meget at ukrudtet igen begynder at hænge og der er så tørt at gartnerinden må bruge en del tid på at vande. Desuden er der beskåret bær- og nøddebuske (den lille i den gamle bærhave har været lidt stresset, men har sat én nød), halvdelen af kartoffelhøsten er i hus; og bierne er i gang med at bestøve den gule hindbærbusk.

 

 

17. juli

Dagens opgaver på en sommerfridag: gartnerinden gik videre med at anlægge flere gangstier med træflis; fik beskåret lidt buske og fjernet frøstande; luget, gødet og dækket borlottibønner, buskbønner og de rødbladede tallerkensmækkere og vandet de nysatte blomkålsplanter.

I drivhuset er der peberfrugter på vej. Gæster: en frø og et firben. Og dagens temperaturrekord kl. 13: 47oC.

Årets førstegangshøst af hvidløg, hestebønner og bladbede.

I den lille have står nyindkøbte planter i pottehaven indtil de i sensommeren skal udgøre et nyt staudebed ovre i spirehaven – cremegul scabiose, hvidgul røllike og en mørklilla sommerfuglebusk.

Også i den lille have er hækklipperen, håndsaven og beskæringssaksen fundet frem.

For en gang skyld var gartnerinden i sommeraftenhaven – kl. 22:15 blev der plukket jordbær og morgenfrue til morgenmaden.

Morgenhaven inden arbejde: vanding og den gode gerning at rengøre vandbeholderen.

Den hårdt beskårne mirabelle har (selvfølgelig) sat mange vanris og er temmelig lusebefængt. Men her kan man så også finde nyttedyr – gartnerinden indfangede tre af årets nye mariehøns og satte dem ind i drivhuset, hvor der er set lus i auberginen. Inspektionen i sortkålen viste de første sommerfugleæg, som straks blev fjernet.

Årets grønne stikkelsbærhøst er foræret væk via selvpluk.

Og en dag i haven fik gartnerinden så den idé at anlægge endnu en faskine – og bruge jorden til det lille sneglesikre højbed. Hårdt arbejde, for der blev gravet, slæbt sten og fliser. Så venter man på regnvejr for at teste, men det har lange udsigter…

28. juli

Gartnerinden har:

Sået en række blandede solsikker og en blanding af vintersalater fra Camilla Plum; lukket de store og flotte rosenkålsplanter ud af bionettet; vandet, vandet og vandet; spist masser af ærter; blancheret ærter og hestebønner til fryseren; vandet igen; smagt et af de få bær på fourberrybusken – interessant smag; høstet den første miniagurk fra drivhuset; arbejdet i morgen- og aftenhaven på de allervarmeste dage; fjernet sommerfugleæg fra rosenkålen; spist de første hindbær; fået klippet alle kartoffeltoppe ned; høstet løg og smagt citronagurken.

Observationer i haverne:

Solsorten i den lille have holder øje med blåbærrenes modning – gartnerinden holder øje med solsorten; en sommerfugl flaksede indædt rundt omkring bionettet med savojkål, men den kunne ikke komme ind (he he); ukrudtet er begyndt at give op over for det varme vejr (he he); der er en muldvarp på besøg (øv); svirrefluerne er kommet; årets præmie-hestebønne: 26 cm; vinbjergsnegle; små frøer; og igen rigeligt liv i vandhullet, hvor der er ”plantet” en brøndkarse.

Og endelig blev der vandet igennem i haverne – et kraftigt tordenvejr kom forbi.

 

13. juni

Så kom sommervejret – først rigtig varme dage og så nogle blæsende, så gartnerinden var lidt afventende med udplantningsplanterne. Men så kom der 1½ fridag og hun måtte i gang. Samtidigt blev nye planter til fællesdrivhuset på mystisk vis ved med at ”dukke op” ;-)… bl.a. måtte man prøve en sortblå tomat og en aflang aubergine fra Økologiens Have. Og en citronverbena til at give duft og holde skadedyr lidt i skak. Til gengæld har man opgivet det lille trædrivhus.

Gode opdagelser i haverne: en selvsået fløjlsmørkerød akeleje ved grillhjørnet og den selvsåede rose i skovhaven på vej i blomst (multiflora?).

Og så de første nye kartofler – dagen før Grundlovsdag.

Gartnerinden tog en tørn i drivhuset og fik plantet det hele til :-)

Flere opgaver i spirehaven: luge, dække og vande rødbedespirerne, udplante sortkål og knoldselleri, hvorefter der gødes, dækkes og vandes, prøve at luge bare lidt af de tiltagende ”græsmarker”… og påfylde sneglefælderne.

Videre med afgrøderne: plantning af to slags agurk, rød basilikum og tallerkensmækker i drivhuset; hypning af alle syv slags kartofler; morgenvanding; lugning i skovbedet; dække i ærtebedet; græsklipning og såning af buskbønnen Speedy.

En skøn solskinseftermiddag blev drivhuset så officielt indviet – med gæster og sommermad under havesejl. Foræringer til spirehaven, som gartnerinden også fandt plads til: solsikker, persille og tre slags økokål.

Endelig regn på vej, så de sidste udplantningsplanter kom i jorden: porrer og fra Økohaven squash og hokkaidogræskar.

30. juni

Spirehaven:

Hyldeblomst i mængder, enkelte dahlia på vej i blomst, et mylder af insekter i honningurt og prydtimian, hvide blomster i den selvsåede rose i skovhaven :-), endelig udsigt til en god høst brombær (også i skovhaven), ærter og hestebønner på vej, jordbær (man deler med solsorten) og

en stor frø i vandhullet.

Drivhuset:

Små antydninger af agurker, de første blålilla tomater snart klar, blomster i auberginen og diverse peberfrugter, og duftende krydderurter.

Der er hjemkøbt special-tomatgødning af engelsk kvalitet.

Den lille have:

En god potte bredbladet persille, flotte blåbær som bare mangler at blive blå, blomstrende krukker, knæhøj dild og skarp rucola i det runde højbed.

 

15. maj

Nyt fra haverne først i maj: de første grønne asparges høstet, blomster på vej på stikkelsbær, selvsåede honningurt, gemserod i blomst, masser af selvsåede morgenfruer, spirende spinat i det sneglebeskyttede højbed og de første hestebønner på vej op af jorden.

Nyanskaffelser: fra Camilla Plum økologiske kæmpeverbena og fra havecentret en fourberry-busk og fødselsdagsgaven bærmispel.

I den lille have springer påskeliljerne ud, dild spirer frem og grønkålsplanten sætter kålskud.

Projekt fælles drivhus i Spiren blev sat i gang på en flot solskinsdag.

Fridag i sommervejr: de sidste kartofler blev sat, fourberrybusken kom i jorden og en ny kompostbunke blev startet op. De tidlige kartofler er skudt frem og ved skuret ser klatrehortensiaen endelig ud til at sætte blomsterskærme. Efter frokost kom alle dahlia i jorden – et rødt og et gult bed – og der blev sået ærter og rødbeder. Dagen efter et rigtig godt regnvejr til den tørre jord :-)

Det våde vejr fortsætter og haven er frodig. Så er der tørt og godt inde i drivhuset. Ny staude i det tørre bed: tidselkugle.

 

 

31. maj

1. pinsefridag: sommerdag med oprydning og tilplantning af sommerblomster mv. i krukkehaven: fjerblomst, citrontagetes, solknap, kæmpeverbena, rød margurit og bredbladet persille. Med fra lørdagstorvet økologiske vinterporrer, knoldselleri, brøndkarse og Tiny Tim, busktomat.

2. pinsefridag: gartnerinden arbejdede flere timer i spirehaven – varmt vejr, men heldigvis overskyet, så der blev hyppet, gødet og dækket fire slags kartofler, lagt cacaoflis omkring alle de fremspirende dahlia, luget i løgene, dækket staudebed og plantet lodden timian og solbrud. Med regn på vej blev der også hakket en del ukrudt omkuld og trimmet i aspargesbedet.

3. pinsefridag: fridag.

4. pinsefridag: varmt og lummert vejr. Gartnerinden kæmpede videre mod ukrudtet med hakkejernet. Blomster i frugttræerne og gul bispehue, flotte mørke geranier ved vandhullet og de sidste kartofler på vej op. Høst: asparges og rucola til en hjemmelavet pizza.

Første plante i det fælles drivhus: en stor tomat fra plantemanden, som også leverede fem små af slagsen.

 

 

11. april

”Beder-gletcheren” trækker sig langsomt tilbage med nogle centimeter om dagen; der er stadig frost hver nat. Flotte solskinsdage. På sin fridag gik gartnerinden i spirehaven: stivfrossen jord :-/

Fra tidligere havedagbøger først i april:

2007 - ”Så er de første kartofler (Hamlet) i jorden :-)”

2008 - ”Et af pæretræerne er ved at springe ud.”

2012 - ”Flere forårstegn i spirehaven (…): de første asparges rører på sig”

Suk…

Men på fridagseftermiddagen kunne man opholde sig i den varmende sol i den lille have :-) En bi summede og fandt nektar i de lilla krokus.

Endnu en solskinsfridag, hvor gartnerinden i spirehaven fandt lugejernet frem en halv times tid. Der var en porre at få til aftensmaden.

Et par dage senere var der grønt at spore på den nye stikkelsbærbusk og hylden. Blå snepryd i hindbærbedet. Havens sidste græsgang blev luget bort :-D

Vinterdækket i haverne kom af på gartnerindens fødselsdag – efter mange dage med frost og sol en lidt lunere, skyet dag – perfekt for planterne. Og så blev det regnvejr.

Rosmarin og figen har ikke klaret vinteren.

 

 

29. april

Midt i april efter et manglende forår pludselig en dag med 17-18 gr.! Gartnerinden måtte over og se til haven efter arbejde – varmen havde sat gang i alle bærbuskenes knopper og de første blomster i lungeurt. Forårsfuglefløjt i aftensolen.

Fridag med sol. Gartnerinden fandt frøbeholdningen frem, såede dild i et af de små højbede og fik forspiret ærteblomster, tagetes og kål. I spirehaven blev der sået hestebønner og luget – jorden er god og tør :-D

Fridagslørdag og morgensolskin på Torvet, hvor gartnerinden fandt økologiske krydderurter til højbedet: ny forsyning af rosmarin og karryurt, en ekstra timian og appelsintagetes – og til udplantning vild rucola, sortkål og ramsløg. Til udestuen et lille småbladet basilikumtræ. Senere i spirehaven blev der fjernet mere vinterdække, luget og renset vandhul. Den første frø var der.

Fridagssøndag: frost, men gartnerinden havde været ude med fiberdugen. Dagens opgaver var at klippe visne staudetoppe og roser, kalke aspargesbed og dække med god hjemmelavet kompost, sætte de tidligste kartofler i to opvarmede bede, fylde sneglefælder og trimme buske. Til aftensmaden blev der plukket nælder og skvalderkål.

Næste omgang i haven: 4 timers arbejdseftermiddag. Salatkartoflerne kom i jorden, der blev sået spinat i det sneglesikre bed, sat skalotteløg og rødløg, fjernet det sidste vinterdække og lagt fliser ved kompostbeholderne.

Endelig kom igen en fridag til at få tjekket hvad der sker i haven. Men gartnerinden kom hurtigt tilbage pga. den kolde vind, brrr. I kurven store lækre purløg. Asparges titter frem :-D og de drevne rabarberstilke er ved at skubbe spanden af.

 

 

14. marts

Den første martsdag: 8-9 gr. og en forårsøl i solstriben i den lille have :-) En gærdesmutte kiggede forbi. Julerosen står i blomst.

Den tredje martsdag: også en flot stille solskinsdag. Gartnerinden gik i morgenhaven med kompostposen og kom først tilbage 2 timer senere. I mellemtiden havde hun fået skilt det gamle insekthotel helt ad (det var faldefærdigt) og funderede så over at få lavet et nyt. I solskinnet på morgenbænken kom idéen – ”etagebyggeriet” til fuglene med tre lejligheder, som de aldrig har villet tage i brug, kom ned fra træet og blev snedkereret om til et flot nyt bihotel. Også sommerfuglehuset blev renset; her var der et gammelt hvepsebo. Flere arbejdsopgaver: de første ølfælder og oprydning i komposten. Bier i havenaboens erantis.

Flere solskinsdage, både i havecenteret og i haven. Men gartnerinden måtte også dække lidt af igen med grangrene for vinteren vender tilbage :-/

De meget tidlige kartofler er lagt til forspiring. En klump purløg sat til drivning.

Det er koldt, blæsende og tørt. Gartnerinden fordrede fugle og tømte vandbeholderen før dagsfrosten vender tilbage. Småfuglene fandt snart vandet for at slukke tørsten.

Den tiende martsdag: en overgang bidende kolde snebyger og fygning.

Flere snebyger, døgnfrost…

 

 

28. marts

Snestorm midt i marts – gartnerinden måtte igen købe ind til lageret af fuglefoder i haveskuret, for foråret er langt væk. Med posten kom sætteløg fra Camilla Plum.

Endnu en snestorm midt i marts – gartnerinden havde fridag og holdt sig inden døre. I mellemtiden er der bestilt varer hjem: flere røde skalotteløg (sætteløg) og økologiske skadedyrsmidler i form af padderok (mod skimmel) og rejnfan/malurt (mod insekter).

21/3: endnu mere sne! Tid til de ekstra lange røjsere for at fodre de kære fugle og børste hvidt dække af hækken og fyrretræet i den lille have.

Solskinsdage, men hundekoldt. Frostsneen blænder.

I udestuen sætter laurbær nye lysegrønne blade og gartnerinden har givet pelargonien den årlige nedklipning. Der er varmt i solstriben…

Lille påskeferie, men der er stadig sne og jorden er frossen, så det bliver ikke til havearbejde. Ifølge Gärtner Pötschke’s kalender giver en hvid skærtorsdag en varm sommer…

 

 

15. februar

Hmm, gartnerinden var ved tasterne og ”kom til” at bestille en hel del spændende dahliaknolde fra den faste leverandør på internettet – det bliver et stort bed i år…

Et nyt lag hvidt drys gjorde spirehaven klar til dage med barfrost :-)

Gartnerinden fandt såjorden frem og satte ærte- og tallerkensmækkerfrø til spiring i vindueskarmen - det varede ikke mange dage før jorden begyndte at røre på sig.

Stadig snebyger nu og da. Vinteren bider igen – så der er trængsel ved foderbrættet.

Årets haveplan begynder at tage form på papiret.

 

28. februar

Dage med døgnfrost og lette snebyger – brrr. I spirehaven står troldnød ved indgangen og lyser op med gule blomster. I vindueskarmen spirer hvidløg frem til grønt drys.

De første af den nye sæsons sætte-knolde er i hus: æggeblommekartofler og kinaskokker.

Gartnerinden var i haven med æbler til solsorten – iskoldt og jorden stivfrossen. Også tørt, selv søen ude i det levende hegn er væk.

Drivhusprojektet er udsat til medio april.

Og så blev det hele igen dækket i hvidt. Man savner forår.

I en stille – kold – solnedgang fik gartnerinden ordnet en vinteropgave: fjerne solbærknopgalmide-inficerede solbærknopper. Så duftede det lidt af sommer.

Endelig en flot solskinsdag – så var der altså forår i luften :-D Gartnerinden lukkede purløgene ud af deres vinterdække; de er på vej. Senere i spirehaven blev der muget ud i fuglehusene og der var flere interesserede ”lejere”; bedet til de tidlige kartofler fik kompost og opvarmnings-plastikdække; gartnerinden nød det stille vejr og solen; og der var insekter i luften.

 

16. januar

På en flot solskinsdag kastede gartnerinden sig over beskæringsarbejdet: mirabellen er blevet alt for høj og skygger for meget. Der blev savet og slæbt grene væk. Et par af de tykke stammer fik plads i bunden af skovhaven. Desuden fik gartnerinden bugseret en endnu større grantræstamme ned fra affaldspladsen, som fik plads bag loggia’en som bosted for masser af smådyr :-)

I den lille have er der forårstegn: purløgsspirer. Og i spirehaven er de efterårssatte kepaløg på vej.

Frøposer fra Fuglebjerggaard og Runåberg i hus, bl.a. røde rosenkål og aubergine. Med i pakken fra Sverige flydende tanggødning.

Med udsigt til minimum 14 dage med døgnfrost trak gartnerinden i arbejdstøjet og gik i gang med at klippe grenene af 5 gamle juletræer for at dække af mod barfrost. Den mest aktive kompostbeholder fik et lunt omslag i form af et jutetæppe og vandbeholderen blev tømt – den var fyldt helt op så der var meget vand, men det løb lige så stille gennem dræningssystemet og ud i ”søen” i det levende hegn :-D

I let snevejr var gartnerinden igen omkring affaldspladsen, denne gang efter en stor bunke platangrene, som i første omgang ligger i haven og kan være vinterlogi for dyrene og i anden omgang skal laves til et lille kvashegn.

Vinteren har bidt sig fast.

31. januar

Da gartnerinden kom fra vinterferie havde fuglene spist op af det omfattende foderlager, der var blevet lagt ud. De fik en ny forsyning. Det kolde vejr gik over i sjap.

Sneen forsvandt og et stormvejr kom forbi – men de første erantis lyser op i hækken i den lille have. Og i spirehaven troldnød.

Flere frostnætter og kun lidt sne. Gartnerinden håber at de resterende urter klarer barfrosten under deres vinterdække. Fuglene har fundet forårsfløjtet frem, men vinteren er ikke ovre endnu.

Der er høstet en lille rødkål og en rødbede i fin stand.

Vinteren kom tilbage som ventet – gartnerinden var på ”hugst” i en nyopstået brakhave inden snevejret og fik som gevinst endnu en vandbeholder, som fik plads i det levende hegn bag ved loggia’en. Den skal så forbindes med den vandsamlende beholder med et rørsystem.

Spirehaven er meget våd…