Havebrev fra Spiren

                     2011

                                                                                                                                                                                Til forsiden

  Seneste månedsberetning

 

 

14. december

Dagen efter stormen var der flot solskinsvejr, så gartnerinden gik i spirehaven for at inspicere: ét stykke løbsk plastik, en hård medfart for den lyserøde hylds lange grene og en væltet urtepotte ved haveskuret. Fordele: loggiataget og –fliserne samt græsplænen var fejet for blade. På morgensols-bænken fik gartnerinden sig lidt D-vitaminer.

Vejret er for lunt: det vrimler op med ærteskud fra selvsåede ærter midt i hestemøget og klematis’en sætter nye lysegrønne bladskud.

Små hyggeopgaver i haven: fjerne frugtmumier, holde nælderne under kontrol – og plukke friske små skud til aftensmaden – og høste jordskokker.

I den lille have er der luget og dækket med blade og muld i blomsterbedene.

Aspargesbedet har fået et lag tang frisk fra standen, hentet i flot, stille solskinsvejr.

Snebyger i haven d. 5/12 – gartnerinden fodrede fugle og orme. Isslag på havebænken. Guldøjerne har indfundet sig i haveskuret; de har bl.a. valgt at overvintre inde i en pose lommetørklæder.

Regnvejr har nu fået fyldt faskinen og vandbeholderen mere end rigeligt. I den våde havedel er der tendens til oversvømmelse – dog hjælper gartnerindens gravede rende med at lede vandet lidt væk.

 

 

31. december

Efter den hvide julestemning i Schweiz, kom gartnerinden hjem til grøn jul i spirehaven.

Der er stadig friske krydderurter at få fra højbedet – bl.a. små skarpe purløgsstænger.

Fast arbejdsopgave 3. juledag: afhentning af gamle juletræer på affaldspladsen til dække.

Den opstammede pil er ved at springe ud.

I udestuen er der sat hvidløg til spiring af grønt drys.

Gartnerinden fodrer og studerer fuglene i spirehaven. Mejser og musvitter henter lynhurtigt frøene i foderhuset og flyver et andet sted hen for at spise dem (mest nøddekerner), bogfinkerne sidder på kanten og knækker solsikkekerner, rødhalsen hopper gerne helt ind i huset – når der er fri bane – og solsorten forsvarer sit territorium på jorden.

Gartnerinden vender tilbage efter nytår med havebreve fra den 18. sæson i Spiren.

 

 

14. november

Efterårsoprydning i den lille have: væk med visne tomatplanter og løbsk vedbend, pelargonien ind i det lille drivhus og opmagasinering af krukker og underskåle.

I spirehaven lyser røde blomster op i kvæden og stjerneskærm blomster stadig lystigt.

Møglæs nr. 26 er kørt ned i haven.

I det nederste moradshjørne (som nu er luget og vinterdækket :-) fandt gartnerinden et lille selvsået rønnebærtræ. Det blev flyttet op i bedet ved morgensolsbænken.

Endelig lidt solskinsvejr. Dagens opgaver i spirehaven var til afveksling at klippe hindbærgrene og aspargesplanter ned. En citronsommerfugl kom flaksende forbi!

Der er podet franske mistelténbær på mirabellen.

Med udsigt til nattefrost var gartnerinden i skumringshaven: fiberdug over selleriplanterne og grangrene over rødbederne. Solsorten sad i kirsebærtræet og så ud over haven. Kulden bed allerede i kinderne.

Den sidste andel hestemøg er kørt ned i haven (30. læs). Lageret med visne blade er godt fyldt op.

 

 

24. november

Gartnerinden fortsætter med lugning og vinterdække – med det tørre/stille efterårsvejr er jorden rigtig god at arbejde i. Der blev også tid til at feje blade af loggia-taget og rense tagrenden. Rødhalsen fandt vej til det nye foderhus.

Flere færdiggjorte opgaver i spirehaven: sidste lugning og vinterdække i bærhaven, nedklipning af græsplænen ved haveskuret pr. håndkraft (græsset har fået lov til at blive alt for langt…) og vinterdække i det sidste staudebed. Da gartnerinden stod inde i skuret og kiggede på fuglene, kom en flagspætte forbi foderbrætterne.

I den lille have er der slået græs – og her tror både figenbusken og blomsterløgene at det er blevet forår :-/

Med udsigt til ”rigtigt” efterårsvejr – dvs. blæst, storm og regn – kan gartnerinden så med et tilfreds smil kigge ud over sin spirehave og konstatere at vinterafdækningen er fuldbragt. Det er vist den bedste efterårslugning i havens historie: der er ingen ukrudt at se og alt kvikgræs er enten gravet op eller under kontrol (dvs. under plastikdække) :-D

 

 

13. oktober

Lørdag d. 1/10: strålende solskin, over 20 gr. og ingen vind. Gartnerinden benyttede det fantastiske vejr til at starte indsamlingen af nedfaldsløv til vinterdækket. Desuden yderligere afdække af græsgange (dvs. flytten plastik rundt) og udvidelse af gangen ned gennem hele haven til skuret. Den vil bid for bid blive helt belagt med pinjebark. Varmt! Årets største høst af gule hindbær.

Søndag d. 2/10: stadig solrigt og lunt eftersommervejr med en stille brise. I spirehaven gik arbejdet i gang i bærhaven ved vandhullet – lugning, plantning af den egebladede hortensia og en omgang færdig kompost til rabarberen. Myggene var sultne…

Mandag d. 3/10: endnu en lun dag, med skydække. Gartnerinden gik videre med dække af vildtvoksende græsgange og fik plantet troldnød-busken ved indgangen til spirehaven. De gule hindbær direkte fra busken var en forfriskende snack. Og det lykkedes heldigvis at undgå yderligere myggestik. Elefantgræssen står høj og flot med skinnende rødlige aks.

En hård arbejdseftermiddag i spirehaven - gartnerinden blev næsten færdig med at luge bærhaven fri for skræpper og brændenælder :-D og fandt derved en selvsået løvefod. Derefter en rigtig god gerning: lugning i knoldsellerierne og hypning med hjemmelavet muld frisk fra fad (dvs. fra kompostbeholderen). Overskyet og lidt finregn, fint arbejdsvejr. Der bor en tudse i faskinen.

Men regn og rusk var jo lige om hjørnet, så der er også de indendørs sysler, bl.a. ajourføring af årets haveplan – det går sjældent helt som planlagt på papiret.

I mellem bygerne næste projekt fuldført: lugning i skovhaven, som viste sig at være hjemsted for de ganske få observerede dræbersnegle. Disse og et par reder blev tilintetgjort. Og skovfrytlen blev gravet fri for ukrudt. Husherren kom forbi med drikkevarer.

I kølig oktobersol blev greben sat i årets hestemøgslæs og de første 5 børefulde kørt ned i spirehaven – der er denne gang et meget højt møg/halm-ratio, så der er masser af ulmende ”guf”. Med udsigt til mulig nattefrost blev der uddelt beskyttende dække til selleri, græskar og rødbeder i form af visne blade og fiberdug.

Gartnerinden har også haft gang i syltegryden: surbær/æblesyltetøj.

I et af højbedene i den lille have er der sat hvidløgstopløg – til det grønne drys.

 

 

29. oktober

Høst fra krydderurtehøjbedet: anisduftende frø fra bronzefennikelen.

Ny forårsblomstrende plante til insekterne i spirehaven: opstammet pil i vandhaven.

Ny investering til bekæmpelse af havens sidste højkvikificerede område: et stort stykke bassinfolie.

Og så en vidunderlig efterårsdag i haven med diset sol og ingen vind. Gartnerinden samlede blade og kørte hestemøg helt indtil det begyndte at blive lidt ”nippy” ved solnedgang. Nattefrost endnu engang.

Der er sat løg af små botaniske rødgrønne tulipaner i staudebedet under det lille paradisæbletræ.

Hvidløgene kom i jorden på endnu en flot dag.

Flot æble- og pærehøst :-)

Fuglenes spisekammer er fyldt op til sæsonen: to storkøbs-spande med hhv. solsikkefrø og nødder.

Gartnerinden luger videre, så resten af spirehaven kan få sin ”vinterfrakke” på. Observationer: den spraglede havekat lå på sin plads under morgensolsbænken og så uforstyrret til; en spurvehøg jagtede en fugl i det levende hegn; og den sorte havekat gik gennem haven med en mus i munden.

Der er etableret en halmgangsti ned gennem køkkenhaven til færdsel i vinterhalvåret.

Møglæs nr. 22 er kørt ned i haven.

Der er stadig gule hindbær til morgenhavregrøden.

Til fuglene er der bestilt et nyt foderhus – det gamle stråtækte er efterhånden faldefærdigt.

 

 

18. september

Lun sensommerweekend: friweekend :-) Gartnerinden fik puslet lidt i den lille have og slået græs. I spirehaven er der meget frodigt (læs: ukrudtet boltrer sig i knæhøjde), så der er nok at tage fat på (suk). Men der kan høstes bønner, gule og røde hindbær, flotte gulerødder og frilandsagurk. Med i kurven også den første sommerpære.

Og så var spirehaven ved at blæse væk – gartnerinden var forbi på en fridag med poser til komposten. Igen høj vandstand i faskinen. Nye knopper på Rosa de Rescht, modne hyldebær, aks i elefantgræssen og blomstrende nøgne jomfruer nederst i staudebedet.

De første nedfaldsblade er at se og årets hestemøg skal bestilles – så er sommeren slut.

Der er indkøbt en ny buskvedbend til spirehavens efterårsinsekter.

 

 

30. september

Blåbærbuskene er i gang med at få høstfarver, men der er skønne, lune sensommerdage og bryllupsrosen sætter nye knopper :-D

Den bredbladede persille i krydderurtehøjbedet går i blomst – det vil glæde eftersommerens insekter. Samme flokkes nu om blåskæg-busken i spirehaven, som står og lyser op med masser af blåviolette blomster. Det gør ildtornen ved siden af også, med de mørkorange bær. I loggiaen er der halvvejs dækket til på rionettet af humlen, som nu sætter sine blomster. Der er (kun) fem (5!) små stikkelsbærkiwier at få – når de engang er helt modne (der var mange blomster). Stadig frilandsagurker og hindbær – og flotte buskbønner. En god pærehøst på vej i Conference-træet. Frøer i vandhullet og masser af 2. generationsmyg… Og så er bærhaven ved at springe i skov (der er observeret rød-el og tjørn) :-/

Et af mini-højbedene med squash er ryddet og i stedet plantet til med efterårssukkulenter. Den anden squashplante har fået topdressing med champost. Inde i ly af drivbænken fandt gartnerinden en frø og en selvsået krusemynte.

Og så kom der for alvor gang i efterårsarbejdet: klargøring af det første bed til vinterdække og flytning af bassinfolie til nye GRÆSgange. Purløg og kvædebusk blev luget fri – og en håndfuld duftkvæder kom med tilbage i kurven. Høst af mørke tallerkensmækkerfrø.

Den sidste tur hjem fra Havlykke var Speedy læsset med to nye buske til spirehaven: troldnød og egebladet hortensia.

 

 

16. august

Når haven (igen igen) vokser fra én (de bede var altså luget i bund…), er man nødt til at starte fra en ende af og det gjorde gartnerinden så. Det øverste staudebed blev grundigt luget (også for snerler) og trimmet/klippet til – og der blev så høstet 2/3 af surbærene til senere marmeladesyltning. Resten får fuglene.

Fridage med sommervarme. I den lille have blev der slået græs og så en plads i skyggen med en drink, nyindkøbt havebog fra England og smånippen af store flotte blåbær fra den nærmeste busk

:-) Overalt summen af insekter og flaksende sommerfugle. En hveps fik henledt gartnerindens opmærksomhed på, at der i år er lidt blomster i bunddækkeblåbærene.

Høst til menu: blåbær (tærte), den første frilandsagurk og tomater (rejecocktail), minisquash med blomst og havrerødder fra højbedet (hovedret).

Augustvejret har vist sig at være meget regnfuldt – der er minsandten fyldt helt op med vand i faskinen nu (første gang denne sæson) – og ukrudtet spirer lystigt i den våde jord… Der er dog blevet trimmet lidt i den lille have i krydderurtebedet, sået spinat i det lave højbed og høstet store blåbær til fryseren.

Seneste høst i kurven: store hindbær, frilandsagurk og gulerødder. Og der er trods ”efterårsvejr” buskbønner på vej.

 

 

30. august

Kartoffelhøsten kom i hus fra den våde jord: der blev et godt efterårslager af store røde knolde til kælderen. Mon efteråret allerede er kommet? Gartnerinden har været i det levende hegn efter brombær, mirabeller og de første grønne hasselnødder. Frugttræerne er blevet beskåret.

I den lille have er der i trædrivhuset ranker med små søde tomater, de to roser sætter knopper igen og spinaten spirer frem i det lille højbed.

Gartnerinden kom – endelig – forbi haven efter arbejde en dag. Der blev høstet gulerødder og de første buskbønner til aftensmaden, røde og gule hindbær til morgenmaden og 3 stks. tykke frilandsagurker (lige til en flødesovs).

Spirehaven trænger til en meget kærlig hånd…

 

 

14. juli

Helt vindstille, lummervarm eftermiddag i haven: gartnerinden fandt lugestolen frem og gik i gang. Efter regnvejrsdagene var vandbeholderen igen fyldt op; frilandsagurken tager endelig rigtig fat; der er sat mange små stikkelsbærkiwi; de røde stikkelsbær modner og der er snart gulerødder og ærter. Nye ting i kurven: de første skalotteløg, de allerførste hindbær og en god håndfuld kirsebær. Og så var der pludselig en meget lille frø, som blev introduceret til vandhullet og så ud til gerne at ville flytte ind :-) Hjemme var der morgenhøstede squashblomster til aftensmaden.

Næste havebesøg: sen eftermiddagssol, men det var stadig så varmt, at gartnerinden måtte luge i skyggen af mirabellen – så blev der gjort kål på dét moradsbed. Tre nye rækker blandede buskbønner blev sået og der blev høstet en kurv kartofler. Da gartnerinden var på vej hjem, kom ”den sorte panter” listende og sprang op på det gamle havebord for at ligge i den varme sol.

Nyt i pottehaven: husløg, aubergine og udestue-agurk. Porrerne i spanden åbner blomsterkuglerne og tiltrækker insekter. Der er også forskellige vandnymfer i den lille have. Og årets hækklipning er overstået.

I spirehaven blomstrer en af de høje selvsåede solsikker; der høstes friske ærter og solvarme kirsebær :-); jorden er god at luge i og løghøsten er i hus: de bedste skalotteløg i årevis og store franske) hvidløg.

Dage med regn – sneglejagt og sprøde ærter i kurven. I den lille have begynder Hammel-solsikken at blomstre.

 

 

31. juli

Gartnerinden kom hjem fra haverejsen til Wales til bugnende blåbærbuske, de første tomater, flotte gulerødder fra højbedet og de sidste ærter. Havemedhjælperen havde buskryddet i spirehaven :-) Her var der også godt gang i tallerkensmækkerne rundt om i haven, flotte dahlia (dog var nogle blevet spist af sneglene…), en remonterende Rosa Nevada ved loggiaen og små frilandsagurker på vej. Ingen grund til at vande efter en våd juli.

Der er igen små frøer, som hopper rundt på matriklen. Og i den lille have puslede en stor frø pludselig en dag. Men hvor er de små grønne løvfrøer i år?

I krydderurtehaven (højbedet i den lille have) er der et mylder af insekter, som er vilde med de blomstrende porrer, bronzefennikel, dild og lavendel. Ikke en lus i sigte :-) Og sommerfuglene tiltrækkes især af kæmpeverbena’en og en nyindkøbt flot scabiose i mørkrosa farver.

Gartnerinden glæder sig til at smage stikkelsbærkiwierne ved loggiaen. Der ser ud til at blive en god høst.

 

 

20. juni

Gartnerinden kom hjem fra ferie til: hyldeblomster, modne jordbær, ikke-snegle-spiste dahliaer, blomster i kartoflerne og de første nyopgravede Rosara til aftensmaden :-) Den sidste frilandsagurk havde overlevet og sat den første lille blomst. Der blev straks gået i gang med hakkejernet og vandkanden i spirehaven. I den lille have flotte roser og prydløg, dild til de nye kartofler og masser af blåbær på vej.

Nye udplantningsplanter: to squash og en omgang bladselleri.

En sommerdag i haven: den sorte havekat lå under morgensolsbænken og slumrede, mens gartnerinden fik fjernet hønsenettet fra højbedet, luget det, lagt lange brændenældestilke som katteafskrækker og vandet. Bladbederne fik dække med afklip fra krydderurtebedet, hvor bronzefennikelen ellers ville have overtaget det hele. Den første håndfuld Exquisa-kartofler med tilbage til madpakken.

Under plastdække modner dybdahl-jordbærene i urtehøjbedet.

Til krukkehaven har Speedy hjembragt solhat og tidselkugle.

 

 

30. juni

Fridage i haverne:

Gartnerinden gik i gang med at luge bl.a. i bærhaven og i frugtlunden, hvor der blev fjernet højt græs; der blev klippet frøstande af; sået forskellige slags græskar fra Camilla Plum; vandet kompostbeholdere; sået pastinakker; gødet bladselleri og trimmet staudebed. Høst: bladbeder.

Næste omgang: med aspargessæsonen ovre fik planterne hjemmelavet kompost og et tykt bladdække; der blev luget videre i bærhaven; og de fremspirende buskbønner blev dækket med fiberdugtunnelen. Høst: jordbær og Exquisa-kartofler. Og til cornflakes’ene en morgenfrue.

Videre med havearbejdet i sommervarmen: fire nye slags dahlia og en solhat blev plantet; Exquisa-kartoflerne fik klippet toppen af; der blev luget, vandet og høstet stikkelsbær til den faste aftager. Masser af blomster i stikkelsbærkiwien, græskarspirer på vej, en enkelt selvsået rucolaplante og den første blomst i den lilla skovranke. Frøerne gæster ikke vandhullet i år, men der er masser af småliv under overfladen.

I den lille have er der masser af dild at høste :-) og den første squash er plukket.

Og så en ordentlig omgang regnvejr – perfekt til den tørre jord og hindbærbedene, som er ved at modne.

 

 

17. maj

Status i gartnerindens haver:

Sået: to slags ærter, hestebønner, blandede rødbeder, bladbeder og i højbedet: forskellige gulerødder og havrerod (af egen avl)

Plantet: geranium i staudebedet, 12 dahliaknolde, rød prydkvan og lodden løvefod i skovbedet, hvid solhat i det andet staudebed, stedsegrøn kaprifolie ved loggia’en og i højbedet: de første knoldsellerier

Forspiret: violfrøstjerne (den hvide fra England)

Oppottet: frilandsagurk (5 stk.)

Observeret: et lille firben, som blev tilbudt et hjem i stenbunken; lus i Rosa de Rescht, larver i frugttræernes blade; i år sætter klatrehortensiaen blomsterskærme; mistelténbærret på æbletræet har sendt en lille grøn spire ud; vandet i det lille vandhul er krystalklart; blomstrende ramsløg; snyltehvepse i kålblomsterne :-)

Og pludselig en omgang nattefrost – gartnerinden måtte i morgenhaven og tø de sarte planter op med vandkanden.

Videre med anlægsarbejdet på en fridag: afdække med barkflis ved loggia’en/regnvandstønden.

Blommetræet overlevede ikke flytningen.

Endelig en omgang regn.

 

 

31. maj

Gartnerinden har sørget godt for sine kartofler, skalotteløg, hvidløg og jordbær. Bedene er blevet luget, gødet (dog ikke jordbærene), jorddækket og vandet. Ellers lugearbejde i resten af haven, bl.a. omkring dahliaerne, som er begyndt at titte frem. Jorden er smuldrende og god i deres bed :-) Der holdes øje med de ramsløg, der er ved at sætte frøstande (resten af blomsterskærmene er blevet spist af gartnerinden selv). Forspirede planter og vinterporrer måtte vente lidt med at komme i jorden pga. blæsende dage, men (endelig) kom tomatplanterne op i større potter - to til minidrivhuset og to busktomater til frilands på terrassen.

Mere oppotning: en lille opstammet laurbær, den hjemmelavede Dronning Ingrid pelargonie og tagetes til drivhuset. Solsikkerne fra Hammel er nu sat udendørs med støttepinde.

I spirehaven er der plantet en lille knoldsellerimark og vinterporrer, fiberdugen over højbedet er skiftet ud med hønsenet for at holde havekattene væk fra de nyspirede gulerødder og havrerod, de nye roser – Aïcha og Moyesii - er ved at springe ud, og ærterne er blevet lukket ud af fiberdug-tunnelen og har fået støtte-hegn.

 

 

17. april

Gartnerinden har arbejdet i skovhaven – dvs. frugtlunden, som bliver plantet tæt til, så den kan klare sig selv og dvs. minimalt lugearbejde. Mellem frugttræerne og bunddækket af skovjordbær er der sat skovfrytle, storkenæb, sargentæble og brombær. Det blev en lang arbejdsdag i haven – først med smukt solskinsvejr og da alle planter var i jorden, kom regnen.

Gartnerinden var også i sving i den lille have. Beskæring af roser, timian, lavendel og hortensia. I det lille skovbed under paryktræet er vårfladbælg på vej.

Og Speedy 2 kører nu mod Horsens sydøst – på sin første arbejdsdag udtænkte gartnerinden en stor sammenplantning/opsats med bl.a. en lysegul orkidé, pilegæslinger som bund og pilegrene - en kunde blev inspireret til køb :-)

Efter en dag med tung regn – vandbeholderen blev igen fyldt op – og den efterfølgende dag med op til 19 varmegrader var gartnerinden i haven og der var pludselig rigtig godt gang i hvidløgsbedet, masser af aks på vej i blåaksgræstuen og rabarberen inde i drivklokken var plukkeklar. Det lunere vejr har også sat gang savojkålene, som har vokset sig for høje til drivbænken, da de er i gang med at sætte kålskud.

Første plante hjembragt fra den nye arbejdsplads blev en rosa ’Aicha’ – en skøn gammel udgave med en stor knudret rod. Den kom i jorden i spirehaven i skumringen med en flot solnedgang og solsortens aftensang.

Spirehaven midt i april: asparges titter frem, botaniske tulipaner i blomst, blomsterknopperne på pæretræet rører på sig, lungeurt blomstrer, spæde blade på roserne og flotte vibeæg. Alting er ved at springe ud :-) Hvidløgene står flot og har igen fået halmdække. Grangrene og andet vinterdække er kørt bort. Der er høstet ramsløgsblade og rabarber.

 

 

30. april

Påskefridage i haverne – med sommervejr:

Dag 1:

Gartnerinden startede i den lille have med at rydde op på terrassen, opsætte et minihøjbed til ærtespirer og dild, tilplante den første sommerblomstkrukke med kæmpeverbena og fjerne mælkebøtter i græsplænen. Blomster i vibeæg, vinteradonis og de gule botaniske tulipaner – en humlebi og et par andre bier var ude med snablen. I spirehaven blev der gødet og jorddækket mellem hindbærplanterne, sat skalotteløg og plantet en ildtorn i det tørre hjørne ved stenbunken. Høst: en lille håndfuld grønne asparges, kålskud og friske krydderurter.

Dag 2:

I spirehaven blev der sat to slags kartofler og gartnerinden gjorde flere såbede klar. Hjemme var der i det varme vejr rejsegilde for mini-drivhuset med kølige øl: 22oC. Og der blev slået græs. Og forspiret frilandsagurk.

To travle arbejdsdage i havecentret.

Dag 3:

Vanding, fjernelse af mælkebøtter, dække af det sidste moradsbed og en kold drik i skyggen af en af kompostbeholderne. Summen af bier i den blomstrende mirabelle, fuldt flor i gemserod og en ny sommerfugl: skovrandøje.

Dag 4:

Forberedelser til færdiggørelse af loggiaen, dvs. afhentning og slæbning af sand og fliser. Dernæst eftermiddag under havesejlet i den lille have – sommer i april. Senere forspiring af sommerblomster og såning af dild og rød løvetandssalat i det lille mobile højbed. Cremegule tazetter i blomst. Spæde figenblade.

 

 

14. marts

På en morgenfodringstur til haven fandt gartnerinden et kasseret fuglehus. Det havde da lidt ”patina”, men så ellers brugbart ud, så det kom med ned i spirehaven. Den gamle fuglerede blev gravet ud, et par nye søm sat i og op i et træ. Da gartnerinden var på vej hjemad, var der en fugl der viste interesse for det nye lejemål.

Forårtegn: små lysegrønne spirer af ramsløg.

Og forårssolen kom endelig til den første marts week-end. Gartnerinden havde fået en ”skør idé”, så hun var glad for det flotte udflugtsvejr: Speedy 2 satte kursen mod Malmö til en stor havemesse ”Skånska Trädgårdar”. Der var også indlagt besøg i diverse havecentre på begge sider af Øresund. Bilen var godt pakket på vej hjem – ud over diverse havesmåting (bl.a. to vildbi-huse) blev der hjembragt en gave til husbonden, idet gartnerinden i Sverige fandt det helt rigtige vægdrivhus: så lille at det kan være på terrassen og ikke lavet af (grimt) plastik, men af træ :-) Lige til to stk. tomatplanter plus et par små potter.

Sneen væk i haverne. Flere forårstegn: akelejeskud, vintergækker i den lille have og en forårskåd blåbærbusk.

Med lovning på en lun forårsweekend gik gartnerinden så småt i gang med at pusle i spirehaven: kompostbeholderne blev pakket ud af deres vinterdække (gamle grantræer), rabarberen og sankthansurten kom også frem i lyset og clematis’en blev beskåret ned til de nysatte knopper.

Hjemme ved hoveddøren en potte med spirende blå anemoner.

I det lokale havecenter fandt gartnerinden den ønskede klatrerose, som skal sættes ved den gamle røde bænk ved skuret, som nu er blevet dømt ”nagelfast” inventar, da den er både vakkelvorn og fugleklats-pyntet. Ferskenfarvet, stærktduftende moskusrose – Ghislaine de Féligonde.

Weekendsysler: lugning i hjørnet ved insekthotellet og dække med barkflis; de gamle artiskokker blev kørt væk; der blev luget i vintervikken (grøngødningsbedet); fjernet vinterdække i det lille bed ved indgangen til haven, hvor de botaniske tulipaner er på vej; purløgene, der står i spirehaven som insektplanter, blev gravet fri af ukrudt; der blev ”plantet” misteltenfrø på forskellige træer; og med tilbage i kurven var to små andenårs-hvidløg til aftensmaden.

Vandhullet er gjort klar til frøerne – i et bed kom gartnerinden til at forstyrre en løvfrø, som så noget søvnig ud endnu; og en overraskelse under noget gammelt fiberdug: en af de sidste blegselleri havde faktisk overlevet, fordi en muldvarp havde ”hyppet” det. Der blev høstet lidt friske blegede skud. Lunt i vejret – havesæsonen er i gang :-)

 

 

28. marts

Rabarberen i spirehaven har fået et komposttilskud og gartnerinden forsøger sig med at drive en del af planten under en plastikklokke.

Der er afsendt bestilling på stauder til skovbedet – storkenæb og skovfrytle - og en peber-oregano til det tørre bed ved stensætningen.

Ellers er man faktisk godt med – der bliver luget lidt hist og her, men vinterdækningen har vist sin berettigelse. Det tørreste bed i haven, ved morgensolsbænken, er gjort klar til tidlig såning, når jordtemperaturen bliver høj nok til ærter, hestebønner og den første spinat.

Arbejdsweekend i forårshaven:

Gartnerinden indviede sin kompost-si og lavede en spand fin muldjord til rosenkrukkerne i den lille have; der blev også uddelt nærende kompost til diverse buske og træer; det sidste granvinterdække blev fjernet; mere af hestemøgsdækket i bedene blev fjernet; staudebedet ved haveskuret fik en forårstrimning – der gemte sig flere akelejer under alt det visne kvas; og med tilbage spæde brændenældeskud til aftensmaden.

Observationer: den første sommerfugl flaksede rundt; der er masser af jagtedderkopper som nyder at sidde på visne blade i forårssolen; rabarberen folder sig ud; stikkelsbærbuskene rører også på sig; bag haveskuret en selvsået plettet arum; og ikke mange dræbersnegle at se :-D

Det er et usædvanligt tørt forår – faskinen er tom - så jorden er god at arbejde i. Men frosten besluttede sig for at vende tilbage og gartnerinden var derfor rundt med grangrenene igen for at beskytte de mest forårskåde vækster. Desuden oprydning i jordskok-hjørnet og en spandfuld knolde med hjem til dagens middag.

Forspiringen kom i gang: to slags bananløg; og i spirehaven blev den gamle halve whiskytønde ved loggiaen plantet til med to stikkelsbærkiwier. På terrassen i den lille have er der gjort plads til husbondens væksthus.

Flotte solskinsdage – vinterdækket kommer af bedene.

 

11. februar

Når solen varmer gennem ruden, fuglene finder forårsfløjtet frem og der er friskgrønne ærteskud i vindueskarmen kunne man godt tænke sig at kalenderen viste noget andet starten af februar. For det er stadig koldt, jorden er frossen og pludselig kommer der en snebyge forbi.

Fuglene i spirehaven har fået endnu en redekasse. Der er godt besøgt ved foderpladserne i det levende hegn bag loggiaen – fra sit ”skjul” i haveskuret kan gartnerinden holde øje med de fjerklædte gæster. Nye observationer: kvækerfinker og en gulspurv. Solsorten har travlt med at forsvare sit territorium på jordbunden, men mon ikke også rødhalsen får noget at spise.

Hjemmedyrkningsnyhed: gartnerinden har investeret i et champignon-starter-kit.

Februarvejr: plusgrader og blæsende dage.

Forårstegn i haven: hylden har åbnet de første knopper og der er tegn på vækst i ”nældehjørnet”.

Gartnerinden fik rørt sig lidt ved at køre en børefuld hestemøg – inkl. orme - ned i haven. Senere greb hun saven og fik trimmet mirabellen færdig – midt i den gamle stub er et bøgetræ spiret frem.  Ned kom også nogle overhængende grene i det levende hegn. Syv store stammer måtte slæbes op på affaldspladsen – det hele bidrog rigeligt til dagens motion. Og så ind i haveskuret i læ for en stormende haglbyge.

Mere storm og medfølgende regn, som natten over soppede spirehaven til igen og væltede stauden kattehale ved vandhullet :-/

Forårsglimt på køkkenbordet: en lille mirabellegren har sat hvide blomster.

Den næste storm væltede det lille blommetræ i bær(sump)haven, så gartnerinden besluttede at grave det op af pløret… og da det trods et meget lille rodnet havde lidt små nye hvide rødder, blev det plantet oppe ved siden af blåskægbusken. Forhåbentlig kan det overleve og klare sig bedre der.

Turen langs det levende hegn med saven har givet små opdagelser af selvsåede planter: brombær-ranker, en lille buksbomplante og bag skuret en rose. Et par af tjørnene i hegnet har set bedre dage, så gartnerinden klippede et lille selvsået træ fri foran dem, så det kan tage over.

Hvidløgene er begyndt at spire frem.

I den lille have er der erantis i hækken og det rører på sig i bedet med forårsblomsterløg. Men… vejrudsigten siger at vinteren kommer igen, så der er blevet dækket yderligere af med gran.

 

 

28. februar

Haverne blev igen dækket af et tykt lag hvidt – med spor efter dyr, som havde gravet efter vand i faskinen og havedammen.

I posten flere frøposer med sommerblomster: zinnia, rød hør, honningurt og – som en lille gave fra webbutikken - mandstro (trendy blågrå tidsel).

Solen kom frem og gav et skarpt lys pga. snedækket, så husherren fik lyst til at gå i gang med forårsrengøringen i udestuen – et omfattende projekt inkl. en sjælden omgang vinduespudsning. Gartnerinden hjalp til og fik beskåret og lavet stikling af pelargonien. Hun måtte på opfordring også tage stilling til de 7-8 kurve, 3-4 spande og en mælkejunge… (plus zinkbaljen på midlertidigt ophold inde i stuen).

Brrr, det er koldt derude.

På udsalg fandt gartnerinden en stor rustik gulvlanterne, som lige passer til sommeraftener i loggia’en. Der reseraches også solafskærmende rullegardiner.

Og endnu en fuglebolig er kommet på plads i det levende hegn. Til de lidt større af havens fjerklædte beboere.

 

 

14. januar

Årets første tur i spirehaven: tid til at bruge de fundne gamle juletræer til dække mod barfrost, da en del sne var smeltet over nytår (og blevet en isglidebane!). Resten af grantræerne blev lagt rundt om den fyldte kompostbeholder som varmegiver. Der var flere spor af klovdyret – nu desværre i frugttræerne, hvor der var spist af grenspidserne og på det lille hjemmespirede nøddetræ, som derfor blev dækket af en urtepotte for at redde de sidste knopper :-/ Ved fodrepladsen en bogfinke og i det levende hegn luskede den sorte havekat rundt.

Tøvejret kom, med grå dis og sjapsne. I spirehaven den sædvanlige rundgang til fodrepladser, kompostbeholder og affaldspladsen - for at se om der var noget brugbart. Gartnerinden fandt den nederste del af boligforeningens store juletræ og slæbte det ned i haven (det fik pulsen op!), hvor det sat på hovedet blev til en god vinterbolig for dyrelivet. Gærdesmutten var der.

Et andet fast indslag først i januar: afsendelse af frøbestilling til Camilla Plum.

I den lille have trak sneen væk fra julerosen – skudene er nu på vej op af jorden. Den gule rose og figenbusken fik grandække. Og inde i drivbænken under bobleplasten: stadig små grønne vintersalater! Høst af citrontimian til aftensmaden.

Efter et nyt lavtryk blev det hele snedækket igen, nu med de tykke smeltevandsispanserflager skjult af det hvide drys… Så gartnerinden gik en meget forsigtig tur i haven – selv dyrene havde svært ved at stå fast kunne man se af sneaftrykkene. Et af dem viste at fasanen igen havde været på besøg.

 

25. januar

Gartnerinden tænker fremad på årets anlægsopgaver: udover de to planlagte højbede skal frugtlunden laves om til en lille skovhave, dvs. der skal endnu en ”etage” planter ind mellem frugttræerne og bunddækket. Planterne – buske og stauder - skal også danne et skovbryn ud mod det levende hegn, så hele bedet vedligeholder sig selv (dvs. at der ikke skal luges).

Vejret gennemgående kedeligt og gråt – gartnerinden satte frø/fed til spiring i køkkenvindueskarmen for at få til lidt frisk grønt drys: ærtespirer og hvidløg. Men hun havde lyst til at lave mere, så det blev til et par timer i spirehaven, hvor der blev savet én del mere af mirabellen og stammen blev lagt over i frugtlunden som starten på skovbedet. Og så lykkedes det trods den frosne jord at få etableret et afdræningssystem i den delvist oversvømmede bærhave, så vandet stille og roligt pibler ud til søen i det levende hegn.

Observationer: nye spor efter klovdyret nu da sneen var regnet væk, i form af spredte ”gødnings-piller”; ved foderbrættet to dompap-par og en grønirisk; en mariehøne på vej ud af sit vinterhi i grenbunken; en musvit med interesse for et af fuglehusene; og et mulvarpeskud i aspargesbedet :-/

Fra det levende hegn til lidt forårsstemning ved hoveddøren: en klump vintergækker på vej og lavdækkede mirabellegrene.

Observationer i den lille have: under hessiandækket er purløgene allerede forårskåde; det samme gælder vinteradonis, som kan skimtes i det lille skovbed; og under trillebøren var den sidste knoldselleri ikke gået helt til. Men med udsigt til barfrost fik diverse krukker et grandække.

Og med barfrosten kom der flotte solskinsdage :-D

De grønne spirer er godt på vej i vindueskarmen og da husherren har udbedt sig purløg som en del af sin fødselsdagsmiddag er der gravet et lille bundt op til drivning i udestuen.

I udestuen er det hjemmespirede citrontræ nu ved at sætte de første torne.

Gartnerinden må jo i år starte et helt nyt dahlia-bed op, så der er sendt en bestilling af sted til Blomstergården. En af sorterne hedder ’Henning’ ;-) Den er vinrød.